Οι
άνθρωποι που πίνουν τρεις έως πέντε καφέδες την ημέρα, έχουν μικρότερο κίνδυνο
να φράξουν οι αρτηρίες τους και να πάθουν έτσι έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα
με μια νέα κορεατοαμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη αναμένεται να αναζωπυρώσει την επιστημονική διαμάχη για το κατά πόσο ο καφές τελικά κάνει καλό στην καρδιά. Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καφέ με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και άρα με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αλλά επίσης με αυξημένα επίπεδα «κακής» χοληστερίνης (LDL) και αρτηριακής πίεσης.
Η μελέτη αναμένεται να αναζωπυρώσει την επιστημονική διαμάχη για το κατά πόσο ο καφές τελικά κάνει καλό στην καρδιά. Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καφέ με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και άρα με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αλλά επίσης με αυξημένα επίπεδα «κακής» χοληστερίνης (LDL) και αρτηριακής πίεσης.
Αν και
προηγούμενες έρευνες έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για πιθανή αύξηση του κινδύνου
για έμφραγμα σε συνάρτηση με την αυξημένη κατανάλωση καφέ, μια πρόσφατη μελέτη
(ύστερα από ανάλυση 39 δημοσιευμένων ερευνών) φαίνεται να δείχνει το αντίθετο, ότι
δηλαδή μετριάζεται ο κίνδυνος για την καρδιά, εφ' όσον δεν πίνει κανείς μεγάλες
ποσότητες καφέ.
Στη νέα
μελέτη, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κορεάτη Γιουσού Τσανγκ του Τμήματος
Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής του νοσοκομείου Κανγκμπούκ
Σάμσουνγκ της Σεούλ και τον δρα Ελιζέο Γκουαλάρ τιου Τμήματος Επιδημιολογίας της
Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ, που έκαναν τη
σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «BMJ Heart», σύμφωνα με το BBC,
μελέτησαν 25.138 άτομα με μέση ηλικία 41 ετών, χωρίς ενδείξεις καρδιοπάθειας.
Το πλήρες τηλεγράφημα του
Π. Δρακόπουλου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου