Τα «Μυστικά» του Σταφυλιού!

Το σταφύλι ήταν ανέκαθεν πολύτιμο. Εκτός από  πλούσιο σε βιταμίνες  συστατικό διατροφής, ήταν πάντα γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες κατά την εξωτερική χρήση : για δερματοπάθειες, παθήσεις στα μάτια, τοπικούς πόνους, ακόμη και εγκαύματα. 
Σήμερα, τόσο ο καρπός του σταφυλιού όσο και τα κουκούτσια του, αξιοποιούνται σε αντιγηραντικές θεραπείες, σε φροντίδες προσώπου, σώματος και μαλλιών. Σταφυλοθεραπείες προφέρουν, άλλωστε, σε ευρεία κλίμακα και πολλά κέντρα αισθητικής - spa.

Το "Ομηρικό" φρούτο :
Οι αρχαιότερες αναφορές του εντοπίζονται στα Ομηρικά έπη. Ο ποιητής εκθειάζει τις αρετές του, στα συμπόσια των ηρώων δεσπόζει άλλωστε η κατανάλωση σταφυλιού, Ο Oδυσσέας δίνει στον Eυρύμαχο να φάει σταφύλι, παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα βρέφος. Tο ίδιο συμβαίνει με τον Φοίνικα και τον Aχιλλέα, αλλά και με τη Nαυσικά και τις θυγατέρες του Πινδάρου.

Το σταφύλι είναι σημαντική πηγή ασβεστίου και σιδήρου, βιταμινών B και A. Περιέχει επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας τη δημιουργία ελευθέρων ριζών

Η επιδερμίδα αντιδρά θετικά στα ευεργετικά συστατικά του σταφυλιού, όπως τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία, τα οποία βοηθούν στην αποτοξίνωση του δέρματος. Oι πολυφαινόλες προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, που είναι βασικά δομικά στοιχεία της επιδερμίδας, προσφέροντάς της σύσφιγξη και λάμψη. Στον οργανισμό, τα λιπαρά οξέα από το σταφύλι βοηθούν στην πρόληψη της χοληστερίνης και, κατά συνέπεια, των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Kαθαρισμός προσώπου :

Ο χυμός σταφυλιού αποτελεί άριστη …καθαριστική λοσιόν για το πρόσωπο. Αφαιρέστε τις φλούδες από ένα μεγάλο τσαμπί σταφύλι, λιώστε το και τρίψτε τον πολτό στο πρόσωπό σας. Ξεπλύνετε με άφθονο χλιαρό νερό.

Φροντίδα μετά τον ήλιο :

Το πράσινο σταφύλι χαρίζει εξαιρετική φροντίδα στην επιδερμίδα, μετά την έκθεση στον ήλιο. Απαιτούνται για το μείγμα : μία κούπα ρώγες πράσινου σταφυλιού και 1 κουταλιά της σούπας μέλι, καθώς και ένας κρόκος αυγού. Λιώστε τα σταφύλια και ανακατέψτε τα με το μέλι και τον κρόκο αυγού. Απλώστε το μείγμα σε καθαρό πρόσωπο για 15 λεπτά. Μετά, ξεπλύνετε με άφθονο χλιαρό νερό.
Αντιγήρανση και ρώγες :

Στις περιοχές του προσώπου όπου έχετε εντονότερο πρόβλημα ρυτίδων έκφρασης, ιδιαίτερα γύρω από το στόμα, αφήστε τον πολτό από ξεφλουδισμένες ρώγες σταφυλιού, επί 20 λεπτά, τοπικά πάνω στο δέρμα. Ξεπλύνετε με άφθονο χλιαρό νερό.
Eπαναλάβετε τη διαδικασία όσο πιο συχνά μπορείτε, χωρίς να ξεχνάτε παράλληλα να πίνετε άφθονο νερό, να τρώτε πολλά λαχανικά και να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα. Το δέρμα σας θα αναζωογονηθεί αισθητά.
Πηγή : http://www.tovima.gr (Υγεία & Fitness)

1 σχόλιο:

  1. Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι αλλιώς ονομάζεται και κλήμα (Vitis Vinifera), είναι αναρριχητικό φυτό και προιόντα του ο είναι ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού. Είναι γνωστό ως καρπός από την αρχαιότητα και αναφέρεται για πρώτη φορά στη Βίβλο. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες στην Ελλάδα, όπως η σουλτανίνα Κορινθίας. Γενικότερα διαχωρίζονται με βάση το χρώμα του, λευκό, κόκκινο και μαύρο.
    Το σταφύλι ιατρικά καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών. Είναι πλούσιο σε Κάλιο και έχει και αντιοξειδωτική & αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης που βρίσκεται στη φλούδα του.

    (Wikipedia)

    ΑπάντησηΔιαγραφή