Η πολλή ζάχαρη βλάπτει τον εγκέφαλο


Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σακχάρων όπως η φρουκτόζη μπορεί να ελαττώσει τις νοητικές δυνάμεις, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε πειραματόζωα και έδειξε ότι μειώθηκε η ικανότητα μάθησης και η μνήμη τους, μετά τη διατροφή τους με πολλή φρουκτόζη.
Τις επιπτώσεις του μεταβολικού συνδρόμου στον εγκέφαλο και τις νοητικές επιδόσεις του, παράλληλα όμως δείχνει ότι τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Λος Άντζελες (UCLA),  τάισαν δύο ομάδες αρουραίων, αντί για νερό, με σιρόπι καλαμποκιού που είχε υψηλή ποσότητα φρουκτόζης, η οποία υπάρχει συνήθως σε γλυκά, αναψυκτικά κ.α. Η μία ομάδα ζώων τρεφόταν και λιπαρά οξέα ωμέγα-3 με την μορφή του οξέος DHA και του λιναρόσπορου (ουσίες που ενισχύουν τον εγκέφαλο και προστατεύουν τους νευρώνες από βλάβες), ενώ η άλλη όχι.

Πηγή: http://www.ana.gr 
Το πλήρες ρεπορτάζ του ανταποκριτή Α. Νομικού στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου