Ακρυλαμίδιο και κίνδυνος σε τρόφιμα

Μία χημική ουσία που υπάρχει σε δεκάδες τρόφιμα καθημερινής χρήσης ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στους καταναλωτές κάθε ηλικίας, προειδοποιεί η ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων. 

Η ίδια ουσία υπάρχει και στον καπνό των τσιγάρων, ο οποίος συνιστά πολύ σημαντικότερη πηγή της για τους καπνιστές απ’ ό,τι η διατροφή, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων (EFSA). Σε γνωμοδότηση που εξέδωσε αναφέρει ότι στοιχεία από μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το ακρυλαμίδιο των τροφίμων και οι μεταβολίτες του βλάπτουν το DNA και προκαλούν καρκίνο. Τα ανάλογα στοιχεία για τους ανθρώπους είναι περιορισμένα και δεν επαρκούν για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, προσθέτει.


Επειδή, όμως, το ακρυλαμίδιο υπάρχει σε δεκάδες τρόφιμα καθημερινής χρήσης και επομένως η πρόσληψή του δυνητικά είναι μεγάλη, υπάρχει ανησυχία που αφορά τους καταναλωτές όλων των ηλικιών.
Πάντως, η πιο εκτεθειμένη ομάδα είναι τα παιδιά επειδή το περιέχουν πολλά τρόφιμα που προορίζονται γι’ αυτά και η πρόσληψή του είναι αυξημένη σε συνάρτηση με το σωματικό τους βάρος.
Όσον αφορά τις κυριότερες διατροφικές πηγές ακρυλαμιδίου, αυτές είναι τα τηγανητά προϊόντα πατάτας, τα μπισκότα, τα κράκερ, οι φρυγανιές και το μαλακό ψωμί, λέει η EFSA.
Διευκρινίζει επίσης πως παρότι σημαντική πηγή του είναι ο καφές, η πρόσληψή του από αυτόν είναι μικρή διότι ο καφές αραιώνεται για να καταναλωθεί.
Αυξημένη η πρόσληψη ακρυλαμιδίου από τα βρέφη

Αντιθέτως, ενώ τα βρεφικά τρόφιμα το περιέχουν σε χαμηλά επίπεδα, η πρόσληψή του από τα βρέφη είναι αυξημένη διότι έχουν χαμηλό σωματικό βάρος (σ.σ. η πρόσληψη του ακρυλαμιδίου υπολογίζεται σε μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους).
Το ακρυλαμίδιο είναι μία χημική ουσία που εκ φύσεως παράγεται στα αμυλούχα τρόφιμα κατά το καθημερινό μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες (τηγάνισμα, ψήσιμο), αλλά και κατά την βιομηχανική επεξεργασία σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας (άνω των 120 βαθμών Κελσίου) και χαμηλής υγρασίας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τρόφιμα όπως οι τηγανητές πατάτες και οι κροκέτες πατάτας περιέχουν σε υψηλά επίπεδα την καρκινογόνο ουσία και πως όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα τους, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά του.
Αν επομένως  κάποιος τρώει συχνά τέτοιου είδους προϊόντα, εκτίθεται σε πολύ υψηλά επίπεδα του χημικού.

Τη γνωμοδότηση υπογράφει η Επιτροπή για τις Προσμίξεις στην Τροφική Αλυσίδα (CONTAM) της EFSA, η οποία αξιολόγησε τα ευρήματα από συνολικώς 43.419 δείγματα τροφίμων τα οποία συνελέγησαν και αναλύθηκαν από το 2010 σε 24 ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) και έξι οργανισμούς τροφίμων.

Τα δείγματα προέρχονται από βασικές κατηγορίες τροφίμων, όπως:
Οι έτοιμες προς κατανάλωση τηγανητές πατάτες
Τα τσιπς πατάτας και οι προτηγανισμένες τηγανητές πατάτες/προϊόντα πατάτας για μαγείρεμα στο σπίτι
Το μαλακό ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα μπισκότα, τα κράκερ, οι φρυγανιές και τα παρόμοια προϊόντα
Ο καφές και τα υποκατάστατα καφέ
Οι βρεφικές τροφές και τα επεξεργασμένα τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά με ή χωρίς βάση τα δημητριακά.
Η EFSA είχε εκδώσει το προσχέδιο της γνωμοδότησής της πέρυσι τον Ιούλιο, θέτοντάς το σε δημόσια διαβούλευση ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα η επιστημονική κοινότητα και οι εταιρείες τροφίμων να υποβάλλουν τα δικά τους στοιχεία.

Πηγή : Τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου