Άνοδος στις τιμές των τροφίμων


Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων
ενισχύθηκε τον Μάρτιο
-για τρίτο συνεχόμενο μήνα-
σύμφωνα με τον FAO.
Τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization) των Ηνωμένων Εθνών καταγράφουν ότι οι διεθνείς τιμές των τροφίμων που άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ τον Φεβρουάριο του 2011 και στη συνέχεια υποχώρησαν, από τον φετινό Ιανουάριο και πλέον συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.
Μεταξύ των διαφόρων ομάδων εμπορευμάτων, οι τιμές μόνο των ελαίων εμφανίστηκαν ενισχυμένες, ενώ μειώθηκαν οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Ο δείκτης -που καταγράφει τη μηνιαία μεταβολή των τιμών μιας βασικής ομάδας προϊόντων, που περιλαμβάνει δημητριακά, σπορέλαια, γαλακτοκομικά, κρέας και ζάχαρη- διαμορφώθηκε στις 215,9 μονάδες τον Μάρτιο από 215,4 μονάδες τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO.

Ο δείκτης τιμών των δημητριακών διαμορφώθηκε στις 227 μονάδες και ήταν αυξημένος σε σχέση με τον Φεβρουάριο, καθώς κινήθηκαν ανοδικά οι τιμές του αραβόσιτου, ενισχυμένες από τα χαμηλά αποθέματα και την ισχυρή αγορά της σόγιας.
Οι υψηλές τιμές των τροφίμων, μαζί με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών, εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Μάρτιο, παρά τη φθίνουσα οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή.

«Ο δείκτης τιμών των τροφίμων έχει πολύ υψηλή συσχέτιση με τις τιμές του πετρελαίου και, καθώς οι τελευταίες αυξάνονται, είναι δύσκολο να μην ακολουθήσουν οι πρώτες», δήλωσε αναλυτής για τα εμπορεύματα της τράπεζας Rabobank International.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου