"Οινοπνεύματα 2011"


Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διοργάνωση της 1ης Έκθεσης Αποσταγμάτων Αμπελο-οινικής Προέλευσης, με όνομα «Οινοπνεύματα 2011» που θα γίνει την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ, στην Αίγλη Ζαππείου της Αθήνας.

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα καλύτερα ελληνικά αποστάγματα αμπελουργικής προέλευσης. Θα ανακαλύψουν τσίπουρα, τσικουδιές & αποστάγματα σταφυλής, καθώς και grappa, cognac  και armgnac τα οποία θα μπορούν να συνοδεύσουν με εκλεκτά εδέσματα της ελληνικής γης, όπως τυριά, αλλαντικά, παξιμάδια, αποξηραμένα φρούτα και αυγοτάραχο. Θα δοκιμάσουν προϊόντα τυποποιημένα και ελεγχόμενα, υψίστης ποιότητας, που συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία. Θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους πιο γνωστούς έλληνες αποσταγματοποιούς και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες για την παραγωγή και την κατανάλωση του τσίπουρου.


Τα «Οινοπνεύματα» στηρίζουν την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και σας προσκαλούν στη διάλεξη «Ασφαλής Οδήγηση και Αλκοόλ» του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Π. Μυλωνάς», που θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου στο πλαίσιο της έκθεσης.

Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή πολλές εταιρείες, όπως: Ε. Τσάνταλης, Κτήμα Σπυρόπουλου, Αθανάσιος Παρπαρούσης, Βιολογικό Τσίπουρο Τοκαλή, Οικογένεια Αποστολάκη, Κώστας Τσιλιλής, Αποσταγματοποιία Τυρνάβου Καρδάση, Σπύρος Λαφαζάνης, Διονύσια Κελλάρια, Βορέας Αποστάγματα, ΚώσταςΒρύσσας, Non Solo Vino, Ζοίνος, Σπύρος Σονιάδης, Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, Ειρήνη Θεοδωροπούλου, Vinalia.

Συνέντευξη Τύπου

Με συνέντευξη Τύπου, στις 12:00, θα ξεκινήσει η έκθεση, με τη συμμετοχή ηγετικών φυσιογνωμιών του κλάδου. Θα αναπτυχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αλλά και η δυναμική που εμφανίζει το τσίπουρο στην αγορά. Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι θα επισκεφθούν τα «Οινοπνεύματα» για να γνωριστούν με τους εκθέτες και να δοκιμάσουν τα αποστάγματά τους.


Παράλληλες εκδηλώσεις

Οι παράλληλες εκδηλώσεις έχουν βασικό στόχο να αποδείξουν στον καταναλωτή την ανωτερότητα των τυποποιημένων αποσταγμάτων και να τα κάνουν μέρος της καθημερινής τους ζωής. Γι’ αυτόν το λόγο έχουν επιλεγεί τρεις ειδικοί που θα εξηγήσουν στον κόσμο τη διαδικασία παραγωγής του τσίπουρου, τις διαφορές του από τα άλλα αποστάγματα, τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προτιμούν πάντα τα εμφιαλωμένα, τυποποιημένα προϊόντα και πώς θα το καταναλώσουν αποκομίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατόν απόλαυση. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την εισήγηση «Ασφαλής Οδήγηση και Αλκοόλ» του συγκοινωνιολόγου Άγγελου Ρουχωτά του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Χορηγοί Γευστικής Απόλαυσης

Ιδιαίτερο χρώμα θα δώσουν οι χορηγοί «Γευστικής Απόλαυσης» , δηλαδή εταιρείες με τρόφιμα που θα προσφέρουν στους επισκέπτες της έκθεσης εδέσματα που ταιριάζουν με το τσίπουρο. Έχει γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια προσέλκυσης μικρών παραγωγών με προϊόντα υψηλής ποιότητας που θα αναδείξουν γευστικά το τσίπουρο, αλλά και την εικόνα του. Οι χορηγοί Γευστικής Απόλαυσης θα βρίσκονται σε ξεχωριστό χώρο, στην είσοδο της έκθεσης. 

Συμμετέχουν :

Το Χασαπάκι από τις Σέρρες με βουβαλίσιο καβουρμά, βουβαλίσιο καπνιστό κρέας, καπνιστό χοιρομέρι και καπνιστό χοιρινό ριγανάτο. Ο Τρικαλινός από το Μεσολόγγι με το πασίγνωστο αυγοτάραχο, σε φέτες και σε τρίμμα, αλλά και με γαύρο και σαρδέλα μαρινάτη. Το Τυροκομείο Σταματογιώργη από τα Χανιά με γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ανθότυρο, ξυνομυζήθρα, μυζήθρα νωπή και κατσικίσιο τυρί. Το γνωστό αλλαντοποιείο της οδού Ευρυπίδου, Αραπιάν, με παστουρμά, σουτζούκι, παστράμι, καυτερό σαλάμι Λευκάδος, σαλάμι Κερκύρας και κασέρι Ξάνθης. Tο Sykiki με εξαιρετικά αποξηραμένα σύκα. Το Δημοτικό Τυροκομείο Ίου με κεφαλοτύρι και σκοτύρι (νιώτικο αλειφώδες πικάντικο τυρί από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα). Οι Kρητών Άρτος με διάφορα παξιμάδια από σιτάρι και κριθάρι σε πολλές γεύσεις. Η Οικοφάρμα Πελοποννήσου από την Αρκαδία με κατσικίσια βιολογική γραβιέρα και τυρομεζέδες. 


Η Coron από τη Μεσσηνία με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελιές Καλαμών και πάστα ελιάς. Η Οικογένεια Βαϊμάκη από την Ήπειρο με ευφάνταστες δημιουργίες με βάση το ξίδι. Η Υάς με τα έξοχα μεταλλικά νερά της ορεινής Κορινθίας. (Κάθε επισκέπτης θα παραλαμβάνει στην είσοδο μια μικρή φιάλη νερό γιατί θέλουμε να ωθήσουμε τους επισκέπτες μας να πίνουν άφθονο νερό!). Επίσης, στην είσοδο της έκθεσης, η εταιρεία Ελευθεριάδης, γνωστή για τις χάλκινες κατασκευές της, θα στήσει έναν άμβυκα, σύμβολο της ποιοτικής απόσταξης.

Ποτήρι γευσιγνωσίας!

Τα «Οινοπνεύματα», δίνουν τέλος στα αντιαισθητικά και αντιπαραγωγικά πλαστικά ποτήρια που είναι ο κανόνας σε άλλες εκθέσεις. Η Vinetum επένδυσε σε αληθινά ποτήρια αποσταγμάτων που αναδεικνύουν στην εντέλεια τα λεπτά αρώματα του σταφυλιού ώστε τα αποστάγματα που θα παρουσιαστούν να μπορέσουν να δείξουν το καλύτερό τους πρόσωπο σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Έκθεση βιβλίων γεύσης, κρασιού και αποσταγμάτων

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν και να αγοράσουν βιβλία μαγειρικής, κρασιού και αποσταγμάτων στην έκθεση/πωλητήριο που θα λειτουργεί στην είσοδό της.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

13:00 - 14:00 Συνέντευξη Τύπου
14:30 - 15:30 «Τσίπουρο: τα μυστικά της παραγωγής του»,
Ευάγγελος Σουφλερός, Καθηγητής ΑΠΘ.
16:00 - 17:00 «Το τσίπουρο στο τραπέζι μας:
αναζητώντας την ιδανική αρμονία στη γεύση και το ιδανικό σερβίρισμα»,
Αντρέας Ματθίδης AIWS, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων.
17:30 - 18:30 «Τσίπουρο: εμφιαλωμένο ή χύμα;
Oι αλήθειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν»,
Κωνσταντίνος Στεφανακίδης, Πρόεδρος Ενωσης Barmen Ελλάδας.

Είσοδος: 8 ευρώ, Φοιτητές: 5 ευρώ - Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210/7660560 και στο info@vinetum.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου