Οι
παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν κατά 7% το 2012 σε σχέση με την
προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον δείκτη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας
(FAO) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη και ο οποίος υποχώρησε το
Δεκέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα.
Για το 2012, ο δείκτης έφτασε στις 212 μονάδες, δηλαδή 7%
χαμηλότερα απ' ό,τι το 2011, διευκρινίζει ο FAO, ο οποίος εκφράζει την
ικανοποίησή του που βλέπει να απομακρύνεται έτσι κάθε κίνδυνος να εκδηλωθεί
επισιτιστική κρίση. Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό του ΟΗΕ για τη γεωργία και
τον επισιτισμό, η μείωση αυτή μέσα στο έτος οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των
τιμών της ζάχαρης, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των ελαίων.
Ο δείκτης των τιμών των τροφίμων, ο οποίος υπολογίζεται
με βάση ένα "καλάθι" βασικών τροφίμων, συνέχισε να μειώνεται το
Δεκέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα, υποχωρώντας κατά 1,1% στις 209 μονάδες για
τον τελευταίο μήνα του χρόνου --ενώ είχε φτάσει τις 263 μονάδες τον Αύγουστο,
εξαιτίας της αιφνίδιας ανόδου των τιμών των δημητριακών.
Το Δεκέμβριο, η πτώση των τιμών των κύριων δημητριακών
και των ελαίων που άρχισε από το φθινόπωρο επιβεβαιώθηκε.
Εξάλλου στη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς, οι πιο
ισχυρές μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στη ζάχαρη (17,1%), τα γαλακτοκομικά
προϊόντα (14,5%) και τα έλαια (10,7%), ενώ οι μειώσεις τιμών στα δημητριακά
ήταν πολύ μικρότερες (2,4%), όπως και στο κρέας (1,1%).
"Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν μια ανατροπή της
κατάστασης που επικρατούσε τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι τιμές σημείωσαν ισχυρή
άνοδο προκαλώντας φόβους για μια νέα επισιτιστική κρίση", δήλωσε ο Τζόμο
Σουνταράμ, υπεύθυνος της Διεύθυνσης Οικονομικών και Κοινωνικής Ανάπτυξης στον
FAO.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου