Σε πόλεμο νεύρων έχει εξελιχθεί η φετινή πασχαλινή αγορά αρνιών, με το ιδιωτικό εμπόριο να προβαίνει σε επιλεκτικές μόνο αγορές σε τιμή μεταξύ 5 με 5,5 ευρώ και τους παραγωγούς να αρνούνται πεισματικά να «παραδοθούν» άνευ όρων, σε μια χρονιά που ενδέχεται να αποβεί καθοριστική για τη συνέχεια στη δουλειά τους. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, το πρώτο «οχυρό» των 7 ευρώ το κιλό για το αρνί του Πάσχα έπεσε και τώρα κτηνοτρόφοι και κρεατέμποροι πολεμούν γύρω από τα 6 ευρώ.
Οχυρωμένοι πίσω από την κρίση και τις λιγοστές παραγγελίες που δέχονται τα κρεοπωλεία από τους καταναλωτές, οι κρεατέμπορες έχουν στήσει "καραούλι" στα 5 ευρώ, κάνοντας ήδη τους παραγωγούς να υποχωρήσουν από το όριο των 7 ευρώ που έθεταν αρχικά.
Έτσι, παρ’ ότι τα αρνιά είναι λίγα, όπως έχει γράψει εξαντλητικά σε ρεπορτάζ της η Agrenda, o φόβος να μείνουν απούλητα, κάνει εμπόρους και κρεοπωλεία να μένουν σε μικρά νούμερα και σε ποσότητες που ξέρουν ότι θα εξασφαλίσουν έστω και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Από την άλλη οι τσελιγκάδες που έχουν κρατήσει αρνιά, ποντάροντας στην αγορά του Πάσχα, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.
Έρχονται από μια δύσκολη χρονιά, με την τιμή του γάλακτος πτωτική, τα λιβάδια ξερά και τις ζωοτροφές στα ύψη. Ήδη οι περισσότεροι καταγράφουν ζημιές στην τελευταία διαχειριστική περίοδο και περιμένουν από την πασχαλινή αγορά… να κάνει το θαύμα της.
Πάντως, τα φετινά παζάρια του Λαγκαδά και της Δράμας δεν έδειξαν πολλά πράγματα. Με τους τσελιγκάδες να έχουν «σπάσει» τη γραμμή των 7 ευρώ και τους εμπόρους να μένουν καθηλωμένοι στα 5 ευρώ… παζάρι δεν γίνεται! Αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά στο εμπόριο, τα καλά αρνιά και σε μεγάλα «σημάδια» θα πληρωθούν κάπου μεταξύ 5,5 και 6 ευρώ, ενώ τα κρεοπωλεία μπορεί να φθάσουν και στα 6,5 ευρώ. Στο «τσιγκέλι» βέβαια, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν για μια ακόμα χρονιά τον οβελία στα 9 και 10 ευρώ.
Πρόκειται για επίπεδα απαγορευτικά για τους κτηνοτρόφους, αφού αντιπροσωπεύουν τιμές χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής. Οι όποιες πράξεις πραγματοποιούνται αφορούν μικρά ζώα βάρους 5 κιλών, στα επίπεδα των 5,50 ευρώ το κιλό για το αρνί και στα 5 ευρώ για το κατσίκι. Να σημειωθεί ότι φέτος οι Τούρκοι έμποροι αγόρασαν λιγότερα από πέρυσι, μόλις 4.000 αρσενικά αρνιά έναντι 30.000, εξαιτίας της νομοθεσίας που απαγορεύει τη διακίνηση θηλυκών.
Την ίδια ώρα, σε τιμές λιανικής πώλησης γύρω στα 7 ευρώ διαφημίζουν ότι θα πουλήσουν τα αρνάκια οι κρεοπώλες και τα σούπερ μάρκετ της Κρήτης, στην προσπάθειά τους να ανταγωνιστούν τις τιμές του κινήματος των ανωγειανών αρνιών. Ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ανωγείων δέχθηκε παραγγελίες κυρίως μέσω της ιστοσελίδας του και οι παραδόσεις θα γίνουν στην λιανική τιμή των 6,80 ευρώ το κιλό, από το σούπερ μάρκετ της ΕΑΣ Ηρακλείου. Στο μεταξύ τα «Κρητικά Μιτάτα» προσπαθούν να οριστικοποιήσουν συμφωνίες με κρεοπωλεία σε αξιοπρεπείς τιμές παραγωγού.
Αντίστοιχα, και ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αμνός Θρακών αποφάσισε την απευθείας διάθεση αμνοεριφίων, χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων, με τιμές πώλησης στα 7,5 ευρώ το κιλό για το αρνί και στα 8 ευρώ το κιλό για το κατσίκι.
Τέλος, αρκετοί είναι οι κτηνοτρόφοι που εντοπίζουν λάθη στη λειτουργία του κινήματος του οβελία, το οποίο μούδιασε την αγορά, αφού οι καταναλωτές δίστασαν να προχωρήσουν σε κρατήσεις στα τοπικά κρεοπωλεία, καθυστερώντας την αγορά. Για το λόγο αυτό, όμως, επικρατεί και συγκρατημένη αισιοδοξία πως οι τιμές θα «τσιμπήσουν» έστω και την τελευταία στιγμή και θα διαμορφωθούν πάνω από τα 6 ευρώ το κιλό.
Κατσένιος Νίκος - http://www.agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου