Σκέψεις για φορολόγηση λιπαρών & ανθυγιεινών τροφίμων!


Της Ελένης Πετροπούλου - http://www.imerisia.gr

Με «φορο-καπέλο» απειλούνται τα ανθυγιεινά τρόφιμα, σε μια προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσής τους! Τα «κακά» τρόφιμα που ευθύνονται για την παχυσαρκία, θα τιμωρούνται με υψηλότερους φόρους, ενώ χαμηλότερη θα είναι η φορολόγηση στα φρούτα και τα λαχανικά. Έτσι, τροφές ευρείας κατανάλωσης με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, αλάτι και ζάχαρη, θα επιβαρύνονται περισσότερο σε σχέση με εκείνα που προάγουν την υγεία. Παράλληλα, αυστηρός θα είναι ο έλεγχος και για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις τροφίμων στις παιδικές ζώνες.


Συνεδρίαση :
Τα παραπάνω εισηγούνται στο υπουργείο Υγείας οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην Επιστημονική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής, η οποία συνεδρίασε υπό τον ειδικό γραμματέα, Κώστα Παταβούκα και την καθηγήτρια, Αθηνά Λινού. Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, στόχος της συνεδρίασης ήταν να ολοκληρωθούν έως το τέλος Μαρτίου οι διαδικασίες σύνταξης του πορίσματος για τη διατροφική πολιτική, το οποίο θα παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχοι φόροι (tax fat) ισχύουν σε άλλες χώρες, όπως τις ΗΠΑ και τη Δανία.

Σύμφωνα με την κ. Λινού, η φορολογία μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο προαγωγής μίας πιο υγιεινής διατροφής. Ανέφερε μάλιστα ότι η χώρα μας είναι ευνοημένη σε σχέση με τις δυνατότητες εφαρμογής μίας τέτοιας πολιτικής, καθώς φρούτα, λαχανικά και ψάρια διατίθενται σε προσιτές τιμές. Αντίθετα, στις ΗΠΑ έχει υπολογιστεί ότι η ένταξη περισσότερων φρούτων και λαχανικών στο καθημερινό διαιτολόγιο μίας τετραμελούς οικογένειας, επιβαρύνει τον οικονομικό τους προϋπολογισμό κατά μισό δολάριο την ημέρα.

Δράσεις :
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί συγκεκριμένες δράσεις, με σκοπό την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής με αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων και μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Στην εισήγηση θα περιλαμβάνεται ακόμη και συγκεκριμένο καθημερινό μενού που μπορεί να ακολουθήσει η ελληνική οικογένεια με χαρακτηριστικά το χαμηλό κόστος και τα εγχώρια προϊόντα.

Επίσης, θα διαμορφωθεί Εθνικό Διαιτολόγιο και Ποσοτολόγιο για τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, με διπλό στόχο: την προστασία της υγείας των νοσηλευόμενων, αλλά και τον έλεγχο των δαπανών για την υγεία. Αντίστοιχες προτάσεις θα περιλαμβάνονται για τους παιδικούς σταθμούς, τα φοιτητικά εστιατόρια και τις μονάδες εστίασης των ενόπλων δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου