Το πρώτο εργοστάσιο στέβιας στην Ευρώπη

Η μονάδα, που ολοκλήρωσε πολύ πρόσφατα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας, και θα παράγει –για πρώτη φορά στην Ευρώπη– γλυκοζίτες στέβιας, είναι εγκατεστημένη στον οικισμό Κόμπελο στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου στην Καρδίτσα.
Μπορεί η Ελλάδα να έχει παράδοση στις αρνητικές πανευρωπαϊκές πρωτιές, ωστόσο, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, η χώρα θα μπορεί να διεκδικήσει μια θετική και γλυκιά διάκριση: θα αποκτήσει το πρώτο, επί ευρωπαϊκού εδάφους, εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας. Με αυτόν τον τρόπο, η στέβια μπαίνει σε πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, από την καλλιέργεια στον ελληνικό αγρό μέχρι την τελική μεταποίηση και διανομή, με προφανή τα οφέλη τόσο για το ίδιο το προϊόν όσο και για τους παραγωγούς που το καλλιεργούν.

Περί Τροφικών Αλλεργιών

Η συχνότητα εμφάνισης τροφικών αλλεργιών έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, με ένα ποσοστό της τάξεως περίπου του 2 - 4% των ενηλίκων και του 6% των παιδιών να υποφέρουν από κάποιου είδους τροφική αλλεργία. Παρόλο που σήμερα γνωρίζουμε περισσότερο από ποτέ ποιες τροφές προκαλούν αλλεργίες, οι τροφικές αλλεργίες παραμένουν ένα περίπλοκο ζήτημα και μια επιστημονική πρόκληση.
Τι είναι τροφική αλλεργία;
Ως τροφική αλλεργία νοείται η ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο ή συστατικό αυτού με εμπλοκή του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Υπάρχουν και άλλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις στις οποίες όμως εμπλέκεται ο μεταβολισμός και όχι το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές είναι γνωστές ως «δυσανεξίες» σε κάποιο τρόφιμο και περιλαμβάνουν αντιδράσεις λόγω τροφικών δηλητηριάσεων και ενζυμικές ανεπάρκειες που αποτρέπουν τη σωστή πέψη ορισμένων ουσιών, όπως η λακτόζη (σάκχαρο του γάλακτος).

Το ελληνικό κρασί σε μία κρίσιμη στιγμή

Ένα άρθρο του Γιάννη Καρακάση για το Wine Commanders
Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία τις αντιδράσεις του οινικού κλάδου στην επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό - ηλίθια - και απολύτως στο πιο ακατάλληλο μομέντουμ επιβολή φόρου ειδικής κατανάλωσης στο κρασί.

Τις συνέπειες τις έχουν περιγράψει αναλυτικότατα οι πρόεδροι των ενώσεων, οι οινοπαραγωγοί κλπ. Τα οινοποιεία ήδη έχουν βρεθεί σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, να πρέπει αφενός να αυξήσουν την τιμή του προϊόντος χάνοντας στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας και από την άλλη να πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη είτε καταβάλλοντας προκαταβολικά τον φόρο (για κρασί που δεν έχουν ακόμα πουλήσει) είτε δημιουργώντας και διατηρώντας στην συνέχεια φορολογικές αποθήκες με το ανάλογο φυσικά κόστος.

Τεχνολογία-Καινοτομία στην αρτοποιία και ζαχαροπλαστική

Στα πλαίσια της 7η ΑΡΤΟΖΥΜΑ στην ΔΕΘ-HELEXPO η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ) , συμμετέχει όλες τις ημέρες της έκθεσης (26-29/2/2016) με περίπτερο όπου θα είναι ανοιχτό για όλους τους επισκέπτες. 
Ενώ το Σάββατο 27/02/2016 και ώρα 14:00 οργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Τεχνολογία-Καινοτομία στην αρτοποιία και ζαχαροπλαστική» στο Συνεδριακό κέντρο Ν.Γερμανός, Αίθουσα A. To προγραμμα της ημερίδα μπορειτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://artozyma.helexpo.gr/el/technologie

Feed-Back Cake : Ένα Καινοτόμο Ελληνικό προϊόν

Ξεκινώντας την ομιλία του ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών στο τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Δημήτρη Κουρέτας μας κάλεσε να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο των Πανεπιστημίων σήμερα λέγοντας, «το Πανεπιστήμιο παράγει δύο προϊόντα. Την έρευνα και τον απόφοιτο. 
Αν δεν υπάρχει κάποιος που θέλει να αγοράσει και τα δύο αυτά, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ως κοινωνία τι θα κάνουμε με αυτό το Πανεπιστήμια». Αλλά σαν άνθρωπος της δράσης δεν έμεινε εκεί, στη συνέχεια της ομιλίας του μας υπέδειξε μέσα από το προσωπικό του παράδειγμα την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί το Πανεπιστήμιο, ώστε τα «προϊόντα» του να είναι ταυτόχρονα παραγωγικά και προσοδοφόρα.

Σταφίδα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης

Στις 26/01/2016, εγκρίθηκε η προσθήκη μιας νέας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από την Ελλάδα: «Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης» (Stafida Soultanina Kritis, ΠΓΕ), αποξηραμένα σταφύλια που καλλιεργούνται στην Κρήτη.

Η ονομασία αυτή προστίθεται στον κατάλογο των ήδη προστατευμένων προϊόντων που ξεπερνούν τα 1.310. Η σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης ΠΓΕ παράγεται σε ολόκληρη την Κρήτη και στα κοντινά νησιά που βρίσκονται νότια και βόρεια της εν λόγω νήσου. Η Κρήτη έχει μεσογειακό κλίμα (θερμά και ξηρά καλοκαίρια καθώς και ήπιους και βροχερούς χειμώνες). Υπάρχουν, δηλαδή, οι ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια σταφυλιών. 

Κρέας και οδηγός σωστού μαγειρέματος

Ένα άρθρο της Ελένης Ανδέου Γιωργάκη για το MedNutrition

Ο κάθε τρόπος μαγειρέματος είναι ιδιαίτερος και μπορεί να επιδράσει στη διατροφική αξία της τροφής με δύο τρόπους: μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητά της σε θρεπτικά συστατικά ή να μειώσει ή να αυξήσει την περιεκτικότητά της σε τοξίνες. Με τη θερμότητα κάποιες τοξίνες καταστρέφονται, αλλά μπορούν να δημιουργηθούν κάποιες άλλες. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει μία διαβάθμιση από τον καλύτερο στον λιγότερο τρόπο μαγειρέματος.

Revoca μία χρήσιμη εφαρμογή για τα τρόφιμα

Η ελληνική ομάδα Bytelogic Mobile ανέπτυξε μία πολύ σημαντική εφαρμογή, το Revoca, το οποίο αποτελεί το πρώτο και μοναδικό σύστημα άμεσης ενημέρωσης για όλα τα προϊόντα που δυνητικά είναι επικίνδυνα ή επισφαλή για κατανάλωση από το καταναλωτικό κοινό .
Η χρήση του app είναι πολύ εύκολη. Αρχικά χρειάζεται σύνδεση στο internet για να λειτουργήσει. Ενημέρωση για κάποια ανάκληση που συνέβη λαμβάνεις με notification κατευθείαν στο κινητό ή το tablet σου. Εκτός από αυτό παρέχεται η δυνατότητα σάρωσης barcodes αλλά και εύρεση LOT ή λέξεων κλειδιών με γρήγορη αναζήτηση. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να ελέγξεις ακόμη και πράγματα που έχεις ήδη στο σπίτι σου.

HO.RE.CA 2016

Επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί μία έκθεση παγκοσμίου επιπέδου, η HORECA θα υποδεχτεί φέτος επισκέπτες όχι μόνο από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά επιπλέον από την Κύπρο, τις αναπτυσσόμενες βαλκανικές αγορές και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. 

Έχοντας ήδη καταξιωθεί στην αντίληψη των επαγγελματιών του κλάδου ως η σημαντικότερη εμπορική συνάντηση της χρονιάς, η 11η HORECA έχει θέσει ως στόχο να πολλαπλασιάσει τα οφέλη τόσο των εκθετών όσο και των επισκεπτών της. Για το λόγο αυτό, στις παρουσιάσεις, τις ημερίδες, τα masterclasses και τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στα ανασχεδιασμένα stages της έκθεσης, θα λάβουν μέρος ως εισηγητές προσωπικότητες κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Για περισσότερες πληροφορίες : http://www.horecaexpo.gr/

ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2016

Η διοργάνωση η οποία είναι αφιερωμένη στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών και τους παραγωγούς της χώρας μας,  επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά: ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2016, ξεκίνησε σήμερα στις 29/1 και συνεχίζεται έως τις 01/02 στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό.
Μια έκθεση, που την προηγούμενη χρονιά αποτέλεσε σημαντικό πόλο έλξης επαγγελματιών και καταναλωτών από όλη τη χώρα, με πάνω από 35.000 επισκέπτες, αλλά και εκπροσώπων από μεγάλες αγορές, που την επέλεξαν για σημαντικές εκδηλώσεις τους όπως το ελληνορωσικό εμπορικό επιμελητήριο που διοργάνωσε το εξαγωγικό του συμπόσιο, το ελληνοκινεζικό εμπορικό επιμελητήριο με την διεξαγωγή της ημερίδας του, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη συμφωνιών και συνεργασιών με  σκοπό την ανάπτυξη των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων.
Για περισσότερες πληροφορίες : http://expotrof.gr/