Ο τεχνολόγος τροφίμων που έμαθε στους Ολλανδούς το ελληνικό πρωϊνό

Στη χώρα της τουλίπας βρέθηκε από τύχη, έχοντας σπουδάσει Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων στο Γεωπονικό της Θεσσαλονίκης. Και κατάφερε να πείσει τους Ολλανδούς να αφήσουν τις κροκέτες για τις μπουγάτσες και να αγαπήσουν τον καφέ στη χόβολη και το γλυκό του κουταλιού.

Ελληνικός καφές και μπουγάτσα στην Ολλανδία; Και όχι μόνο. Σε μια γωνιά της ολλανδικής πόλης Βαγκενίγκεν σερβίρεται άκρως ελληνικό πρωινό, με παραδοσιακές πίτες, γιαούρτια, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκεται ένας νεαρός Ελληνας, ο Γιώργος Μήτρακας, ο οποίος πριν από περίπου τέσσερις μήνες άνοιξε το ελληνικό παντοπωλείο - καφενείο Morning Tales.


Το 2007 ο Γιώργος ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Γεωπονικό Τμήμα της Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση την επιστήμη και την τεχνολογία τροφίμων και ποτών. Δύο χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 2009 φεύγει στην Ολλανδία για να κάνει μεταπτυχιακό στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη προϊόντων.

«Πρώτη επιλογή μου ήταν το πανεπιστήμιο στην πόλη Λουντ της Σουηδίας, απέρριψαν όμως την αίτησή μου γιατί δεν είχαν λάβει ένα χαρτί, το οποίο είχα στείλει. Ετσι, μάλλον τυχαία θα έλεγε κανείς βρέθηκα στο Βαγκενίγκεν της Ολλανδίας». Για περίπου ένα χρόνο ο Γιώργος έκανε πρακτική στην πολυεθνική εταιρεία Heinz στον τομέα της επεξεργασίας, όπου με τις γνώσεις του βοήθησε να αυξηθεί η παραγωγή κατά 30%. Παράλληλα, παρακολουθούσε δωρεάν μαθήματα προσαρμογής στην ολλανδική γλώσσα, κουλτούρα και νοοτροπία, στο δημαρχείο της πόλης. Τα σεμινάρια αυτά παρακολουθούσαν όλοι όσοι αποδείκνυαν ότι ήθελαν να μείνουν στην πόλη.

«Μάλιστα επειδή τους είπα ότι θα με ενδιέφερε είτε να συνεχίσω τη δουλειά στη Heinz είτε να ανοίξω κάτι δικό μου, μου έκαναν σεμινάρια για νέους επιχειρηματίες και ήμουν από τους πρώτους που τα παρακολούθησαν», λέει ο Γιώργος. Θυμάται επίσης πως ο καιρός ή η γλώσσα δεν ήταν τόσο μεγάλα εμπόδια για την παραμονή του στην ολλανδική πόλη, όσο το φαγητό τους. «Με δυσκόλεψε πολύ το φαγητό, εδώ τρώνε κυρίως τηγανητά, κροκέτες και τα πάντα τα κάνουν σε μορφή αλοιφής».  

Πάντα ήθελε, όπως λέει, να κάνει ένα δικό του παντοπωλείο. Στην αρχή η οικογένειά του τον ενθάρρυνε να μείνει στο εξωτερικό μιας και στην Ελλάδα η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη, από την άλλη ήθελαν να βρει μια δουλειά και όχι να ξεκινήσει δική του επιχείρηση.


Ετσι, άνοιξε το Morning Tales, το παντοπωλείο - καφενείο που μυεί τους Ολλανδούς στις ελληνικές γεύσεις και συνήθειες. «Παρότι αρχικά ήθελα να ανοίξω ένα κατάστημα στο οποίο θα μπορώ να σερβίρω ελληνικό φαγητό και αλκοόλ, ο δήμος δεν έδινε νέες άδειες. Τις πρώτες δέκα ημέρες πελάτες μας ήταν κυρίως Ελληνες - άλλωστε στην πόλη μένουν 300 Ελληνες - , οι ντόπιοι δεν το ήξεραν. Το τελευταίο διάστημα αυτή η αναλογία έχει αλλάξει, αφού πλέον οι περισσότεροι τακτικοί πελάτες μας είναι Ολλανδοί».

Τα προϊόντα. Αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα, ελληνικός καφές στη χόβολη, παραδοσιακή μπουγάτσα, σάλτσες, φραπέ, λουκούμια, σιροπιαστά, φέτα, παραδοσιακά ζυμαρικά, αλλά και κάποια μαγειρευτά όπως ο μουσακάς με το γιαούρτι, είναι μόνο μερικά από αυτά που θα βρουν οι Ολλανδοί και οι ξένοι επισκέπτες της πόλης Βαγκενίγκεν στην επιχείρηση του Γιώργου, που απασχολεί ήδη πέντε υπαλλήλους.

Τα προϊόντα τα προμηθεύεται από παραγωγούς και μικρές βιοτεχνίες, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα. «Τα προϊόντα που "φεύγουν" πιο πολύ είναι φυσικά ο καφές, η μπουγάτσα, το πρόβειο γιαούρτι και τα γλυκά του κουταλιού.
Πλέον, οι ντόπιοι έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν τη διαφορά της μαρμελάδας από το γλυκό του κουταλιού. Θέλω τώρα πια να αρχίσω να τους μαθαίνω πώς να μαγειρεύουν ελληνικά πιάτα, όπως είναι τα όσπρια».


1 σχόλιο: