Η Coca Cola φάρμακο για το πονοκέφαλο

Η ιστορία του πιο διάσημου αναψυκτικού στον κόσμο, δηλαδή της Coca Cola, ξεκίνησε το 1886. Τότε, ο φαρμακοποιός Τζον Πέμπερτον, προσπάθησε να φτιάξει ένα σκεύασμα για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου και την τόνωση του οργανισμού. 
Έτσι, δοκιμάζοντας διάφορους συνδυασμούς, κατέληξε σε ένα σιρόπι με χρώμα καραμέλας, που είχε ιδιαίτερη γεύση. Σίγουρος για την επιτυχία της συνταγής του, ο φαρμακοποιός έδειξε το δημιούργημά του σε έναν συνάδελφό του. Οι δυο τους πρόσθεσαν ανθρακούχο νερό στο σιρόπι και άρχισαν να το πουλάνε για 5 σεντς το ποτήρι.

Ανάκληση αλλαντικού από τον ΕΦΕΤ

Στην ανάκληση αλλαντικού προϊόντος, στο οποίο ανιχνεύθηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Salmonella spp, προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Το συγκεκριμένο παρασκεύασμα, με ημερομηνία παραγωγής 17/08/2015 και ημερομηνία λήξης 12 μήνες μετά από την ημερομηνία παραγωγής, LOT 229-042, παράγεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση ΧΑΤΖΗΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΕ«ΒΙ.ΚΡΕ ΑΕ», 7ο χλμ. Καβάλας – Ελευθερούπολης , Αμισιανά, με κωδικό έγκρισης GR A 131 EU. Στο δείγμα ανιχνεύθηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Salmonella spp.

Η Τυχαία ανακάλυψη του Φραπε!

Ο φραπέ(ς) ανακαλύφθηκε τυχαία, το 1957 στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης. Αποτελεί ελληνική πατέντα η οποία μετρά 60 χρόνια ζωής και δεν σερβίρεται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.
Ο φραπέ είναι ο παγωμένος στιγμιαίος καφές που παρασκευάζεται με χτύπημα είτε σε σέικερ είτε με ειδικό μιξεράκι, δημιουργώντας αφρό. Εξ’ ου και το όνομά του, από την ομώνυμη γαλλική λέξη (frappe), που σημαίνει χτυπημένος. Συνοδεύεται από πολλά παγάκια και πίνεται με καλαμάκι. Ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα και δεν παρασκευάζεται σε άλλες χώρες, προς απογοήτευση αρκετών Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.

Ανάκληση από τον ΕΦΕΤ για σοκολατάκια

Σοκολατάκια βελγικής προέλευσης στην πρώτη ύλη των οποίων ανιχνεύτηκε η παρουσία αραχίδων, συστατικό που δεν αναφέρεται στην ετικέτα του προϊόντος, ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Σημειώνεται ότι οι αραχίδες είναι ένα συστατικό που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία και να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία σε αυτό.

Η ευεργετική δράση της ρεσβερατρόλης

Η ρεσβερατρόλη, μια ουσία που υπάρχει στα κόκκινα σταφύλια και στο κόκκινο κρασί, καθώς επίσης στη μαύρη σοκολάτα και σε άλλες τροφές, φαίνεται να επιβραδύνει τη συσσώρευση στον εγκέφαλο του βήτα αμυλοειδούς, μιας πρωτεϊνης που παίζει-ρόλο κλειδί στη νόσο Αλτσχάιμερ. 
Η ρεσβερατρόλη, όπως έδειξαν πειράματα σε εθελοντές, σε μεγάλες ποσότητες επιβραδύνει την αύξηση του βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, συνεπώς μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί ως ένα πρόσθετο «όπλο» εναντίον της μέχρι σήμερα ανίατης νευροεκφυλιστικής ασθένειας.

Τα Ψάρια σύμμαχος στη μάχη της κατάθλιψης

Η κατανάλωση πολλών ψαριών βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντονγκφένγκ Ζανγκ του Τμήματος Επιδημιολογίας και Στατιστικών Υγείας του Ιατρικού Κολλεγίου του κινεζικού Πανεπιστημίου Τσινγκντάο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Epidemiology and Community Health", μελέτησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 26 έρευνες, οι οποίες έγιναν μεταξύ 2001-2014 και συνολικά αφορούσαν πάνω από 150.000 άτομα από όλες τις ηπείρους.

Δεσμεύτηκε ένας τόνος αγγούρια

Έναν τόνο αγγούρια δέσμευσαν οι αρμόδιοι φορείς, μετά από έκτακτο έλεγχο που διεξήχθη στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, από κλιμάκιο γεωπόνων τροφίμων. Λεπτομερέστερα, οι ελεγκτές δέσμευσαν τ’ αγγούρια επειδή στις συσκευασίες τους δεν υπήρχαν οι απαραίτητες ετικέτες προέλευσης, χρονολογίας παραγωγής και άλλα στοιχεία. Η περαιτέρω τύχη του δεσμευμένου προϊόντος θα κριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Πηγή : athensvoice

Food Inc ~ Τί τρώμε και πώς παράγεται

Ένα ντοκιμαντέρ που ρίχνει φώς σε άγνωστες για το ευρύ κοινό πτυχές της βιομηχανίας τροφίμων. Είναι αλήθεια ότι οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια! Αυτό φαίνεται να εκμεταλεύονται οι βιομηχανίες τροφίμων, οι οποίες στις μέρες μας είναι πανίσχυρες και ενδιαφέρονται περισσότερο για το κέρδος που θα έχουν και φυσικά πολύ λιγότερο για την υγεία των καταναλωτών. 


Μπλόκα αγροτών σε όλη τη χώρα ενόψει εκλογών

Μπλόκα σε κομβικά σημεία στήνουν από σήμερα οι αγρότες, ενόψει των εκλογών, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί ότι θα κλείσουν τους δρόμους. Κύρια αιτία το φορολογικό, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» με τις επιδοτήσεις, που μέσα στον Σεπτέμβριο έφτασαν τα 45,6 εκατομμύρια ευρώ.

Φέτα ένα τυρί με ιστορία χιλιάδων ετών

Η φέτα δείχνει πως είναι το αρχαιότερο τυρί του κόσμου! Το Ελληνικό τυρί που αναφορά του βρίσκουμε στην Ομήρου Οδύσσεια όταν ο Οδυσσέας επισκέφτηκε το σπήλαιο του κύκλωπα Πολύφημου, επίσης μαθαίνουμε πως ο Πολύφημος την παρασκεύαζε μόνος του. Επίσης καταλαβαίνουμε από το κείμενο του Όμηρου πως ο Πολύφημος είχε και άλλα είδη τυριών στα ράφια του! Πώς μετά να μην κατοχυρωθεί ως προϊόν ΠΟΠ ?

Ακρυλαμίδιο και κίνδυνος σε τρόφιμα

Μία χημική ουσία που υπάρχει σε δεκάδες τρόφιμα καθημερινής χρήσης ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στους καταναλωτές κάθε ηλικίας, προειδοποιεί η ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων. 

Η ίδια ουσία υπάρχει και στον καπνό των τσιγάρων, ο οποίος συνιστά πολύ σημαντικότερη πηγή της για τους καπνιστές απ’ ό,τι η διατροφή, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων (EFSA). Σε γνωμοδότηση που εξέδωσε αναφέρει ότι στοιχεία από μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το ακρυλαμίδιο των τροφίμων και οι μεταβολίτες του βλάπτουν το DNA και προκαλούν καρκίνο. Τα ανάλογα στοιχεία για τους ανθρώπους είναι περιορισμένα και δεν επαρκούν για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, προσθέτει.

"Νήσος" η μπύρα που κατέκτησε τον κόσμο!

Ο διαγωνισμός ” European Beer Star ”  ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια και τα βραβεία του θεωρούνται διεθνώς τα πιο σημαντικά και τιμητικά στο χώρο της παγκόσμιας ζυθοποιίας. Να τονίσουμε ότι είναι ένας από τους δύο διαγωνισμούς (ο άλλος είναι το World Beer Cup) που υποστηρίζεται επίσημα από την EBCU (European Beer Consumers Union) για την αντικειμενικότητα της διεξαγωγής του.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα καμία ελληνική μπύρα δεν είχε διακριθεί σε κάποιον από τους παραπάνω δύο διαγωνισμούς. Φέτος, η Μικροζυθοποϊία Κυκλάδων στην Τήνο είναι μεταξύ των νικητών. Στη «Νήσος Pilsner» απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία της Bohemian Style Pilsner.