tag:blogger.com,1999:blog-2518956395663949952024-03-06T22:00:58.965+02:00Food-isimoΌλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γύρω από τα τρόφιμα. . .FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.comBlogger1269125tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-53254979157025855552016-06-23T15:09:00.003+03:002016-06-23T15:09:59.254+03:00Η Heineken λειτουργεί την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ζυθοποιία
Η ολλανδικός κολοσσός Heineken διαχειρίζεται την
πρώτη ζυθοποιία μεγάλης κλίμακας με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα στον
κόσμο. Η ζυθοποιία Göss στην Αυστρία είναι μια υπεραποδοτική μονάδα που
τροφοδοτείται από διάφορες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας και εφαρμόζει αρκετές
περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές.
Η μπύρα Gösser θα εξακολουθήσει FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-51113078333251967672016-06-23T14:49:00.001+03:002016-06-23T15:03:13.347+03:00Η κατανάλωση δημητριακών μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Όσοι
τρώνε πολλά πλήρη δημητριακά (ολικής άλεσης), έχουν μικρότερο κίνδυνο να
πεθάνουν πρόωρα.
Οι
ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή διατροφολογίας Κι Σαν της Σχολής
Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση
στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό “Circulation”, αξιολόγησαν προηγούμενες
μελέτες πάνω στα πλήρη δημητριακά (μετα-ανάλυση), οι FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-34650825667925895452016-06-23T14:10:00.000+03:002016-06-23T14:12:14.770+03:00Η φυτοφαγική διατροφή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη
Η διατροφή που είναι φυτοφαγική και περιλαμβάνει πολλά
φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πλήρη δημητριακά και ξηρούς καρπούς, μειώνει
σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική
επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφής και επιδημιολογίας Φρανκ Χου
της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, που έκαναν τη
σχετική FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-53522202633967709982016-06-23T14:01:00.001+03:002016-06-23T14:02:29.394+03:00H βιταμίνη D ενισχύει το εντερικό μικροβίωμα
Είναι
γνωστό πως η βιταμίνη D 3 βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από
τα οστά, αλλά έχει επίσης και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες. Όπως
αναφέρει η κλινική διαιτολόγος–διατροφολόγος Δρ. Ελένη Παπαγιαννίδου στο praktoreio-ygeias νέα μελέτη δείχνει πως υψηλή δοσολογία
βιταμίνης D3 ενισχύει το εντερικό μας μικροβίωμα.
Ο οργανισμός μας παράγει τη βιταμίνη D όταν η
ηλιακή FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-36483387919169634212016-06-15T15:35:00.002+03:002016-06-15T15:36:48.018+03:00Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μαστίχας στην Χίο
Παρουσία
πλήθους επισήμων αλλά και ορισμένων μαστιχοπαραγωγών, πραγματοποιήθηκαν το
Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 τα εγκαίνια του Μουσείου Μαστίχας Χίου που βρίσκεται
στη θέση Ράχη Τεπέκι, λίγο έξω από το Πυργί. Ένα έργο που εμπλουτίζει το
πολιτιστικό προϊόν της Χίου και φιλοδοξεί να δώσει νέα προοπτική στα
Μαστιχοχώρια
Το
Μουσείο Μαστίχας, το όγδοο κατά σειρά μουσείο που ιδρύει το Πολιτιστικό FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-83285911525301420962016-06-15T15:12:00.000+03:002016-06-15T15:13:17.232+03:00Η μεσογειακή διατροφή βοηθάει στο να χάσουμε κιλά
Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φυτικά λίπη, όταν ακολουθούν
τη μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε λάδι και ξηρούς καρπούς, όχι μόνο
δεν παχαίνουν, αλλά μπορούν να χάσουν περισσότερα κιλά σε σχέση με όσους κάνουν
δίαιτα βασισμένη στα χαμηλά λιπαρά. Αυτή είναι η διαπίστωση μιας νέας μεγάλης
ισπανικής επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι, ιδίως οι ήδη
παχουλοί, δεν FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-64339118817969716602016-06-15T14:54:00.001+03:002016-06-15T14:55:00.271+03:00Κλωνοποίηση ζώων η λύση για την σίτιση εκατομμυρίων Κινέζων!
Ο επικεφαλής του
κινεζικού ομίλου Boyalife, ο Xu Xiaochun 45 ετών, ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη
μεγαλύτερη παραγωγή κλωνοποιημένων ζώων στην ιστορία.
Στόχος του είναι να ανταποκριθεί στην απαίτηση 1,3
δισ. Κινέζων να φάνε βοδινό κρέας. Ο ίδιος δηλώνει ότι επόμενος σταθμός
είναι η κλωνοποίηση ανθρώπων. «Η τεχνολογία είναι έτοιμη. Η κοινή γνώμη όχι
ακόμη», δηλώνει. Ο Xu Xiaochun FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-80181712242913877512016-06-15T14:45:00.000+03:002016-06-15T14:46:03.958+03:0042 δις δολάρια για να τραφεί η Κίνα
Η Κίνα έχει το 21% του παγκόσμιου πληθυσμού και μόλις το 9% της γης της
καλλιεργείται. Η κατανάλωση τροφίμων για πάνω από 1,4 δις κόσμου,
θα αυξάνεται σημαντικά μέχρι το 2024 ενώ η παραγωγή θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς
υπάρχει θέμα και μάλιστα μεγάλο για τις Κινεζικές αρχές.
Η πρόταση εξαγοράς της Ελβετικής Syngenta AG από την κρατική FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-44531720708927198952016-06-15T14:32:00.000+03:002016-06-15T14:32:59.882+03:00Πως χάσαμε τις μάχες για τη φέτα, το γιαούρτι και τα προϊόντα ΠΟΠ
Ισχυρό πλήγμα δέχονται τα φημισμένα ελληνικά προϊόντα με τις εμπορικές
συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στην εκάστοτε
χώρα να τα «εκμεταλλεύεται» και να τα «βαφτίζει» ως δικά της, ενώ ήδη η Ελλάδα
μετράει πολλές χαμένες μάχες.
Τούρκοι, Καναδοί, Τσέχοι, Αφρικανοί και άλλοι έχουν καταφέρει
μεγάλα χτυπήματα στα ελληνικά προϊόντα, ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-78433113782426811762016-06-15T14:09:00.000+03:002016-06-15T14:09:13.544+03:00Εκτός λίστας ΠΟΠ οι ελιές Καλαμών και η φέτα
Εξαιρούνται της λίστας της «προστασίας»
ευρωπαϊκών προϊόντων προέλευσης η φέτα και οι ελιές Καλαμών στο κείμενο της
Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Αφρική (SADC). Ειδικότερα, μολονότι
στη συμφωνία συμπεριλαμβάνονται πάνω από 200 προϊόντα τα οποία ανήκουν στην
κατηγορία των ευρωπαϊκών Π.Ο.Π, στην περίπτωση της φέτας και των ελιών Καλαμών
υπάρχουν σαφείς υποσημειώσεις.
FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-75787446330259957862016-05-25T18:46:00.000+03:002016-05-25T18:47:43.543+03:00H Bayer προχωρά στην εξαγορά της Monsanto
Μετά την δημοσιοποίηση της
πρόθεσης της Γερμανικής Bayer
AG να εξαγοράσει την αμερικανική
Monsanto,
αποκαλύφθηκε και το ποσό: 62 δισ. δολ. σε μετρητά, μια πρόταση που δύσκολα θα απορρίψει η Monsanto.
H Monsanto σίγουρα δεν έχει καλό όνομα στην αγορά, είναι
στόχος πολλών ακτιβιστών και ομάδων μια και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γενετικά μεταλλαγμένων FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-15132836898338607822016-05-25T18:19:00.003+03:002016-05-25T18:25:54.241+03:00Αναγνωρίστηκε η μαστίχα Χίου ως φυσικό φάρμακο
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός
Φαρμάκων αναγνώρισε τη μαστίχα Χίου ως φυσικό φάρμακο, μετά από σχετική
εισήγηση στη συνεδρίαση στις 7 Αυγούστου στο Λονδίνο. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα
και η μαστίχα έγινε αποδεκτή στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής
προέλευσης, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις : προβλήματα δυσπεψίας και δερματικές
φλεγμονές καθώς και επούλωση δερματικών πληγών.
Στην ομάδα FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-35281024771448973222016-05-25T18:11:00.000+03:002016-05-25T18:11:55.848+03:00Τρώτε όσπρια, βοηθούν στο αδυνάτισμα
Η διατροφή με φασόλια, φακές, ρεβίθια, αρακά και άλλα όσπρια
βοηθά στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.
Σύμφωνα με την μελέτη, τα όσπρια κάνουν κάποιον να νιώθει χορτασμένος, με
συνέπεια να του κόβουν την όρεξη να φάει άλλο, πράγμα που βοηθά στο αδυνάτισμα.
Οι ερευνητές του Νοσοκομείου
«'Αγιος Μιχαήλ» του Τορόντο, με επικεφαλής τον δρα Ράσελ ντε Σούζα, που FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-54653282418843618802016-05-25T17:53:00.000+03:002016-05-25T17:53:32.564+03:00Ο αργός θάνατος μιας συμφωνίας
Στη Γαλλία την
απορρίπτουν ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και η Μαρίν Λεπέν. Στη Βρετανία εξαπολύουν
πυρά εναντίον της οι εθνικιστές του Νάιτζελ Φάρατζ, αλλά και οι Εργατικοί. Στη
Γερμανία εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις
βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα. Στις ΗΠΑ
λαμβάνουν αποστάσεις τόσο η Χίλαρι
Κλίντον όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι συνήθεις διαχωριστικές γραμμές, Αριστεράς - FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-25582015217124091742016-05-25T17:32:00.000+03:002016-05-25T17:35:58.978+03:00Το Δ.Σ. της ΠΕΔΑ πήρε ομόφωνα θέση εναντίον της TTIP
Θέση
εναντίον της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων, της γνωστής TTIP,
πήρε ομόφωνα το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής).
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. την Παρασκευή 20 Μαΐου, έγινε σχετική ενημέρωση από τον Δήμαρχο
Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα και το μέλος της ελληνικής πρωτοβουλίας Stop TTIP,
Κώστα Φωτεινάκη. Οι δύο
εισηγητές αναφέρθηκαν FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-24952708889199171302016-05-25T17:25:00.003+03:002016-05-25T17:54:32.560+03:00Δέκα λόγοι που πρέπει να ανησυχούμε για την TTIP
Διαβάστε
τους δέκα λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ανησυχούμε για την ΤΤΙΡ, όπως
τους καταγράφει η οργάνωση «STOP TTIP, CETA, TISA»:
1. Η ΤΤΙΡ απειλεί την ασφάλεια των τροφίμων
Μέσω της εναρμόνισης των κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων, τα πρότυπα ασφαλείας τροφίμων της ΕΕ θα πρέπει να μειωθούν στα επίπεδα των ΗΠΑ. Με αυτό το τρόπο θα αρθούν οι περιορισμοί FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-88334294622026459132016-05-25T17:19:00.000+03:002016-05-25T17:55:00.737+03:00TTIP : Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων
Η TTIP εντάσσεται στη νέα γενιά εμπορικών συμφωνιών, κι αυτό
είναι που την καθιστά τόσο επικίνδυνη.
Όταν
πριν από τρία χρόνια ξεκινούσαν οι αντιδράσεις ενάντια στις μυστικές
«εμπορικές» συμφωνίες (TTIP, TPP, CETA, TiSA), η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν το
πώς θα κατορθώναμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον των πολιτών, αλλά και των
ηγεσιών, σε ένα θέμα τόσο στριφνό και περίπλοκο.
Κανείς δεν FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-86205641368238314392016-04-01T15:17:00.000+03:002016-04-07T23:14:51.701+03:00Καφές σύμμαχος στην μάχη του καρκίνου του εντέρου
Η κατανάλωση καφέ μειώνει
τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου (ορθοκολικού), σύμφωνα με νέα
αμερικανο-ισραηλινή επιστημονική έρευνα. Η μείωση του κινδύνου αφορά όλα τα
είδη καφέ, ακόμη και αυτόν χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στέφεν
Γκρούμπερ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση
στο περιοδικό για θέματα FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-75340944837026132322016-04-01T15:04:00.001+03:002016-04-01T15:05:02.844+03:00Τι θα πάθετε αν φάτε κρέας πιθήκου και ελιές με χαλκό
Με αφορμή το πλέον πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο που συγκλονίζει την
Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, σχολιάζει τις συνέπειες που θα μπορούσε να
επιφέρει η τυχόν κατανάλωση των επικίνδυνων αυτών παρασκευασμάτων, o
επιστημονικός συνεργάτης στο «Δημόκριτο» και πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Νίκος
Κατσαρός.
Όπως επισημαίνει ο κύριος Κατσαρός αν φάμε
τέτοιο κρέας «στην ηπιότερη περίπτωση θα πάθουμε FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-39835126064543559592016-04-01T14:50:00.000+03:002016-04-01T14:50:26.566+03:00Ανάκληση σταφίδων από τον ΕΦΕΤ
Ο ΕΦΕΤ, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα
και τις Ζωοτροφές (RASFF) ενημερώθηκε για τη διακίνηση σταφίδων στις οποίες
διαπιστώθηκε η παρουσία ωχρατοξίνης Α σε ποσότητα που υπερβαίνει τα
νομοθετημένα όρια.
Πρόκειται για το προϊόν με
εμπορική ονομασία "Belbake Sultans Σταφίδα Σουλτανίνα" σε συσκευασία
των 250g, με ημερομηνία λήξης 07/11/2016 και αριθμό παρτίδας Lot
FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-82904187416173290392016-04-01T14:38:00.000+03:002016-04-01T14:45:07.593+03:00Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει το νέο διατροφικό σκάνδαλο που συγκλονίζει όλη την Ευρώπη
Ένα διατροφικό σκάνδαλο τεράστιου μεγέθους βρίσκεται
σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Interpol και η Europol, κατάσχεσαν και
κατέστρεψαν περισσότερους από 10 χιλιάδες τόνους ακατάλληλων τροφίμων και ένα
εκατομμύριο λίτρα αλκοόλ, ευτυχώς, πριν καταλήξουν στο τραπέζι μας.
Εντόσθια κοτόπουλου στη φορμόλη, ελιές με
επικάλυψη από θειικό χαλκό, κρέας μαϊμούς και άλλα πολλά εντοπίστηκαν στο
FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-9700527587826841492016-03-30T19:57:00.000+03:002016-03-30T19:58:26.567+03:00Η αντιμετώπιση του hang over στην αρχαιότητα
Οι αρχαίοι Έλληνες
συγγραφείς συμφωνούν ότι η καλύτερη μέθοδος για να μη μεθύσει ο πότης είναι να
φάει κράμβη. Μάλιστα, ο φυσιοδίφης Θεόφραστος γράφει ότι ακόμη και η οσμή της
κράμβης επηρεάζει την ανάπτυξη του αμπελιού.
Ο Αλεξις
υποστηρίζει ότι όποιος έχει πιει υπερβολικά πρέπει να κοιμηθεί και όταν
ξυπνήσει να φάει βραστό λάχανο, προκειμένου να απαλλαγεί από τη ζάλη. Ο
Αναξανδρίδης FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-55127472425909966112016-03-30T19:41:00.000+03:002016-03-30T19:41:38.021+03:00Τι έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες Περί μέθης....
Ο φιλόσοφος που
επηρέασε όσο κανείς άλλος τη σύγχρονη δυτική σκέψη, ο Αριστοτέλης, συνδέει το
ρήμα μεθύω/μεθώ με το θύω/θυσιάζω. Εξάλλου, ο Σιμωνίδης υποστηρίζει ότι η μέθη
γέννησε την τέχνη του θεάτρου, καθώς ο πρώτος ηθοποιός ο Θέσπις από την Ικαρία
της Αττικής ερμήνευσε το πρώτο του έργο σε κατάσταση μέθης την εποχή του
τρύγου. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, έτσι πήρε το όνομά της η τρυγωδία/FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-76557827292423840892016-03-30T19:12:00.000+03:002016-03-30T19:12:18.816+03:00Αποχωρεί από την εγχώρια αγορά γάλακτος η ΦΑΓΕ
Την
απόφασή της να αποχωρήσει από την αγορά του γάλακτος γνωστοποίησε η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ.
Συγκεκριμένα,
όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση για το 2015, τον περασμένο Δεκέμβριο η
εταιρεία, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της κερδοφορίας της, αποφάσισε
να αποσυρθεί από την αγορά γάλακτος, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη κατηγορία
αποδεικνύεται μη επικερδής. Η
εταιρεία, όπως FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-251895639566394995.post-3544362325633364522016-03-30T19:07:00.002+03:002016-05-25T17:40:03.001+03:00Ο Κάμπος της Χίου και το πρώτο μουσείο εσπεριδοειδών στην Ελλάδα
Ο Κάμπος της Χίου είναι
ουσιαστικά ένας μοναδικός κήπος εσπεριδοειδών στο κέντρο του νησιού που
απλώνεται κατά μήκος της ανατολικής ακτής της. Η περιοχή αναπτύχθηκε ως περιαστική
του Κάστρου περιοχή από τους Γενοβέζους, κατά τον 14ο αιώνα, χρονολογία που
αποτέλεσε και το χρόνο άφιξης των εσπεριδοειδών στο νησί.
Σήμερα ο Κάμπος έχει
χαρακτηριστεί Ιστορικός Τόπος από το Ελληνικό FOOD-ISIMOhttp://www.blogger.com/profile/11850416228438469367noreply@blogger.com0