Βιταμίνη Β12 vs Αλτσχάϊμερ


Η βιταμίνη Β12 μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ, επιβεβαίωσε μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερα επίπεδα Β12 στο αίμα τους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη διαδομένη και οδυνηρή νευροεκφυλιστική πάθηση.

Η βιταμίνη Β12 ανήκει στην οικογένεια των υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β. Είναι αναγκαία για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, τα οποία με την βοήθεια της αιμοσφαιρίνης μεταφέρουν το οξυγόνο σ΄ολόκληρο το σώμα. Επίσης η Βιταμίνη Β 12 παίζει σημαντικό ρόλο στο νευρικό μας σύστημα. Η Βιταμίνει Β12 υπάρχει στο κρέας, στα ψάρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά, Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στην διατροφή μας καθώς άνθρωποι που είναι αποκλειστικά χορτοφάγοι, μπορεί να εμφανίσουν αποβιταμίνωση!

Η μελέτη, υπό τον δρ. Μπάμπακ Χούσμαντ του φημισμένου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας «Neurology», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσε ότι πολλοί ηλικιωμένοι πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Β12, όμως επεσήμανε πως αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι όσοι σπεύσουν να πάρουν συμπληρώματα βιταμίνης Β, θα «φρενάρουν» οπωσδήποτε την ανάπτυξη της νόσου.

«Περισσότερες έρευνες χρειάζονται πριν φτάσουμε σε οριστικό συμπέρασμα για το ρόλο των συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο υπεύθυνος της νέας μελέτης.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από εκατοντάδες άτομα χωρίς άνοια, ηλικίας 65-79 ετών. Μετά από επτά χρόνια, μια νέα εξέταση έδειξε ότι το 6% των ηλικιωμένων είχαν εμφανίσει Αλτσχάιμερ, αλλά όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 και χαμηλότερα επίπεδα του αμινοξέος της ομοκυστεΐνης, είχαν τις μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μειώνουν την ομοκυστεΐνη,το υψηλό επίπεδο της οποίας έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα άνοιας, εγκεφαλικού και εμφράγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου