Αυξάνεται το ενδιαφέρον για το γάλα όνου

Η κατάρτιση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης του γάλακτος όνου, εξετάστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμο Χαρακόπουλο με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΦΕΤ Ιωάννη Τσιάλτα, του προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Θωμά Αλεξανδρόπουλου, καθώς και στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής. Κατά τη διάρκειά της εξετάσθηκαν οι υγειονομικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί το γάλα όνου προκειμένου να διατεθεί προς ανθρώπινη κατανάλωση.
Ο αναπληρωτής υπουργός, ενημερώθηκε για τα προαπαιτούμενα κριτήρια καθ’ όλο το μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας γάλακτος όνου, από την εκτροφή των ιπποειδών και την παραγωγή, εμπορία και διακίνηση του προϊόντος, μέχρι τον καταναλωτή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα στελέχη του ΥπΑΑΤ και του ΕΦΕΤ ενημέρωσαν τον Αναπληρωτή Υπουργό για τα προαπαιτούμενα κριτήρια καθ' όλο το μήκος της αγρο-διατροφικής αλυσίδας γάλακτος όνου, από την εκτροφή των ιπποειδών και την παραγωγή, εμπορία και διακίνηση του προϊόντος, μέχρι τον καταναλωτή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ζήτησε από τους τρεις αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν με στόχο τη θέσπιση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, ούτως ώστε αφενός οι εκτροφείς όνων να μπορούν να αξιοποιήσουν το παραγόμενο προϊόν, αφετέρου να τηρούνται αυστηρές προδιαγραφές που να διασφαλίζουν την υγεία και προστασία των ζώων και τη δημόσια υγεία.

«Το γάλα όνου», δήλωσε σχετικά ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, «αποτελεί ένα προϊόν με υψηλή διατροφική αξία το οποίο κυκλοφορεί στο εμπόριο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποφέρει οφέλη στους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Στη χώρα μας υπάρχει η δυνατότητα εκτροφής όνων και παραγωγής γάλακτος με αξιόλογες προοπτικές αξιοποίησής του στην υγεία και τη διατροφή».
Αντιμετωπίζοντας αυτό το θεσμικό κενό θα δώσουμε την ευκαιρία στους Έλληνες κτηνοτρόφους να παράγουν ένα δυναμικό προϊόν πάνω στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Προχωρούμε στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την εμπορική αξιοποίηση του γάλακτος όνου με κύριο μέλημά μας να προσθέσουμε ακόμη ένα ποιοτικό προϊόν, υψηλής διατροφικής και εμπορικής αξίας στο καλάθι των ελληνικών τροφίμων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου