Μπαχαρικά και Βότανα : Πώς να τα διατηρήσετε Φρέσκα

Τα μπαχαρικά και τα βότανα είναι απαραίτητα στη μαγειρική & την διατροφή μας. Δίνουν στο φαγητό το άρωμα και την γεύση, ενώ εάν τα διατηρήσετε σωστά μένουν φρέσκα για πολύ καιρό. 



Όταν αγοράζουμε μπαχαρικά και βότανα:

  1. Προτιμήστε να αγοράσετε ολόκληρα αντί για τριμμένα. Όταν είναι ολόκληρα, τα μπαχαρικά και τα βότανα διατηρούνται φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν μαγειρεύετε, τρίψτε την ποσότητα που σας χρειάζεται.
  2. Προτιμήστε να κάνετε τις αγορές σας από μαγαζιά με αρκετή κίνηση, για να είστε σίγουροι πως τα μπαχαρικά που θα αγοράσετε θα είναι φρέσκα.
  3. Ένας τρόπος για να ελέγξετε τη φρεσκάδα τους είναι το χρώμα. Φροντίστε να έχουν ζωντανό και ομοιόμορφο χρώμα. Εάν αγοράζετε χύμα μπαχαρικά και βότανα, μυρίστε τα. Η μύτη σας θα σας καθοδηγήσει στα πιο φρέσκα!
  4. Μην αγοράζετε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που θα χρησιμοποιήσετε μέσα στους επόμενους 6 μήνες με 1 χρόνο.
Φύλαξη:
  1. Φυλάξτε τα μπαχαρικά και τα βότανα σε αεροστεγείς συσκευασίες, μακριά από φως, υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες. Μην τα αποθηκεύετε πάνω από το φούρνο, τα μάτια της κουζίνας ή άλλη συσκευή που βγάζει υψηλή θερμοκρασία, ούτε κοντά σε παράθυρο όπου πέφτει το φως του ήλιου. Η ζέστη τα κάνει να χάσουν το άρωμα και τη γεύση τους, ενώ η υγρασία τα κάνει να γίνουν μια μάζα.
  2. Εάν τα διατηρείτε σωστά, τότε ο χρόνος ζωής τους είναι: 
    Ολόκληρα μπαχαρικά: 2 - 5 χρόνια. 
    Μπαχαρικά σε σκόνη: 6 μήνες - 3 χρόνια.
    Βότανα: 3 μήνες - 3 χρόνια (ανάλογα με το βότανο)
  3. Τα μπαχαρικά που προέρχονται από κόκκινες πιπεριές, όπως η πάπρικα και το τσίλι, διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο
  4. Βάλτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη τους πλούσιους σε λάδι σπόρους, όπως το σουσάμι. Έτσι δεν θα ταγκιάσουν.
  5. Τα βότανα μπορείτε κάλλιστα να τα βάλετε στην κατάψυξη. Ολόκληρα ή ψιλοκομμένα, θα διατηρήσουν τέλεια το άρωμά τους, ακόμα και αν χάσουν λίγο από το πράσινο χρώμα τους. Μπορείτε επίσης να ψιλοκόψετε τα βότανα που χρησιμοποιήτε συνήθως (πχ μαϊντανό, δυόσμο), να τα βάλετε μέσα σε θήκες για παγάκια και να ρίξετε λίγο νερό. Έτσι θα έχετε έτοιμα τα μυρωδικά σας. Απλώς ρίξτε τα παγάκια μέσα στο φαγητό που βράζει!

Κατά τη χρήση:
  1. Εάν θέλήσετε να πάρετε το μπαχαρικό σας από το βάζο με κουτάλι, τότε φροντίστε αυτό να είναι καθαρό και στεγνό. Αν είναι βρεγμένο, η υγρασία θα κάνει το μπαχαρικό σας να χαλάσει πιο γρήγορα.
  2. Όταν το προσθέτετε στο φαγητό, μην πάρετε όλο το βάζο πάνω από την κατσαρόλα. Οι υδρατμοί από το φαγητό θα βοηθήσουν το μπαχαρικό σας να χάσει το άρωμά του και να γίνει μάζα.
  3. Κλείστε αμέσως τα καπάκια!
Γενικά:
Τα μπαχαρικά και τα βότανα δεν χαλάνε, απλώς χάνουν το άρωμα και τη γεύση τους. Μπορείτε να ελέγξετε τη φρεσκάδα τους αν χρησιμοποιήσετε τις αισθήσεις σας. Δείτε το χρώμα του, μυρίστε τα και γευτείτε τα. Αν δεν μπορείτε να διακρίνετε εύκολα το άρωμα και τη γεύση τους, τότε ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσετε.


www.bahar.gr

3 σχόλια:

  1. Η φωτογραφία του δίσκου με τα μπαχαρικά που έχετε αναρτήσει είναι ιδιοκτησίας του “ΜΠΑΧΑΡ” (www.bahar.gr) .
    Κατασκευή του σχοινένιου δίσκου.
    Στήσιμο των προϊόντων μας.
    Φωτογράφιση δική μας.
    Τουλάχιστον θα έπρεπε να αναφέρετε την πηγή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ke Mathie to periexomeno to phra apo to site sintagespareas.gr!
    Den hxera oti to eixan parei apo to diko sas site. Prosthesa to site sas ws phgh!Euxaristw gia thn enhmerwsh!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ και εκτιμώ την άμεση αντίδραση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή