Το τσάι «θωρακίζει» τη μνήμη


Τρία φλιτζάνια τσάι την ημέρα μπορεί να μας προφυλάξουν από την εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών στην μέση ηλικία - και το όφελος φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εμφανές στις γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Advances in Nutrition» επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ανέλυσαν συνδυαστικά έξι διαφορετικές μελέτες για την επίδραση των ροφημάτων με καφεΐνη στη μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες.


Οι χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που έλαβαν μέρος, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το τι και πόσο έπιναν, και υποβλήθηκαν σε ένα τεστ μνήμης που χρησιμοποιείται για την διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ στα αρχικά της στάδια.


Αρκετά χρόνια αργότερα, οι εθελοντές υποβλήθηκαν εκ νέου στο τεστ και καταγράφηκαν τυχόν διαφορές. Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως οι νοητικές λειτουργίες ήταν πιο οξυμένες σε όσους έπιναν τσάι.

Μία από αυτές, στις οποίες συμμετείχαν 4.000 άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ επί σχεδόν οκτώ χρόνια, έδειξε ότι το όφελος ήταν ισχυρότερο στις γυναίκες.

Σε μία άλλη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.500 άνδρες και γυναίκες από τη Σιγκαπούρη, διαπιστώθηκε ότι περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα μειώνουν κατά τα τρία τέταρτα τον κίνδυνο εκφύλισης των νοητικών λειτουργιών.

Ακόμα και τρία φλιτζάνια, όμως, μειώνουν τις πιθανότητες κατά 43%. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το τσάι περιέχει θρεπτικά συστατικά τα οποία προστατεύουν τον εγκέφαλο. Ένα από αυτά είναι η θειανίνη, η οποία εκτός από το τσάι υπάρχει και στα μανιτάρια.

«Ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία συσχετίζουν το τσάι με μείωση της νοητικής εκφύλισης», δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Mail» η κυρία Τζέσικα Σμιθ, από την βρετανική Εταιρεία Αλτσχάιμερ.

«Ωστόσο δεν μπορούμε ακόμα να πούμε με βεβαιότητα εάν το ρόφημα μειώνει τελικά τον κίνδυνο για ανάπτυξη άνοιας. Προς το παρόν, η καλύτερη λύση για προστασία από την άνοια παραμένει η υγιεινή διατροφή, η συστηματική φυσική δραστηριότητα και η αποφυγή του καπνίσματος».

http://ygeia.tanea.gr – Επιμέλεια Ρούλα Τσουλέα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου