Ρωσικό μπλόκο σε τσιπούρα, λαβράκι και φέτα

Στο «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας των εισαγωγών ελληνικών προϊόντων και τροφίμων ζωικής προέλευσης προχώρησε η Ρωσία επικαλούμενη την αδυναμία της χώρας μας (των επιχειρήσεων πιο συγκεκριμένα) να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ρωσικής νομοθεσίας αλλά και τις νέας νομοθεσίας που από 1/7/2013 διέπει την τελωνειακή Ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζακστάν.

Η Μόσχα μάλιστα ρίχνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη στην ελληνική πλευρά σημειώνοντας ότι οι ντόπιες αρχές είχαν ενημερωθεί εγκαίρως αλλά δεν απέφυγαν την κωλυσιεργία. Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της υγειονομικής υπηρεσίας της Ρωσίας Rosselkhoznadzor, ο επικεφαλής της, Γεβγένι Νεποκλόνοφ απέστειλε στις 26 Ιουνίου επιστολή στην κ. Ελένη Πρωτόπαπα, γενική διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα, όπου αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων των ελληνικών μονάδων παραγωγής που έγιναν από κλιμάκιο της ρωσικής υπηρεσίας στις 21 Ιουνίου, εντοπίστηκε αριθμός συστηματικών παραβάσεων των ρωσικών και τελωνειακών κτηνιατρικών και υγειονομικών απαιτήσεων και προτύπων ασφαλείας. 

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι οι Έλληνες εξαγωγείς δεν είχαν ενημερωθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ελλάδας για τις κτηνιατρικές και υγειονομικές απαιτήσεις και τα πρότυπα ασφάλειας της τελωνειακής ένωσης και της Ρωσίας.
«Δεν υπάρχει έγγραφη ένδειξη ότι οι μονάδες παραγωγής που επιθεωρήθηκαν έχουν ελεγχθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ελλάδας προκειμένου να καθοριστεί εάν ανταποκρίνονταν στις τελωνειακές και ρωσικές κτηνιατρικές και υγειονομικές απαιτήσεις και πρότυπα ασφάλειας που παρέχονται κατά την επιθεώρηση. Οι ειδικοί που εργάζονται στις μονάδες παραγωγής για τον έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων δεν γνωρίζουν τόσο τις ρωσικές όσο και της τελωνειακής ένωσης κτηνιατρικές και υγειονομικές απαιτήσεις και πρότυπα ασφάλειας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Νεποκλόνοφ και προσθέτει:
«Στον παραγωγικό κύκλο, ένας αριθμός ελεγμένων μονάδων παραγωγής χρησιμοποιεί πρώτη ύλη από άλλη μονάδα παραγωγής που δεν είναι εξουσιοδοτημένη για εξαγωγές στη Ρωσία και της οποίας οι αποστολές ήταν προσωρινά απαγορευμένες από τη Ρωσία. Επιπλέον, ήταν αδύνατο να επιβεβαιωθεί ότι η πρώτη ύλη δεν χρησιμοποιούνταν στα προϊόντα που προορίζονταν για εξαγωγές στη Ρωσία».
Καταλήγοντας, η ρωσική υπηρεσία σημειώνει ότι «η Ελλάδα παρείχε μη αξιόπιστες κτηνιατρικές πιστοποιήσεις των ζωικών προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγές εντός της τελωνειακής ένωσης» και την καλεί να διαπραγματευτεί με την Rosselkhoznadzor το συντομότερο δυνατό (την εβδομάδα από την 1η Ιουλίου).
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τα προϊόντα που πλήττονται κυρίως από το προσωρινό μπλόκο είναι τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας (οι ελληνικές εταιρείες καλύπτουν πάνω από το 60% της ζήτησης στη χώρα) αλλά και η φέτα που έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να μπει με αξιώσεις στη ρωσική αγορά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου