«Ελληνοτουρκικός πόλεμος» για την ονομασία του γιαουρτιού

Η ΦΑΓΕ μήνυσε την Chobani 
γιατί ονομάζει «ελληνικά» 
τα προϊόντα της

Επί βρετανικού εδάφους μεταφέρεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ και στην εταιρεία Chobani του Τούρκου επιχειρηματία Χαμντί Ουλουκάγια.

Μετά την αμερικανική αγορά, όπου ο αγώνας για τα μερίδια στην αγορά του γιαουρτιού καλά κρατεί, οι δύο εταιρείες θα βρεθούν στις αρχές του 2013 αντιμέτωπες στις αίθουσες των βρετανικών δικαστηρίων, έπειτα από μήνυση που έχει καταθέσει η ελληνική σε βάρος της Chobani, η οποία θα εκδικαστεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού «The Grocer», η εταιρεία ΦΑΓΕ κατέθεσε μήνυση ζητώντας να μη χρησιμοποιεί η Chobani στις συσκευασίες των προϊόντων της τον χαρακτηρισμό «ελληνικό γιαούρτι». 


Όπως αναφέρεται, η ΦΑΓΕ υποστηρίζει ότι μόνο το γιαούρτι που παράγεται στην Ελλάδα μπορεί να ονομάζεται «ελληνικό γιαούρτι», ενώ όλα τα υπόλοιπα που έχουν τα χαρακτηριστικά του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού αλλά παρασκευάζονται εκτός Ελλάδας μπορούν να χαρακτηρίζονται «γιαούρτια ελληνικού τύπου».

Από τη δική της πλευρά πάντως η εταιρεία Chobani υποστηρίζει ότι ο όρος «ελληνικό» αναφέρεται στη διαδικασία παραγωγής του γιαουρτιού και όχι στον τόπο προέλευσής του. Ωστόσο, μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου δέχθηκε, σε δείγμα καλής θέλησης, να αλλάξει τις συσκευασίες των προϊόντων της, αν και σκοπεύει, όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών της εταιρείας, να αγωνιστεί για τη χρήση του όρου «ελληνικό».

Τα προϊόντα Chοbani από τον περασμένο Σεπτέμβριο πωλούνται πλέον και στην αγορά της Βρετανίας από τα ράφια της αλυσίδας σουπερμάρκετ Tesco, σε 6 διαφορετικές γεύσεις. Ο τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος εισάγει τα προϊόντα του στη βρετανική αγορά από τις ΗΠΑ, φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για κατασκευή παραγωγικής μονάδας στη Βρετανία, η οποία θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας, ενώ στα σχέδιά του είναι και η δημιουργία καταστημάτων λιανικής πώλησης στο Λονδίνο.

Η αγορά της Βρετανίας είναι η πρώτη αγορά στην Ευρώπη στην οποία δραστηριοποιείται η Chobani και σύμφωνα με τη διοίκησή της θα αποτελέσει «πιλότο» για την είσοδό της και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές καθώς αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αγορές στα προϊόντα γιαούρτης.

Για την ελληνική εταιρεία ΦΑΓΕ η Βρετανία αποτελεί σημαντική αγορά καθώς υπολογίζεται ότι η συνολική αγορά γιαουρτιού της χώρας αποτιμάται σε 1,9 δισεκατομμύρια λίρες τον χρόνο. H ΦΑΓΕ, η οποία πρόσφατα μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο, δραστηριοποιείται στη βρετανική αγορά από τη δεκαετία του 1980 με εξαγωγές γιαουρτιού από την Ελλάδα στη Βρετανία. 

Οι πωλήσεις του γιαουρτιού της Total αυξάνονται συνεχώς, ενώ πωλείται από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας και συγκεκριμένα από τα καταστήματα της Tesco, της Sainsbury's, της ASDA, της Morrisons, της Waitrose και της Acado. Ενδεικτικό είναι ότι το 2011 η συγκεκριμένη αγορά παρουσίασε αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 24%, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2012 οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ ενισχύθηκαν κατά 16,9% σε όγκο και 28,8% σε αξία.

Ωστόσο τους τελευταίους μήνες στη βρετανική αγορά ο ανταγωνισμός για τη ΦΑΓΕ γίνεται όλο και πιο σκληρός, καθώς έχουν εισέλθει με γιαούρτι ελληνικού τύπου εκτός από την Chobani και άλλες εταιρείες όπως η γερμανική Muller (τον περασμένο Μάρτιο), η γαλλική Danone (τον περασμένο Μάιο), ενώ αναμένεται εντός του Νοεμβρίου και το λανσάρισμα του σήματος Greek Gods της αμερικανικής Hain Daniels.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σκούφου - http://www.tanea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου