Διευρύνει το «καλάθι» η Ζαγορά

Άνοιγµα σε νέες ποικιλίες µήλων για τις οποίες καταγράφεται υψηλή ζήτηση τόσο από την ελληνική όσο και-κυρίως- από τη διεθνή αγορά πραγµατοποιεί ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Ζαγοράς διευρύνοντας τη γκάµα των προϊόντων που φέρουν το δηµοφιλές αυτοκολλητάκι µε την επωνυµία «Ζαγορίν».
Πρόσφατα άρχισαν να κάνουν την εµφάνισή τους στην αγορά, φιρίκι Πηλίου καθώς και µήλα Φούτζι και Ρόαγιαλ Γκάλα, όλα τους «καρποί» των πρώτων φυτεύσεων του συνεταιρισµού.
«Η φετινή συγκοµιδή είναι σχετικά µικρή και για τα τρία νέα προϊόντα, όµως εκτιµούµε ότι µέσα στα επόµενα 3 µε 5 χρόνια θα φτάσουν να αντιπροσωπεύουν ένα σηµαντικό κοµµάτι του τζίρου µας», λέει στην Agrenda ο πρόεδρος του Α.Σ. Ζαγοράς, ∆ιονύσης Βαλασάς. 

Οι ποσότητες που θα διακινηθούν φέτος δεν ξεπερνούν τους 150-200 τόνους για το φιρίκι και τους 100 τόνους για το Royal Gala και το Φούτζι αντίστοιχα ενώ στους 500 τόνους ανέρχεται η παραγωγή για τα Golden που αρχικά χρησιµοποιήθηκαν ως επικονιαστές όµως σταδιακά εδραιώθηκαν στο «καλάθι» του συνεταιρισµού αφού, όπως αποδείχθηκε, «περπατάνε» στην αγορά.
Τελευταία, ο συνεταιρισµός φλερτάρει και µε τα Ρενέδες, µια υπόξινη ποικιλία η οποία είναι κατάλληλη και για διαβητικούς και ίσως του χρόνου να φυτευτούν κάποια στρέµµατα. 
«Είναι αλήθεια ότι ο κόσµος µας έχει ταυτίσει µε τα Stark τα οποία και παραµένουν η ναυαρχίδα της παραγωγής µας µε 13.000 τόνους φέτος», σηµειώνει ο κ. Βαλασάς συµπληρώνοντας ότι η απόφαση για εµπλουτισµό της γκάµας λήφθηκε µε γνώµονα την ίδια την αγορά: «Στο Ισραήλ όπου δραστηριοποιούµαστε το Royal Gala παρουσιάζει τεράστια ζήτηση ενώ στην Κύπρο είναι το πρώτο σε πωλήσεις», εξηγεί.
Ο πρόεδρος του δραστήριου συνεταιρισµού πάντως εµφανίζεται ιδιαίτερα προβληµατισµένος λέγοντας πως: «Υπάρχει µια πτώση της τάξης του 15% στις τιµές η οποία οφείλεται στη µεγάλη προσφορά η οποία µε τη σειρά της επιδεινώνεται από το ρωσικό εµπράγκο», τονίζει. «Ένα µήλο που πέρυσι πουλούσαµε 1,30 ευρώ σήµερα πωλείται 1,15 ευρώ».  
Τσατσάκης Γιάννης ~ agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου