Έως 94% η αυτάρκεια στα αγροτικά προϊόντα


Στο 94% περίπου ανέρχεται κατά μέσο όρο το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας σε αγροτικά προϊόντα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία μελέτης της ΠΑΣΕΓΕΣ για μια σειρά βασικών αγροτικών – διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το έτος 2010.

Ειδικότερα, το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 99% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια φτάνει το 82% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) κ το υψηλότερο στο ρύζι (171%). 
Στο ελαιόλαδο και τις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, δεδομένου ότι η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά προϊόντα.


Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα πορτοκάλια με ποσοστό 167% ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 63%,στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων με ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%.


Όσον αφορά τη ζωική παραγωγή, το ποσοστό αυτάρκειας κυμαίνεται κατά μέσο όρο περίπου στο 73%, αλλά κι αυτό διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων.

Πιο αναλυτικά, στο κρέας η αυτάρκεια ανέρχεται στο 56% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%). Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών – τυροκομικών  προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% περίπου υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, ο οποίος κυμαίνεται  στο 80%. Στο μέλι και στα αυγά καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως 92% και 91% αντίστοιχα.

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στο site του ΠΑΣΕΓΕΣ : http://www.paseges.gr/el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου