Εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων αποκαλύπτει έρευνα του Α.Π.Θ.

Εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων, εκ των οποίων τα περισσότερα κυκλοφορούν παράνομα στην χώρα μας, αποκαλύπτει έρευνα των επιστημόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως διαπιστώθηκε η χρήση των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων εξακολουθεί να γίνεται στις καλλιέργειες πολλών περιοχών της χώρας, καθώς βρέθηκαν τα υπολείμματα τους στα ιζήματα λιμνών και ποταμών.
Ντομάτες, μαρούλια, πιπεριές μπρόκολα, φρούτα ακόμη και ρύζι, τοποθετούνται ελκυστικά στα ράφια των σούπερ μάρκετ ή στους πάγκους των λαϊκών αγορών. Όμως όπως λένε οι ειδικοί ότι γυαλίζει μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, συνεπώς ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός! Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Α.Π.Θ. δυστυχώς αποδεικνύει ότι ακόμη και σήμερα γεωργοί χρησιμοποιούν παράνομα φυτοφάρμακα- επικίνδυνα τόσο για τους ίδιους όσο και για τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα 20 φυτοφάρμακα, των οποίων η κυκλοφορία έχει απαγορευθεί στην ΕΕ, φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκαν στις ελληνικές καλλιέργειες, καθώς ίχνη τους ανιχνεύτηκαν στα επιφανειακά νερά και ιζήματα των λιμνών Δοϊράνης, Βόλβης και Κερκίνης. Η τοξικότητα αυτών των φαρμάκων είναι άγνωστη, το ίδιο όμως και η αποτελεσματικότητα τους στην γεωργία, και συνήθως αυτοί που τα πωλούν στους αγρότες χρησιμοποιούν το δέλεαρ της χαμηλότερη τιμής. 
Το καλό πλύσιμο δυστυχώς απομακρύνει μόνο το 70% των φυτοφαρμάκων ενώ υπάρχουν και χημικές ουσίες που εισχωρούν στο εσωτερικό των προϊόντων. Ογδόντα τρεις περιπτώσεις παράνομης χρήσης φυτοφαρμάκων διαπίστωσε το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης το 2011 και δώδεκα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ το 3,27% των δειγμάτων φρούτων και λαχανικών που ελέχθησαν το 2010 έδειξε υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων.
Πηγή : http://www.ert3.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου