Η Ε.Ε. αντιστέκεται στα μεταλλαγμένα!


Επιμέλεια άρθρου : ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ http://www.enet.gr


Είναι μόνιμο σημείο τριβής οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) στην Ευρώπη. Από τη μία, οι Ευρωπαίοι είναι τουλάχιστον σκεπτικοί απέναντί τους (σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 61% των πολιτών της Ε.Ε. δεν τους εμπιστεύονται) και υπάρχει μεγάλη αντίδραση στην υιοθέτησή τους - πριν από μερικά χρόνια μάλιστα είχε φτάσει στο Ευρωκοινοβούλιο υπόμνημα υπογραμμένο από ένα εκατομμύριο πολίτες με αίτημα την ολοκληρωτική απαγόρευσή τους.

Από την άλλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πιέζει την Ε.Ε. να εναρμονίσει το νομοθετικό πλαίσιό της με τις χώρες με μεγάλη αγροτική παραγωγή, (ΗΠΑ, Καναδάς, Βραζιλία), που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων. Οπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η ολοκληρωτική απαγόρευση των ΓΤΟ υπό τον παρόντα παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων είναι μάλλον ουτοπική ευχή.

4η Γιορτή Βοσκού & Τυριού


Η 4η Γιορτή Βοσκού & Τυριού θα πραγματοποιηθεί στα Ζωνιανά Ρεθύμνου (Κρήτη) την Κυριακή 31 Ιουλίου 2011 - Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Ζωνιανών.





Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
  • Την παρουσίαση και κοπή του μεγαλύτερου κεφαλοτυριού του κόσμου. Για την παρασκευή του χρησιμοποιήθηκαν περίπου οκτώ τόνοι γάλα, η διάμετρος του είναι δύο μέτρα και το βάρος του αναμένεται να ξεπεράσει τον ένα τόνο. Η ζύγιση του, για την ολοκλήρωση του φακέλου που θα αποσταλεί στο βιβλίο Guinness World Records, θα γίνει μπροστά στο κοινό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΣ (Πασατέμπος)


Ο κολοκυθόσπορος είναι φυσικό και πολύ θρεπτικό προϊόν. Το λίπος που περιέχει κυμαίνεται μεταξύ 40-50% και είναι πολύ πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Το ποσοστό των πρωτεϊνών του κυμαίνεται μεταξύ 30-40% ενώ παρουσιάζει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe2) από οποιοδήποτε άλλο είδος σπόρων. Περιέχει επίσης βιταμίνες E και C.

Μια χούφτα κολοκυθόσπορων αποδίδει 154 θερμίδες (kcal). Μελέτες έδειξαν οι κολοκυθόσποροι επιδρούν καταπραϋντικά σε προβλήματα του προστάτη ενώ εξομαλύνουν τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος!

Κλέβοντας από τους φτωχούς. . .

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, από πού έρχονται τα ψάρια που τρώτε? Θα ήταν ένας τρόπος να ελέγξετε μια τεράστια πειρατική βιομηχανία που εγκληματεί στο πιάτο σας! 


Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ψάρι στην παγκόσμια αγορά, έχει οδηγήσει ευρωπαϊκούς και ασιατικούς αλιευτικούς στόλους, στις ακτές της Δυτικής Αφρικής. Εκατοντάδες βιομηχανικά σκάφη-πειρατές ψαρεύουν παράνομα στα χωρικά ύδατα των κρατών της περιοχής, ρημάζοντας τον ωκεανό από κάθε μορφή ζωής και καταδικάζοντας εκατομμύρια Αφρικανούς στη φτώχεια και την πείνα. Το καινούριο ντοκιμαντέρ του Εξάντα «Κλέβοντας απ' τους φτωχούς» γυρίστηκε στη Σενεγάλη, όπου η πειρατική αλιεία που διεξάγουν τεράστια σκάφη ανεπτυγμένων κρατών αποστερεί από τους κατοίκους τον βασικό πόρο διαβίωσής τους.


Τα Applebees της Θεσσαλονίκης περνούν στα χέρια των εργαζομένων

Η οικονομική κρίση κατάφερε καίριο πλήγμα στην αλυσίδα εστιατορίων Applebees με αποτέλεσμα η διοίκηση να βάλει λουκέτο στα καταστήματά της. Οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο της Θεσσαλονίκης ωστόσο αποφάσισαν να αναλάβουν την αυτοδιαχείριση του καταστήματος προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Το πρωί της 15ης Ιουλίου η διοίκηση ενημέρωσε τους εργαζομένους πως η εταιρία έκλεισε και δεν επρόκειτο να πληρώσει δεδουλευμένα ή αποζημιώσεις. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας και κινητοποιήσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας στον «εμπαιγμό», τα «ψέμματα» που είχαν εισπράξει οι υπάλληλοι από τη διεύθυνση.

Γιορτή Κρασιού και παραδοσιακών προϊόντων Ρέθυμνο 2011

Στο Ρέθυμνο (Κρήτη) 23-28 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η γιορτή του κρασιού! Αποτελεί μία από τις πιο παλιές γιορτές που μετράει ήδη 70 χρόνια ζωής. Θα περιλαμβάνει δοκιμή οίνου, έκθεση αγροτικών και παραδοσιακών προϊόντων, forum γνωριμίας των παραγωγών και των προβλημάτων τους με συμμετοχή ειδικών πάνω στον οίνο, ενώ παράλληλα θα υπάρχει παιδικό πρόγραμμα, μουσική, χορός και φυσικά άφθονο κρασί και τσικουδιά.
Δείτε το πρόγραμμα :

Γευσιγνωσία τυριού και κρέατος

Στην αυλή του Κέντρου Πολιτισμού Γρεβενών, την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011 και ώρες 09:00 ως 13:00 θα πραγματοποιηθεί γευσιγνωσία τυριού φέτας & κρέατος (αρνί-κατσίκι).
Διοργάνωση: Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ. - Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος με τίτλο : Βελτίωση της ημιορεινής και ορεινής αιγοπροβατοτροφίας, το οποίο είναι και ενταγμένο στο Εθνικό πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ.
Η γευσιγνωσία αυτή γίνεται υπό την καθοδήγηση του κ. Ευθυμίου Σινάπη, Αναπληρωτή Καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. και αφορά την εκτίμηση – αξιολόγηση μαγειρεμένου κρέατος αρνιών και κατσικιών, καθώς επίσης και φέτας, προερχόμενα είτε από την περιοχή των Γρεβενών είτε από άλλες περιοχές.

Ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία στην Κάρυστο

Ημερίδα με θέμα «Η αιγοπροβατοτροφία - μοχλός ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας μια πραγματικότητα-μια δυνατότητα» πραγματοποιείται στην Κάρυστο 20 Ιουλίου 2011.
Διοργάνωση : Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Δήμο Καρύστου. 
Στη συνέχεια, στις 21 Ιουλίου 2011, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική εκδρομή, των συμμετεχόντων στην ημερίδα κτηνοτρόφων, στην Ανάβρα Μαγνησίας.

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας 
εδώ.


Πληθαίνουν τα κρούσματα «ραδιενεργού» βοδινού στην Ιαπωνία

Από τις 47 διοικητικές περιφέρειες της Ιαπωνίας, 36 έχουν προμηθευτεί κρέας που προέρχεται από μολυσμένα ζώα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το NHK το μολυσμένο κρέας καταναλώθηκε σε 31 περιφέρειες.


Η ψύχωση του μολυσμένου από την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα βοδινού κρέατος καταλαμβάνει την Ιαπωνία, καθώς πληθύνονται οι περιοχές όπου εντοπίζεται η παρουσία κρέατος μολυσμένου με ραδιενέργεια, τέσσερις μήνες μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11 Μαρτίου.

Μέχρι σήμερα οι
Ιαπωνικές αρχές γνωρίζουν ότι το κρέας που προέρχεται από 132 ζώα που κατανάλωσαν ζωοτροφή όπου ανιχνεύθηκε μεγάλη συγκέντρωση καισίου μεταφέρθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK και την εφημερίδα Asahi Shimboun.

Δείτε το παλαιότερο άρθρο του food-isimo : Οι Επιπτώσεις της Ραδιενέργειας στην τροφική αλυσίδα

Κεφίρ : Το απόλυτο διατροφικό “όπλο”

Όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή το ξέρουν ήδη καλά. Ήρθε η ώρα να το “ανακαλύψουν” και να γνωρίσουν τις ευεργετικές επιδράσεις του και οι υπόλοιποι. Έχει χαρακτηριστεί ως “θαυματουργό” και είναι το μυστικό της μακροζωίας των Καυκάσιων! Εάν αναλογιστεί κανείς τα πλούσια οφέλη και τις πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί εύκολα να καταλάβει το λόγο.
Τι είναι το κεφίρ :
Το κεφίρ παράγεται από οποιοδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει σαν κουνουπίδι. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κεφίρ και έτσι, ανάλογα με τον τύπο βακτηριδίων που θα χρησιμοποιηθούν, το ρόφημα θα αποκτήσει διαφορετικές οργανοληπτικές και θρεπτικές ιδιότητες, αλλά και διαφορετικό χρώμα, οσμή και γεύση.

Η επέλαση του xύμα

Ένα άρθρο της Τασούλας Επτακοιλη

Το σκηνικό της αυθαιρεσίας, ο μύθος της αγνότητας, οι κίνδυνοι για τον καταναλωτή αλλά και οι ευθύνες οινοποιών και εστιατόρων που με τις υπερβολικές συχνά τιμές των εμφιαλωμένων οίνων ευνοούν την επικράτησή του στην αγορά. Ο «Οινοχόος» ανοίγει ξανά τον «φάκελο χύμα».

Ο ψιλικατζής της γειτονιάς μου πουλάει εδώ και χρόνια χύμα κρασί. Οπως μου αποκάλυψε, σε μια κρίση ειλικρίνειας, το αγοράζει από μια μεγάλη κάβα, σε βαρέλια 30-60 κιλών, έναντι 1 ευρώ το λίτρο. Το βάζει μόνος του σε πλαστικά μπουκάλια -χωρίς ετικέτα εννοείται- και το πουλάει προς 2 ευρώ το λίτρο. 
Αυτή είναι η ελάχιστη τιμή. Στους πελάτες του διαφημίζει την «πραμάτεια» του με τα συνήθη, για την περίπτωση, επίθετα : αγνό, εκλεκτό, παραδοσιακό. Βέβαια, στην πραγματικότητα, ποια είναι η προέλευση αυτού του κρασιού δεν ξέρει ακριβώς, αλλά δεν τον ενδιαφέρει και πολύ να μάθει. Η ζήτηση, ιδιαίτερα την τελευταία διετία, έχει ανέβει κατακόρυφα η ύφεση γαρ...

Άγνωστες ιδιότητες του καφέ. . .

«Οταν πίνουμε καφέ ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη (νευροδιαβιβαστής) ουσία “υπεύθυνη” της ευτυχίας και ευημερίας».


«Επιπλέον, βελτιώνει το επίπεδο της προσοχής διότι ενεργοποιεί έναν πολύπλοκο βιοχημικό μηχανισμό, ο οποίος επηρεάζει κυρίως τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Αποτέλεσμα αυτού του μηχανισμού είναι η ενεργοποίηση των νευρικών κυττάρων, η έκκριση αδρεναλίνης και τελικά η ενίσχυση της μνήμης και της δυνατότητας συγκέντρωσης». 
Η καφεΐνη απορροφάται γρήγορα από το τοίχωμα του στομάχου και φτάνει στο αίμα μέσα σε 30-45 λεπτά. Από εκεί διανέμεται σε όλο τον οργανισμό μέσω του νερού του σώματος και αργότερα μεταβολίζεται από το ήπαρ, για να αποβληθεί τελικά από τους νεφρούς.
Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ώρες – ο χρόνος ημίσειας ζωής της είναι τρεισήμισι έως τέσσερις ώρες, ανάλογα με τον οργανισμό κάθε ανθρώπου. Στις εγκύους πάντως μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό έως και δέκα ώρες, σύμφωνα με τους επιστήμονες του VMSL (Εργαστήριο Εικονικής Φασματογραφίας Μάζας).


Το Top 10 των τροφών για την ενίσχυση του εγκεφάλου!

Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά νερό είναι απαραίτητα για να λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλος. Πέρα από τη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί, που όπως ανακαλύφθηκε πρόσφατα βοηθούν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα να λειτουργούν αποτελεσματικότερα, πρόσφατες βρετανικές έρευνες ανέδειξαν τις δέκα καλύτερες τροφές για και να παραμένει “νέα” η φαιά ουσία του εγκεφάλου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κολοκυθόσποροι για ψευδάργυρο :
Μόλις μια χούφτα κολοκυθόσπορων την ημέρα είναι ο, τι χρειάζεται κανείς για να λάβει την συνιστώμενη ημερησία ποσότητα ψευδάργυρου, ιχνοστοιχείου ζωτικού για την ενίσχυση της μνήμης και των διεργασιών της σκέψης.

Μπρόκολο για βιταμίνη Κ :
Το μπρόκολο εκτός από πολύ υγιεινό αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Κ, που είναι γνωστό ότι ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες και βελτιώνει τις διανοητικές ικανότητες.

Σπιρουλίνα : Η καλλιέργεια του μέλλοντος!


Ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που βιώνει σήμερα η χώρα μας, υπάρχουν επαγγελματικές ευκαιρίες και μόνο ως τέτοια μπορεί να χαρακτηρισθεί η καλλιέργεια της σπιρουλίνας.


Η καλλιέργεια της σπιρουλίνας έχει μεγάλο κόστος εγκατάστασης που φτάνει τα 40.000-50.000 ευρώ ανά στρέμμα (θερμοκήπιο, δεξαμενές, μηχανισμούς ανάδευσης, αποξηραντήρες) και απαιτεί διαρκή θέρμανση του θρεπτικού διαλύματος.  (Δείτε το άρθρο του food-isimo : ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ - Ένα θαύμα της Φύσης)


Μπορεί βέβαια το κόστος της επένδυσης μιας μονάδας παραγωγής να είναι αρκετά υψηλό, με την καλλιέργεια να θεωρείται ιδιαιτέρως απαιτητική, ωστόσο τα έσοδα που μπορεί να αποδώσει η σπιρουλίνα, δύσκολα αφήνουν κάποιον ασυγκίνητο. Μία μέση στρεμματική απόδοση εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που απαιτεί η καλλιέργεια της σπιρουλίνας φθάνει και ξεπερνά τις 30.000 ευρώ!


"Αλλαγή φρουράς" στον ΕΦΕΤ

Τα καθήκοντα του ανέλαβε σήμερα ο νέος πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων-ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας. Η τελέτη παράδοσης-παραλαβής έγινε στα γραφεία του Φορέα, παρουσία του υφυπουργού Υγείας Χρήστου Αηδόνη.

«Εύχομαι συγχαρητήρια και καλή δύναμη στο έργο του νέου προέδρου. Ο ΕΦΕΤ συνεχίζει δυναμικά το έργο του, με στόχο την ασφάλεια των τροφίμων που φτάνουν στους καταναλωτές», είπε ο κ. Αηδόνης.
Από την πλευρά του, ο κ. Μίχας αφού ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη τους και τόνισε ότι στους δύσκολους καιρούς που βιώνουν οι πολίτες στοχεύει να υλοποιήσει τη συνεργασία όλων των φορέων «για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων». 


Καλοκαιρινά φρούτα και η διατροφική τους αξία

Πολλά είναι τα φρούτα που περιλαμβάνονται στο καλοκαιρινό μας διαιτολόγιο. Στα πλαίσια ενός σωστού διαιτολογίου που ακολουθεί τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής, τα φρούτα πρέπει να εντάσσονται καθημερινά στη διατροφή μας, με μοναδική εξαίρεση άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που δεν τα επιτρέπουν καθόλου ή σε μεγάλες ποσότητες (π.χ. προβλήματα χολής, διαβήτης κ.ά.)

Τα φρούτα του καλοκαιριού είναι:

Καρπούζι : Το χαρακτηριστικότερο φρούτο του καλοκαιριού! Δίνει 21 θερμίδες/100 γρ, 5.3 υδατάνθρακες και 94 γρ νερό, αλλά ελάχιστες φυτικές ίνες. Δροσερό και πλούσιο σε νερό είναι ένα ευχάριστο φρούτο που δροσίζει και αποτελεί ένα ευχάριστο ενδιάμεσο σνακ αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό, συνοδευόμενο με ένα τυρί χαμηλό σε λιπαρά.  Δεν έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία αλλά αποτελεί μια καλή επιλογή για το καλοκαίρι. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωση του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας. 

Φρουτοσαλάτα : μία άκρως καλοκαιρινή επιλογή!

Η φρουτοσαλάτα είναι η ιδανική επιλογή για επιδόρπιο. Αποτελεί μια «βόμβα» βιταμινών και μετάλλων και είναι πολύ εύκολη στην προετοιμασία της.

Αφού πλύνετε καλά τα υλικά σας τα βάζετε όλα μαζί σ'ένα μπόλ. Επιλέξτε όσα φρούτα θέλετε (καρπούζι, βερύκοκα, πεπόνι, φράουλες, κεράσια, σύκα, πορτοκάλι, μπανάνες κ.α). Όσα περισσότερα τόσο το καλύτερο μιας και συνδιάζουμε ότι πολυτιμότερο έχει να μας προσφέρει το κάθε φρούτο από διατροφική άποψη.
Μπορούμε στο τέλος να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς και χυμό από κάποιο φρούτο ή λικέρ. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 1ώρα στο ψυγείο. Πρίν σερβίρουμε ανακατέβουμε ξανά τα υλικά μας.

Tip : Το λεμόνι είναι απαραίτητο γιατί προστατεύει τα φρούτα ώστε να μη μαυρίζουν.

Αξίζει να διαβάσετε το άρθρο του Food-isimo : ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ......

Gazpacho : η διάσημη σούπα της Ισπανίας

Τα βασικά για ένα καλό gazpacho είναι καλές ώριμες ντομάτες, και ένα εξαιρετικό αγνό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο! Μην παραλείψουμε να έχουμε σπίτι μας ένα ξύδι από κρασί καλής ποιότητας (προτιμώ να μην είναι πολύ σκούρο σαν αυτό της Modena, γιατί σκουραίνει το χρώμα του gazpacho, ούτε όμως και πολύ άσπρο γιατί είναι πιο ξινό απ’ το συνηθισμένο ξύδι).


Συστατικά : 

2 μέτρια αγγούρια, ξεφλουδισμένα και κομμένα - 5 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες - 1 μεγάλο κρεμμύδι,ψιλοκομμένο - 1 μέτρια πράσινη πιπεριά, καθαρισμένη και κομμένη - 2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο - 1 κουτ.σούπας ντοματοπελτέ - ¼ φλιτζάνι ξύδι από κόκκινο κρασί - 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο - 4 φλιτζάνια κρύο νερό - 4 κουτ. γλυκού αλάτι

Περι πατάτας. . .

Η  πατάτα γνωστή και ως γεώμηλο, είναι ένα αμυλώδες λαχανικό με μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως και χρησιμοποιείται σαν βασική τροφή. Η μεγάλη δημοτικότητά της οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι’ αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας.  Το πλεονέκτημα της πατάτας σε σχέση με τα υπόλοιπα λαχανικά είναι ότι συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των αμυλωδών τροφίμων με αυτά των υπολοίπων λαχανικών.

Ιστορία :
Η ιστορία της πατάτας ξεκινά στη Νότιο Αμερική (Μεξικό, Περού, Χιλή και Κολομβία) απ’ όπου και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία.  Στην Ελλάδα ήρθε το 1833 από τον Ιωάννη Καποδίστρια και υπήρξε πολύ σημαντική τροφή κατά την διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων. Σήμερα, οι μεγαλύτερες πατατοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης είναι η Γερμανία, η Ρωσία και η Πολωνία.

Έκθεση Τροφίμων και Ποτών 2011

Μετά την επιτυχία των δύο προηγούμενων διοργανώσεων, η 3η Έκθεση Τροφίμων & Ποτών είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί από 11-13 Ιουλίου  2011 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό στο Σύνταγμα.

Η διοργάνωση στοχεύει στην ενημέρωση, την προβολή και πώληση των προϊόντων του κλάδου των τροφίμων -απευθείας στον καταναλωτή- παρουσιάζοντας του προϊόντα που καλύπτουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του για διατροφικά βελτιωμένα αλλά και ασφαλή προϊόντα. Συμμετέχουν εταιρείες τροφίμων (παραδοσιακά προϊόντα–βιολογικά προϊόντα–προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κ.λπ.) καθώς επίσης και εταιρείες ποτών (κρασί–καφές–αλκοολούχα–αναψυκτικά-ροφήματα κ.λπ.).

ΣΕΞ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η υπερβολική κατανάλωση άσπρου ψωμιού και άλλων επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να βουλιάξει την ερωτική επιθυμία, σύμφωνα με έρευνες της βρετανικής διαιτητικής εταιρείας. 

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν πολύ γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία με τη σειρά τους σχετίζονται με κατακόρυφη πτώση της ενεργητικότητας, με συνέπεια να μην έχει διάθεση κανείς να κάνει σεξ. Επιπλέον, το πολύ σάκχαρο από την μια μας παχαίνει και από την άλλη αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό με συνέπεια να ελαττώνονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης. 

Επίσης ανεπαρκής ποσότητα σιδήρου μπορεί μέσω της διατροφής να κάνει την ερωτική επιθυμία να καταποντιστεί. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μειώνουν την ποιότητα της κυκλοφορίας του αίματος και έτσι ελαττώνουν την ενεργητικότητα. Όταν νιώθει κανείς εξάντληση, το τελευταίο που τον απασχολεί είναι το σεξ. 

Τρώμε μούχλα...!

Την άμεση ανάκληση από την αγορά συγκεκριμένης παρτίδας κρουασάν στο οποίο διαπιστώθηκε ανάπτυξη μούχλας, πρασινωπής χροιάς, στο εσωτερικό του προϊόντος, πλησίον της γέμισης, απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για το προϊόν
"Croissant Panini dolce" με γέμιση πραλίνας φουντουκιού, σε συσκευασία των 150g, με ημερομηνία λήξης 16/7/11. Το προϊόν παρασκευάζεται από την εταιρεία PANINI Α.Ε
. στο 1ο χλμ Βέροιας - Άμμου Τ.Θ. 140, Τ.Κ. 59100. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. πραγματοποιεί ήδη ελέγχους για το θέμα και καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν! 

"Το savoir vivre του κρασιού"

Το κρασί όταν πίνεται μόνο του, έχει διαφορετική γεύση από αυτό που συνοδεύει το φαγητό, γιατί το κρασί επιδρά στο φαγητό όπως τα μπαχαρικά: Τα οξέα, οι τανίνες και τα σάκχαρα του κρασιού αντιδρούν με το φαγητό για να δώσουν διαφορετικές γευστικές εμπειρίες. Εξαιρετικοί συνδυασμοί είναι αυτοί που αναδεικνύουν ομοιότητες ή αντιθέσεις γεύσεων, αρωμάτων, σώματος, εντάσεων και γεύσεων.

Παρακάτω παραθέτουμε 10 απλούς κανόνες από το House of Wine

1. Όταν φέρνεις κρασί ως δώρο σε ένα γεύμα που έχεις προσκληθεί, μην ασχοληθείς με το συνδυασμό του με το φαγητό, εκτός και εάν έχεις αρκετές πληροφορίες ή σας έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο. Απλά, φρόντισε το κρασί να συμβαδίζει σε ποιότητα και σπουδαιότητα με το γεύμα ή δείπνο στο οποίο έχεις προσκληθεί.

2. Όταν σερβίρεις περισσότερα από ένα κρασιά σε ένα γεύμα, είναι σύνηθες να σερβίρονται τα ελαφρότερα κρασιά πριν από τα "γεμάτα". Τα ξηρά κρασιά σερβίρονται πριν από τα γλυκά, εκτός αν ένα γλυκό πιάτο προηγείται. Τα χαμηλότερης περιεκτικότητας κρασιά σε αλκοόλ προηγούνται επίσης.

Πέθανε ο άνθρωπος που εφηύρε τα γαριδάκια

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Morrie Yohai, ο άνθρωπος που εφηύρε μία από τις πιο πλούσιες σε γεύση και θερμίδες απολαύσεις : τα γαριδάκια.

Ο αμερικανός Morrie Yohai είχε πατέρα βιομήχανο, τον πρόεδρο της Old London Foods, η οποία παρασκεύαζε χωνάκια για παγωτό, ποπ κορν, κρακεράκια και φρυγανιές και η εταιρεία μετονομάστηκε σε King Kone.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στους «NewYork Times» διηγείται την ιστορία της μεγάλης, τουλάχιστον για τους μικρούς, εφεύρεσής του. «Αναζητούσαμε μια ιδέα για ένα καινούργιο αλμυρό σνακ. Εκείνη την εποχή είχαμε παραλάβει μία μηχανή που επεξεργαζόταν καλαμποκάλευρο σε υψηλή πίεση. Δημιουργούσαν έτσι ένα είδος ζυμαρικών σε μακρύ, κυλινδρικό σχήμα».

Σπανάκι για μυς σαν του Ποπάυ

Το σπανάκι «φουσκώνει» τους μυς σύμψωνα με μία νέα έρευνα, η οποία έρχεται να καταρρίψει το μύθο ότι μόνο η πρωτεΐνη βοηθά στη μυϊκή ενίσχυση, ενώ παράλληλα δικαιώνει και την Ένωση Σπανακοπαραγωγών τωμ ΗΠΑ, η οποία εφηύρε τον Ποπάυ για την προώθηση του λαχανικού.

Οι ερευνητές του Τμήματος Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του έγκριτου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον δρ Έντι Βάϊτσμπεργκ, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 300gr σπανακιού καθημερινά βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα χημικό συστατικό που βρίσκεται στα πράσινα φύλλα, αυξάνει τις «αποθήκες» ενέργειας του κυττάρου -τα μιτοχόνδρια- οι οποίες με τη σειρά τους καθιστούν το σώμα πιο δυνατό.

“Ευεργετικός” ο χυμός από παντζάρια

Οι αθλητές θα πρέπει να βλέπουν πλέον τα παντζάρια με άλλο μάτι, σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου Exeter. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο χυμός των παντζαριών δίνει στους αθλητές περισσότερη δύναμη και αντοχή.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος ποδηλάτες, οι οποίοι κατανάλωσαν πριν από κάθε αγώνα χυμό από παντζάρια. Τα οφέλη του συγκεκριμένου χυμού είναι πολλά, όπως αύξηση αντοχής, μείωση της
αρτηριακής πίεσης, αποτροπή της ανοίας και αρκετή ενέργεια. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα παντζάρια περιέχουν άφθονα νιτρώδη, ουσία πολύτιμη για τον οργανισμό, τα οποία βρίσκονται σε όλα τα λαχανικά. Αυτή η ουσία διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία,  επιταχύνοντας  τη ροή  του οξυγόνου  στους μυς, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου.

Πασιφλόρα : το ιατρικό φυτό της χρονιάς

Το φυτό πασιφλόρα (passiflora incarnata) ανακηρύχθηκε Ιατρικό Φυτό της Χρονιάς 2011 από την ομάδα μελέτης του πανεπιστήμιου Βίρτσμπουργκ για την ιστορική εξέλιξη των φυτών που χρησιμοποιούνται στην ιατρική.

Η ομάδα μελέτης που εδρεύει στη Γερμανία υπογραμμίζει ότι το φυτό αυτό βοηθά στην ανακούφιση της νευρικής ανησυχίας, των συμπτωμάτων της ήπιας αϋπνίας και των γαστρεντερικών διαταραχών που συνδέονται με τη νευρικότητα και προσθέτει επίσης ότι αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση των αγχωτικών καταστάσεων. 
Αντίθετα με πολλά ψυχοφάρμακα, δεν επηρεάζει το μυϊκό σύστημα, γεγονός που καθιστά ακίνδυνη τη λήψη της οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα...

Δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς στον πειρασμό και να φάει μόνο ένα ενώ συχνά καταλήγει να καταναλώσει όλη τη σακούλα που βρίσκεται μπροστά του...ο λόγος φυσικά για τα πατατάκια. Τώρα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν την αιτία! Λιπαρές τροφές όπως είναι τα πατατάκια και οι τηγανητές πατάτες, "πυροδοτούν" στο σώμα την παραγωγή χημικών ουσιών, των ενδοκαναβινοειδών, που μοιάζουν πολύ με αυτές που περιέχονται στην μαριχουάνα και προκαλούν εθισμό!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας
Ντανιέλε Πιομέλι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάϊν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), συμπέραναν ότι τα ενδοκαναβινοειδή στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς αποτελούν ζωτικό κρίκο ενός κύκλου που ωθεί το άτομο να λαχταρά ακόμα ένα πατατάκι, κι άλλο ένα κ.ο.κ.


Καμπανάκι για εισαγωγή επικίνδυνων σπόρων τριγωνέλλας από την Αίγυπτο

Καμπανάκι για εισαγωγή παρτίδας γεωργικών προϊόντων στη χώρα μας, για τα οποία υπάρχει η υποψία ότι φέρουν τον θανατηφόρο τύπο βακτηρίου E.Coli 0104, χτύπησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Το δυνητικά επικίνδυνο προϊόν είναι σπόροι τριγωνέλλας, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φύτρων, τα οποία είναι ύποπτα για την επιδημία του αιμολυτικού - ουραιμικού συνδρόμου (HUS) σε Γερμανία και Γαλλία (το νέο θύμα του Ε. coli είναι μια 78χρονη γυναίκα στο Μπορντό). Τα προϊόντα που βρέθηκαν στη χώρα μας προέρχονταν από την Αίγυπτο και αυτό ήταν ακόμη ένα στοιχείο που έθεσε τις υγειονομικές αρχές σε συναγερμό, καθώς στα διεθνή εργαστήρια της Γερμανίας και των Βρυξελλών βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο των ειδικών φύτρα που εισήχθησαν από τη συγκεκριμένη χώρα.

H επικοινωνία του κινδύνου στην ασφάλεια των τροφίμων!

Διατροφική παγκοσμιοποίηση :
Τις τελευταίες δυο δεκαετίες, εμφανίστηκαν μια σειρά από διατροφικά σκάνδαλα στην Ευρώπη αλλά και σ'ολόκληρο τον κόσμο (όπως για παράδειγμα η γρίπη των πουλερικών, οι τρελές αγελάδες, οι διοξίνες και τελευταία το σκάνδαλο με το εντερο-βακτήριο E.Coli), που τάραξαν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ασφάλεια των τροφίμων αλλά και στην τροφική αλυσίδα (αυτό που κοινώς λέγεται από το χωράφι στο πιάτο).

Στον 21ο αιώνα που ζούμε, η τροφική αλυσίδα είναι πλέον παγκόσμια και ξεκινώντας από τον αγρότη–εκτροφέα, τον μεταποιητή, τον διανομέα, τον εισαγωγέα, καταλήγει στον έμπορο και τελικά στο πιάτο μας. Βλέπουμε δηλαδή, μια αλυσίδα που περιλαμβάνει κρίκους από διαφορετικά μέρη του κόσμου.  Αν κάποιος κρίκος της αλυσίδας αυτής που μπορεί να ξεκινά από κάποια άλλη χώρα είναι αδύναμος (π.χ.  με μή  εφαρμογή ορθών αγροτικών και κτηνοτροφικών διαδικασιών), τότε τα αποτελέσματα επηρεάζουν όλη την αλυσίδα και μπορούν να φτάσουν μέχρι το πιάτο του τελικού καταναλωτή.


Ο ΕΦΕΤ αποσύρει προϊόντα με παθογόνο βακτήριο E.coli


Με εντολή του ΕΦΕΤ ανακαλούνται από την ελληνική αγορά κατεψυγμένος βοδινός κιμάς και κατεψυγμένα σουτζουκάκια στα οποία εντοπίστηκε παθογόνο στέλεχος Escherichia coli, διαφορετικό όμως από το στέλεχος που προκάλεσε επιδημίες στη Γερμανία και τη Γαλλία.
 
Το τοξικό στέλεχος
O157
βρέθηκε σε προϊόντα από την αγορά της Μακεδονίας :
1.Κατεψυγμένο προϊόν κιμά από βοδινό κρέας σε κλειστή συσκευασία των 500gr (2x250gr), με την εμπορική επωνυμία «Marvest», που διακινήθηκε από τη γερμανική επιχείρηση Griechenland Rind, Vion Hilden GmbH στην ελληνική εταιρεία LIDL Hellas. Έχει αριθμό παρτίδας L91185010 και ημερομηνία λήξης 6/11/2011.