Τουρισμός και Γαστρονομία

«Τουρισμός και Γαστρονομία: Το Επόμενο Βήμα» είναι το θέμα στο 9ο ετήσιο Συνέδριο της σειράς IMIC που θα πραγματοποιηθεί 17-18 Οκτωβρίου 2013 στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός, στη Σαντορίνη.
Με στόχο να είναι μία συνάντηση «σύνθεσης και συγκομιδής» και ύστερα από οκτώ επιτυχημένες διοργανώσεις στην Αθήνα, το IMIC 2013 πραγματοποιείται για πρώτη χρονιά στην περιφέρεια, με την ευκαιρία της πρωτοβουλίας του Δήμου Θήρας να ανακηρύξει το 2013 «Ετος Γαστρονομίας Σαντορίνης».


Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Θήρας και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ενώ έχει ενταχθεί επίσης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της πρωτοβουλίας «Θεσμοφόρια» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κεντρικός ομιλητής της διοργάνωσης θα είναι ο Αμερικανός Executive Director του World Food Travel Association Ερικ Γουλφ, πρόσωπο που θεωρείται αυθεντία διεθνώς σε θέματα γαστρονομικού τουρισμού.

Η σύνδεση ενός προορισμού με τη γευστική εμπειρία είναι πλέον κυρίαρχο θέμα στις στρατηγικές προσέλκυσης τουριστών. Ο γαστρονομικός τουρισμός μιας περιοχής δεν είναι υπόθεση μόνο των εστιατορίων και εξειδικευμένων τουριστικών γραφείων, αλλά αφορά στο σύνολο των τουριστικών δραστηριοτήτων, του κλάδου τροφίμων, ποτών και των άλλων συναφών υπηρεσιών.

Η καταγραφή των προϊόντων, των συνταγών και των υπηρεσιών που είναι το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση ενός γαστρονομικού χαρτοφυλακίου προωθείται συστηματικά, ωστόσο τα τοπικά προϊόντα από μόνα τους δεν μπορούν να δημιουργήσουν τουριστική ζήτηση, εκτός εάν αντιπροσωπεύουν την ταυτότητα και τη μοναδικότητα ενός προορισμού.

Προϋπόθεση της επιτυχίας είναι η κατανόηση των αναγκών και η εξακρίβωση των προσδοκιών του επισκέπτη που επιλέγει έναν προορισμό με κριτήριο τη γαστρονομική του απόλαυση και κυρίως τη σε βάθος γνώση των ιδιαιτεροτήτων αυτής της εκλεκτής πελατείας. Στα δύο τελευταία IMIC (2011 και 2012), κύριο αντικείμενο ήταν τα θεωρητικά ζητήματα που αφορούν στη σχέση Τουρισμού και Γαστρονομίας.

Culinary Tourism Bootcamp
Στο πλαίσιο του IMIC 2013 θα πραγματοποιηθεί επίσης εντατικό σεμινάριο για την ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού, με τίτλο «Culinary Tourism Bootcamp», κατά τη διάρκεια του οποίου ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας θα παρουσιάσει πρακτικούς τρόπους για να εδραιωθεί μια περιοχή ως δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός και να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες χάρη στην καλή κουζίνα και το καλό κρασί. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου