Οι χορτοφάγοι κάνουν καλύτερο σεξ

Τέρμα το κρέας για
μένα...χιχι

Οι άνθρωποι που αποφεύγουν το κρέας και ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε φυτικά προϊόντα απολαμβάνουν καλύτερη ερωτική ζωή απ’ ό,τι οι κρεατοφάγοι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η διαφορά πιστεύεται ότι οφείλεται στο ότι τα συστατικά ορισμένων φυτικών προϊόντων μπορεί να επηρεάζουν τα ορμονικά επίπεδα, αυξάνοντας έτσι την ερωτική επιθυμία και δραστηριότητα.

Η μελέτη, που διεξήχθη σε πρωτεύοντα θηλαστικά και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Hormones and Behavior», είναι η πρώτη που συσχετίζει τα επονομαζόμενα φυτοοιστρογόνα με την ερωτική συμπεριφορά, ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά της ισχύουν και για τους ανθρώπους.



Τα φυτοοιστρογόνα είναι ουσίες που δομικά μοιάζουν με τα οιστρογόνα και μιμούνται τη δράση τους στον οργανισμό. Καλές πηγές τους θεωρούνται οι ξηροί καρποί, οι ελαιούχοι σπόροι (όπως ο λιναρόσπορος, το σουσάμι), τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια (λ.χ. φασόλια, φακές) και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Φυτοοιστρογόνα περιέχουν επίσης ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα μήλα, τα καρότα και τα ρόδια, αλλά και ο μάραθος και το γλυκάνισο.

Οι ερευνητές μελέτησαν μία ομάδα κόκκινους πιθήκους του γένους colobus στο Εθνικό Πάρκο Kibale της Ουγκάντας. Επί 11 μήνες παρακολουθούσαν τα ζώα και κατέγραφαν τι έτρωγαν, διαπιστώνοντας πως όσο περισσότερο έτρωγαν τα φύλλα ενός φυτού που λέγεται millettia dura, τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της οιστραδιόλης και της κορτιζόλης στον οργανισμό τους.

Η οιστραδιόλη είναι ορμόνη του σεξ, ενώ η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες αλλά και της επιθετικότητας. Το millettia dura είναι ένα τροπικό δέντρο που σχετίζεται στενά με την σόγια και, όπως αυτή, περιέχει φυτοοιστρογόνα.


Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επιθετικότητα των ζώων, καταγράφοντας τον αριθμό των καυγάδων, τη συχνότητα του ζευγαρώματος και τον χρόνο που περνούσαν καλλωπίζοντας το τρίχωμά τους. Επιπλέον, μέτρησαν τις αλλαγές στα ορμονικά επίπεδά τους αναλύοντας δείγματα κοπράνων που συνέλεγαν.

Όταν αυξάνονταν τα επίπεδα οιστραδιόλης και κορτιζόλης στο αίμα τους, οι πίθηκοι περνούσαν περισσότερο χρόνο κάνοντας σεξ και λιγότερο χρόνο στον καλλωπισμό.

«Αλλάζοντας τα ορμονικά επίπεδα και τις συμπεριφορές που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή και την υγεία, τα φυτά μπορεί να έχουν παίξει πολύ σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη των πρωτευόντων θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, απ’ ό,τι έως τώρα νομίζαμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάικλ Βάσερμαν, από το Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, στον Καναδά.

http://ygeia.tanea.gr – Ρούλα Τσουλέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου