Η Ελλάδα ξεχωρίζει ως προμηθευτής αγροτικών προϊόντων


Η Ελλάδα διακρίνεται στον αγρο-διατροφικό τομέα για τα ποιοτικά και ανταγωνιστικά της προϊόντα, σύμφωνα με έρευνα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), που κατατάσσει τη χώρα στους κυριότερους προμηθευτές προϊόντων πρωτογενούς τομέα για τις χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.
Ειδικότερα, στην έρευνα του Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου, κυρίου Ιωάννη Χαλικιά, για λογαριασμό του ΚΕΕΜ, επί των 60 βασικότερων αγροτικών προϊόντων, «η χώρα μας περιλαμβάνεται στους 5 πρώτους προμηθευτές σε 26 χώρες με ποσοστά συμμετοχής στις εισαγωγές τους που ξεπερνούν το 70%».



Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι «Νο1 προμηθευτής 35 αγροτικών προϊόντων σε 14 χώρες, 2ος προμηθευτής 23 προϊόντων σε 17 χώρες, 3ος προμηθευτής 20 προϊόντων σε 13 χώρες, 4ος προμηθευτής 17 προϊόντων σε 10 χώρες και 5ος προμηθευτής 12 προϊόντων επίσης σε 10 χώρες».

Κατά την παραλαβή των πορισμάτων της έρευνας, η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, τόνισε ότι : «η Επίσημη Πολιτεία, τα αρμόδια Υπουργεία, οι συλλογικοί φορείς, οι επιχειρήσεις και κυρίως οι άνθρωποι που δημιουργούν και παράγουν στον πρωτογενή τομέα, αλλά και όσοι επιθυμούν τώρα να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν, έχουν πλέον στα χέρια τους έναν χρήσιμο Οδικό Χάρτη Εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Ένα εργαλείο χάραξης στρατηγικής με συγκεκριμένες κατευθύνσεις, για την αξιοποίηση εμπορικών δικτύων, την αναζήτηση συνεργασιών και τη διείσδυσή τους, στις μεγαλύτερες και πιο αξιόπιστες αγορές του κόσμου». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου