ΦΠΑ - Φορολόγηση και Αγρότες

Αντιμέτωπη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της όσον αφορά τη φορολόγηση των αγροτών αλλά και την παρουσίαση ενός συνολικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής βρίσκεται η νέα κυβέρνηση που ορκίζεται αύριο την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου.
Με τα χρονικά περιθώρια να είναι πολύ στενά, καθώς οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών βρίσκονται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα που θα έρθουν εντός του Οκτωβρίου προς ψήφιστη στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, το οικονομικό επιτελείο καλείται να καταρτίσει άμεσα το «εναλλακτικό σχέδιο» για το οποίο μιλούσαν το τελευταίο διάστημα.
Καταργείται η φορολόγηση αγροτικών ενισχύσεων & αποζημιώσεων

Αγροτικές ενισχύεις και αποζημιώσεις του 2014 δεν θα λογίζονται ως εισόδημα και δεν θα φορολογούνται, ξεκαθάρισε από τη Βουλή η αναπλ. υπουργός Οικονομικών

Τροπολογία που επαναφέρει το αφορολόγητο για τις ευρωπαϊκές ενισχύεις και αποζημιώσεις των αγροτών προανήγγειλε η αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
Η υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κυρίας Διαμάντως Μανωλάκου (ΚΚΕ) χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σημείωσε πως «απαιτείται να βρίσκουμε λύσεις έστω και στο παρά πέντε» γι’ αυτό και δεσμεύτηκε να καταθέσει τροπολογία την ερχόμενη εβδομάδα με την οποία αγροτικές ενισχύεις και αποζημιώσεις του 2014 δεν θα λογίζονται ως εισόδημα και δεν θα φορολογούνται.
Ωστόσο, παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσει σε περαιτέρω καταργήσεις «ληστρικών» όπως τις χαρακτήρισε φορολογικών διατάξεων για τους αγρότες. Σημείωσε όμως ότι το 2015 θα υπάρξει νομοσχέδιο που θα φέρνει  για τον αγροτικό πληθυσμό την κατάργηση: του τέλους επιτηδεύματος, φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ, τεκμήριο ακόμα και για κατεστραμμένη σοδειά, προκαταβολή φόρου 55%.
Επιπροσθέτως είπε πως οι προτάσεις για 20.000 ευρώ αφορολόγητο και κατάργηση βιβλίων και στοιχείων για τζίρο 40.000 ευρώ δεν θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση.
Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει προεκλογικά για σαφή διαχωρισμό και διακριτή μεταχείριση των κατ’ επάγγελμα αγροτών από τους ετεροεπαγγελματίες και όσους ασχολούνται περιστασιακά με την αγροτική δραστηριότητα.
Η πρότασή του προέβλεπε κλιμακωτή φορολόγηση με βάση το διαχωρισμό του αγροτικού εισοδήματος σε τέσσερις βασικές κατηγορίες και αντικατάσταση του ποσοστού φορολόγησης 20% και 26% με μια ευρύτερη κλίμακα με τρεις επιμέρους συντελεστές 6%, 13%, 26% όπου θα τα βάρη θα επωμίζονται οι αγρότες που έχουν το μεγαλύτερο εισόδημα.
Στο παράλληλο πρόγραμμα του κόμματος το αγροτικό εισόδημα διακρινόταν σε :
– Αγροτική επιχείρηση.
– Αποκλειστικά αγρότη (με αποκλειστικό οικογενειακό εισόδημα από δραστηριότητα αγροτική, κτηνοτροφική, αλιευτική).
– Αγρότη με οικογενειακά εισοδήματα (π.χ. µέχρι 70%) από αγροτική εκμετάλλευση.
– Φορολογούμενου με αγροτικά εισοδήματα μέχρι π.χ. το 30% του εισοδήματός του.
Με βάση τον παραπάνω διαχωρισμό και εκτιμώντας ότι από την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων θα προκύψουν έσοδα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ για το ∆ημόσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για φορολογικές ελαφρύνσεις του αγροτικού εισοδήματος για οικογένειες που αποκτούν αποκλειστικά αγροτικά εισοδήματα με:
– Μειωμένους συντελεστές εισοδήματος.
– Αυτόματη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ.
– Ειδικούς συντελεστές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, νέους αγρότες, ειδικές καλλιέργειες, δράσεις που σχετίζονται µε την αειφόρο ανάπτυξη, κ.ο.κ.
Εξάλλου και ο Πάνος Καμμένος είχε αναφέρει προεκλογικά ότι με το νέο τρόπο φορολόγησης «οι πραγματικοί αγρότες δε θα βγουν ζημιωμένοι».
Διαβάστε αναλυτικότερα τον τρόπο με τον οποίο θα φορολογηθούν οι αγρότες στο παρακάτω link : http://www.agro24.gr/agrotika/symvoyles/forologia/oloi-osoi-ehoyn-georgiko-eisodima-tha-forologithoyn-me-ton-idio-tropo

Πηγή : epirusnews.eu / agronews.gr / stilida.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου