Νηστεία : ευκαιρία για αποτοξίνωση!

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατόμων που νηστεύουν αυξάνεται σημαντικά. Οι λόγοι δεν είναι αυστηρά θρησκευτικοί, όπως ενδεχομένως υποθέσατε. Τη νηστεία υιοθετούν πλέον ολοένα και νεότερα άτομα οι οποίοι προσέχουν ιδιαίτερα τη διατροφή τους και θέλουν να δώσουν στον οργανισμό τους την δυνατότητα να κάνει ένα μικρό ''διάλλειμα'' και να αποτοξινωθεί απο τις κακές διατροφικές συνήθειες!

Η νηστεία σίγουρα αποτελεί ενδυνάμωση θρησκευτικών και ηθικών αξιών, όπως εγκράτεια και υπομονή, αλλά είναι και μία ευκαιρία για αποτοξίνωση*. Βασίζεται στην αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά) και στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, ρύζι, πατάτες, μακαρόνια).


Αποτοξίνωση είναι η φυσιολογική διαδικασία αποβολής από τα όργανα των άχρηστων ουσιών, που αν συσσωρευτούν είναι βλαβερές για την υγεία. Οι άχρηστες αυτές ουσίες ή τοξίνες συνήθως εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής, του καπνίσματος, του μολυσμένου αέρα, των φαρμάκων, των απορρυπαντικών, των οικιακών σκευών κ α. Επίσης, όλη η τροφική αλυσίδα του ανθρώπου είναι μολυσμένη με παραπροϊόντα της βιομηχανικής δραστηριότητας όπως βαρέα μέταλλα, διοξίνες κ.α.


Το σώμα μας όμως διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς αποτοξίνωσης με τα όργανά του (έντερο, νεφροί, συκώτι κα) να λειτουργούν σαν ''χημικά εργαστήρια'' τα οποία συνεχώς φιλτράρουν και αποβάλλουν τις τοξίνες από τον οργανισμό. Η διαδικασία αποβολής αυτών μέσω της ούρησης, των κοπράνων και του ιδρώτα αποτελεί μέρος της φυσική μας αποτοξίνωση.

Τα θετικά της νηστείας :

Τα  οφέλη απ’ την νηστεία είναι πολλά. Συγκεκριμένα, η έλλειψη ζωϊκών τροφών, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του προσλαμβανομένου κορεσμένου λίπους που είναι και το πιο επικίνδυνο, αυτό αμέσως έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των τιμών της χοληστερόλης και των γλυκεριδίων.

Ακόμα η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών -λόγω του καλίου που περιέχουν- βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς επίσης μειώνουν και τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, λόγω των φυτικών ινών. Ταυτόχρονα με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και ακατέργαστων δημητριακών θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες και φλαβονοειδή, που είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Οι άνθρωποι που νηστεύουν φαίνεται ότι έχουν λιγότερο οξειδωτικό στρες -γεννεσιουργός αιτία εμφάνισης της αθηροσκλήρωσης, του καρκίνου και των εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Άλτσχαϊμερ. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της νηστείας, με λίγο προσοχή, μπορεί να επιτευχθεί μείωση του σωματικού βάρους.
Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, αποδεικνύουν, πως οι άνθρωποι που έχουν υιοθετήσει την περιοδική νηστεία ζουν περισσότερα -και καλύτερα-χρόνια από τους υπόλοιπους.

Η αρτηριακή πίεση μειώνεται, όπως επίσης και η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η μείωση της εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων που ταλαιπωρούν κυρίως όσους υπερβάλλουν στις διατροφικές τους συνήθειες, ενώ έχουμε και καλύτερο έλεγχο του σωματικού μας βάρους.

Τέλος, μέσω της διαδικασίας της νηστείας προλαμβάνεται η εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου, διευκολύνεται η διαδικασία της χώνεψης των τροφών, καταπολεμάται η δυσκοιλιότητα -μέσω της καλύτερης λειτουργείας του πεπτικού σωλήνα- και ενισχύεται η αντιοξειδωτική δράση των κυττάρων.

Μικρά Tips :

Η χρήση ελαιολάδου είναι πολύ σημαντική καθώς απο την αρχαιότητα ήταν γνωστή η αντιοξειδωτική του δράση.

Τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί προσφέρουν στον οργανισμό μας το Ασβέστιο (Ca2) που χρειάζεται και το οποίο στερείται λόγω της μή κατανάλωσης των γαλακτοκομικών.

Οι γυναίκες που θηλάζουν καθώς και τα πολύ μικρά παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την νηστεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα!

Τα θαλασσινά κατα την διάρκεια της νηστείας είναι υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς περιέχουν τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν την καρδιά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αναφορικά με την πρόσληψη Σιδήρου (Fe2) είναι γνωστό ότι ο σίδηρος ζωϊκής προέλευσης απορροφάται καλύτερα από τον πεπτικό σωλήνα. Η απορρόφηση σιδήρου φυτικής προέλευσης, οστόσο ενισχύεται σημαντικά απο την Βιταμίνη C, η οποία περιέχεται σε φρούτα και λαχανικά.


Τί πρέπει να προσέξω κατά την διάρκεια της νηστείας :

Όσοι κάνουν νηστεία πρέπει να προσέξουν κάποια πράγματα, όπως το θέμα της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης. Η φυτική πρωτεΐνη, των οσπρίων και των δημητριακών είναι χαμηλής βιολογικής αξίας συγκριτικά με την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεΐνη των οσπρίων και των δημητριακών δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σε αντίθεση με την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης.  Η πρωτεΐνη των όσπριων δεν περιέχει κάποια αμινοξέα που περιέχονται στην πρωτεΐνη των δημητριακών και το αντίστροφο. Έτσι είναι απαραίτητος  ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών, για να αυξηθεί  η βιολογική αξία της πρωτεΐνης και την κάνει ισάξια με τη ζωική.

Επίσης ο οργανισμός στερείται πρωτεϊνών και σιδήρου λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος. Η πλήρης απουσία κρέατος από τη διατροφή έχει ως αποτέλεσμα την απουσία βιταμίνης Β-12 και του φυλλικού οξέος, που επίσης ανιχνεύονται στο κρέας και που η ύπαρξή τους συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων.

Την κατάσταση σώζει η συνήθως μικρή διάρκεια της νηστείας -40 ημέρες το ανώτερο- που όπως έχει αποδειχθεί, δεν επηρεάζει σημαντικά τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού δημιουργώντας προβλήματα. Παρ' όλα αυτά, μερικές φορές είναι συχνή η εμφάνιση φαινομένων όπως : ζαλάδες, αίσθημα κόπωσης και αδυναμία συγκέντρωσης λόγω της έλλειψης βασικών διατροφικών συστατικών.


Πώς να διακόψετε τη νηστεία :

Όπως είναι σημαντικό να τηρείτε κάποιες αρχές κατά τη διάρκεια της νηστείας έτσι πρέπει και να την διακόψετε με τον σωστό τρόπο. Είναι πιθανό να δημιουργηθούν στο νου κάποιες επιθυμίες για περίεργα φαγητά. Βεβαιωθείτε ότι αντιστέκεστε σε αυτές τις επιθυμίες και ξεκινήστε με αργό τρόπο την επαναφορά του φαγητού.
Την πρώτη μέρα καταναλώστε μόνο ωμά ή βραστά φρούτα. Χωνεύονται εύκολα και ενεργοποιούν με ήρεμο τρόπο τις περισταλτικές κινήσεις του πεπτικού συστήματος.
Τη δεύτερη μέρα προσθέστε ένα γεύμα που θα αποτελείται από ωμά λαχανικά. Αυτά θα συμπαρασύρουν όποιες τοξίνες έχουν απομείνει στα έντερα. Στα ωμά φρούτα και λαχανικά την τρίτη μέρα προσθέστε μερικά λαχανικά στον ατμό. Μην ρίξετε αλάτι ή άλλα καρυκεύματα.
Την τέταρτη μέρα εισάγετε τους σπόρους στο γεύμα σας. Μπορείτε να τους συνδυάσετε με τα λαχανικά στον ατμό.
Την πέμπτη μέρα επιστρέψτε σε μια υγϊεινή διατροφή προσπαθώντας να αποφύγετε τον καφέ, το τσάι, το αλκοόλ και το κρέας.

Βιβλιογραφία :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου