Τι είναι το γάλα α2

Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η γαλακτοβιομηχανία «a2 Milk Company» ανήγγειλε  την κυκλοφορία φρέσκου αγελαδινού γάλακτος-ειδικού τύπου. Το νέο γάλα θα βγει στην αγορά της Καλιφόρνιας εντός του προσεχούς Απριλίου. Η ιδιαιτερότητα του νέου γάλακτος είναι ότι δεν θα περιέχει τη β-καζεΐνη Α1, αλλά στη θέση της θα περιέχει την β-καζεΐνη Α2.

Να θυμίσουμε ορισμένα στοιχεία σχετικά με τη β-καζεΐνη. Η β-καζεΐνη είναι μια από τις πρωτεΐνες του γάλακτος των θηλαστικών. Στο αγελαδινό γάλα αποτελεί περίπου το 30% όλων των πρωτεϊνών του γάλακτος. Υπάρχουν 2 είδη β-καζεΐνης, τα είδη αυτά είναι γνωστά ως Α1 το ένα και Α2 το άλλο. Κάθε αγελάδα παράγει β-καζεΐνη Α1 ή β-καζεΐνη Α2 (όχι και τις δύο μαζί), ανάλογα με το γενότυπό της.

Πιστεύεται ότι η αρχέγονη β-καζεΐνη του αγελαδινού γάλακτος ήταν η Α2, ενώ η Α1 θεωρείται ότι προέκυψε περίπου πριν από 5.000 χρόνια στις αγελάδες της Ευρώπης, έπειτα από σημειακή μεταλλαγή ενός γονιδίου. Σήμερα στις χώρες της Ευρώπης, η αναλογία των αγελάδων που παράγουν γάλα με β-καζεΐνη Α1 έναντι εκείνων που παράγουν γάλα με β-καζεΐνη Α2 είναι περίπου 1:1. Προφανώς, το γάλα του εμπορίου περιέχει και τους δύο είδη β-καζεΐνης σε διαφορετική αναλογία, ανάλογα με το κοπάδι από το οποίο συλλέγεται.


Όταν ένας άνθρωπος καταναλώνει γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ένζυμα του πεπτικού συστήματος διασπούν την β-καζεΐνη. Η διάσπαση της β-καζεΐνης Α1 οδηγεί στην παραγωγή ενός οπιοειδούς πεπτιδίου που λέγεται β-καζομορφίνη-7 (BCM-7), ενώ η διάσπαση της Α2 οδηγεί σε ελάχιστη ή καθόλου παραγωγή της BCM-7. Η BCM-7 είναι η ουσία που ευθύνεται κατεξοχήν για τις γαστρεντερικές διαταραχές όπως φουσκώματα, αυξημένη αποβολή αερίων και διαταραχές στις κενώσεις. 

Επιπλέον, παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι η BCM-7 σχετίζεται με διαταραχές όπως αθηροσκλήρωση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (νεανικό), αναπνευστικά προβλήματα, αυτισμό και σχιζοφρένεια, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνισθεί ακόμη ο ακριβής μηχανισμός δράσης της BCM-7.

Ασφαλώς απαιτούνται περισσότερες έρευνες για τον έλεγχο της επίπτωσης της β-καζεΐνης Α1 στο γαστρεντερικό. Εντούτοις, είναι σίγουρο ότι η γνωστή μας ως δυσανεξία λακτόζης δεν ευθύνεται για όλα τα γαστρεντερικά προβλήματα που συνήθως της αποδίδονται. Η συμβολή της β-καζεΐνης Α1 στα προβλήματα αυτά είναι σημαντική.

Η γαλακτοβιομηχανία «a2 Milk Company» έχει δημιουργήσει ένα ειδικό DNA test το οποίο μπορεί να εντοπίζει ποια αγελάδα παράγει β-καζεΐνη Α1 και ποια αγελάδα παράγει β-καζεΐνη Α2. Για την παραγωγή του νέου γάλακτος «α2», η εταιρία χρησιμοποιεί μόνο αγελάδες που παράγουν β-καζεΐνη Α2. Ήδη η «a2 Milk Company» λειτουργεί την επιχείρηση πώλησης γάλακτος «α2» στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία με μεγάλη επιτυχία και τεράστια κέρδη. Τώρα προσβλέπει να κερδίσει και την αγορά των ΗΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου