Όπως καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του ο ΣΕΚ, αυτό το ενδεχόμενο θα αποτελέσει την ταφόπλακα της αγελαδοτροφίας της χώρας μας, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλο χτύπημα των Ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η διεύρυνση του αριθμού ημερών κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος αποτελεί τον ''Δούρειο ίππο'' για την είσοδο του εισαγόμενου γάλακτος στη χώρα μας (πέρα αυτού που ήδη εισάγεται) καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στο ελλειμματικό σήμερα ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
Πόσο φρέσκο μπορεί να χαρακτηριστεί ένα γάλα που έχει συσκευαστεί έως και 9 ημέρες πριν καταναλωθεί ?
«Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να μιλούμε για νωπό γάλα» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου διάρκειας του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος. 'Οπως τόνισε, αν η «διάρκεια ζωής» του φρέσκου γάλακτος επιμηκυνθεί, θα ανοίξει ο δρόμος για αθρόες εισαγωγές, γεγονός που θα πλήξει ακόμα περισσότερο τους εγχώριους παραγωγούς.
Ταυτόχρονα, δεν αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερο όφελος για τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές του γάλακτος και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρουσιάζουν φέτος ανοδική πορεία, αγγίζοντας τις «υψηλές» τιμές των Ελλήνων παραγωγών. Οσον αφορά το ποσοστό των επιστροφών των συσκευασιών γάλακτος που έχουν λήξει στις βιομηχανίες, το οποίο τώρα φτάνει το 7%, ο κ. Πεβερέτος εκτίμησε ότι αν το φρέσκο γάλα λήγει στις 9 ημέρες, αυτό θα αυξηθεί. «Οι καταναλωτές αναζητούν το γάλα ημέρας όταν ψωνίζουν φρέσκο», εξήγησε. Κύκλοι του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανέφεραν ότι η επιμήκυνση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος δεν εντάσσεται στα σχέδια του υπουργείου.
Δεν είναι εξ’ άλλου η πρώτη φορά που έρχεται στην επιφάνεια αυτό το θέμα. Είχε επιχειρηθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση να γίνει διεύρυνση των ημερών κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος αλλά το μέτρο δεν πέρασε!
Σήμερα που η κτηνοτροφία μας περνάει σοβαρή κρίση όπως και η χώρα μας, ιδιαίτερα όμως η αγελαδοτροφία μας που η παραγωγή γάλακτος μειώνεται συνεχώς -ήδη είμαστε στους 650.000 τόνους από 850.000 τόνους που είναι η ποσόστωση για τη χώρα μας- και οι αγελαδοτροφικές μονάδες κλείνουν η μια μετά την άλλη, ας ελπίσουμε ότι ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κος Χρυσοχοΐδης να μην βάλει την υπογραφή του στον αφανισμό της αγελαδοτροφίας μας.
ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΝΩΠΟ (ΦΡΕΣΚΟ) ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ. ΤΟ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΩΣ ΝΩΠΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΙΘΕΤΑΙ ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΝΩΠΟ (ΦΡΕΣΚΟ) ΓΑΛΑ ΕΩΣ 7 ΜΕΡΕΣ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΠΙΘΑΝΟ. ΛΑΜΒΑΝΩΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΡΑΣ 6 ΩΡΩΝ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΑ ΕΧΟΘΜΕ ΕΝΑ ‘’ΓΙΑΟΥΡΤΙ’’……… Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΝΩΠΟ ΓΑΛΑ ΓΙΑ 7 ΜΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΤΑΞΥΞΗΣ.
ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Π.Ο.Π ΟΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΣΥΝΕΧΩς ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΡΥΠΝΟΙ "ΦΡΟΥΡΟΙ" Κ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφή