Food Truck : Μία διαφορετική καντίνα

Στην Ελλάδα, τις καντίνες τις έχουμε ταυτίσει με το λεγόμενο «βρόμικο» φαγητό. Ωστόσο, υπάρχει μία καντίνα, το Food Truck, που δεν μοιάζει με τις άλλες τόσο ως προς το φαγητό που προσφέρει όσο και ως προς τον τρόπο λειτουργίας της.
Ο Γιώργος Γληνός, ιδιοκτήτης και Chef den Cantine της πρώτης περιφερόμενης καντίνας στην Ελλάδα, μίλησε για το τι ακριβώς είναι το Food Truck, πως το εμπνεύστηκε, ποιες δυσκολίες αντιμετώπισε στην υλοποίησή του, το συγκριτικό του πλεονέκτημα, αλλά και για το όραμά του για το μέλλον.
Ο Γιώργος είχε σπουδάσει Αστροφυσική και για αρκετά χρόνια εργάζονταν ως στέλεχος επιχειρήσεων, ωστόσο η αγάπη του για τη μαγειρική ήταν αυτό που επικράτησε, "όλοι μου έλεγαν ότι μαγείρευα ωραία. Δεν είχα πιστέψει όμως, ότι θα πλήρωνε ποτέ κανείς για να φάει το φαγητό μου", μας είπε.

Κάποια στιγμή έχασε τη μέχρι τότε εργασία του και από έτσι ξεκίνησαν όλα. "Όταν βρέθηκα μετέωρος επαγγελματικά αποφάσισα να ασχοληθώ με μία δουλειά που θα με ευχαριστούσε περισσότερο από αυτή στο γραφείο", μας εξήγησε. Και συνέχισε λέγοντας "Όσο σκεφτόμουν συνειδητοποίησα, ότι όταν ένιωθα καλά μαγείρευα και όταν μαγείρευα ένιωθα καλά. Kάπως έτσι μου ήλθε η ιδέα να ανοίξω ένα εστιατόριο".
Η αγάπη του Γιώργου για τα ταξίδια και συγκεκριμένα ένα ταξίδι του στη Μεσόγειο αποτέλεσαν πηγή έμπνευση για την ιδέα του Food Truck. "Σε πολλές χώρες του κόσμου, που είχα επισκεφτεί, είχα συναντήσει street food (φαγητό στον δρόμο). Αποφάσισα λοιπόν, να ασχοληθώ με street food που να είναι υγιεινό, φτηνό και γρήγορο. Στη συνέχεια άρχισα να σκέφτομαι ότι θέλω έναν χώρο που να μη νιώθω εγκλωβισμένος και να μπορώ να τον μετακινώ. Έτσι αποφάσισα να ανοίξω μία καντίνα με φαγητό υψηλής γαστρονομίας και ποιότητας."

Η επιλογή του φαγητού για τον Γιώργο δεν ήταν απλή υπόθεση. "Αυτό όμως που ήθελα ήταν να μαγειρεύω ένα φαγητό που να μπορεί να το τρώει κάποιος κάθε μέρα", μας εξήγησε.
Ένα απόγευμα και ενώ κάθεται στον καναπέ του και κοιτάζει φωτογραφίες από τα ταξίδια του στη Μεσόγειο, το μάτι του πέφτει σε μία φωτογραφία με μία γιαγιά που φτιάχνει γκιουζλεμέδες. Από εκείνη τη στιγμή πήρε την απόφαση, ότι αυτό θα ήταν το φαγητό που θα μαγείρευε στο δικό του εστιατόριο.
Τι είναι όμως είναι οι γκιουζλεμέδες; "Oι γκιουζλεμέδες γίνονται από φύλλο χωριάτικο, ανοιγμένο στο χέρι, είναι γεμιστοί με διάφορα υλικά και τηγανίζονται σε δυνατή φωτιά", μας επισήμανε ο Γιώργος. "Εμείς χρησιμοποιούμε για γέμιση βιολογικά χορταρικά, φέτα, κιμά λαχματζουν με μπαχαρικά, κασέρι παλαίωσης αιγοπρόβειο, παστουρμά, σουτζούκι, γαλοπούλα ψητή. Φανταστείτε ότι έχω φτιάξει γκιουζλεμέδες με σούσι με σολομό, με τυρί Φιλαδέλφεια και τώρα φτιάχνω και με ντάκο για να είναι πιο δροσεροί", πρόσθεσε.
Έτσι λοιπόν, προέκυψε η ιδέα του Food Truck, της πρώτης περιφερόμενης καντίνας στην Ελλάδα, η οποία λειτουργεί εδώ και τρεις μήνες.

Ωστόσο, το στήσιμο μια καντίνας στην Ελλάδα δεν είναι και εύκολη υπόθεση. Όπως μας είπε ο Γιώργος: "Σε ό,τι αφορά το όχημα βρήκα πολύ καλές καντίνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Όμως, όταν ξεκίνησα να ψάχνω το νομικό πλαίσιο, προκειμένου να εξασφαλίσω μία άδεια καντίνας, αντιλήφθηκα, ότι νομικά είναι αδύνατον, γιατί πρέπει να είσαι είτε ανάπηρος είτε πολύτεκνος κ.τλ." Μετά από πολύ κόπο και αρκετές δυσκολίες ο Γιώργος κατάφερε να βρει λύση στο πρόβλημα της άδειας και άνοιξε το Food Truck.
Επιπλέον, η μεταφορά μιας καντίνας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση "έχει μάτια με υγραέριο, νερό, αποχέτευση, μπουκάλια, κατσαρόλες γεμάτες φαγητό και σούπες και δεν μεταφέρονται εύκολα", συμπλήρωσε ο Γιώργος.
Πώς όμως γίνεται η επιλογή των περιοχών που θα βρίσκεται η καντίνα; "Αυτό είναι πολύ δύσκολο, γιατί κάνουμε αρκετό καιρό μέχρι να μάθουμε το που θα βρισκόμαστε. Επίσης, όταν πηγαίνουμε σε ένα μέρος την πρώτη μέρα δεν δουλεύουμε ποτέ καλά. Ακόμα, πολλές φορές μας δυσκολεύει και ο καιρός, γιατί όταν βρέχει ο κόσμος δεν βγαίνει έξω για φαγητό, αλλά προτιμά να παραγγείλει ντελίβερι. Η ανακοίνωση για το σημείο που θα βρισκόμαστε βγαίνει στη σελίδα μας στο Facebook. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανακοινώσει το πρόγραμμα για ολόκληρο τον μήνα".
Το Food Truck λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα. Τις καθημερινές το ωράριο λειτουργίας του είναι 12 το μεσημέρι μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, ενώ Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο λειτουργεί και τις 24 ώρες. Στην μεταφερόμενη καντίνα απασχολούνται σταθερά 3 άτομα, ωστόσο ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί, ανάλογα με την περίσταση.
Τέλος, ο Γιώργος δεν παρέλειψε να μας μιλήσει και για το επιχειρηματικό του όραμα. "Με το Food Τruck κατάφερα να παντρέψω το πάθος μου για την μαγειρική με την αγάπη μου για την περιήγηση. To όραμα μου ωστόσο είναι πολύ ταπεινό. Δεν με ενδιαφέρει να γίνω πλούσιος. Aυτό που πραγματικά θα ήθελα είναι το Food Truck να έχει τόσο πολύ κόσμο που να περιμένουν στην ουρά για να φάνε τους γκιουζλεμέδες μου".
Γράφει η Ευαγγελία Κακλειδάκη για το epixeiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου