Περι χορτοφαγίας...


«Αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους όλοι θα γίνονταν χορτοφάγοι» έχει πει ένας διάσημος χορτοφάγος, το πρώην «σκαθάρι», Πολ Μακάρτνεϊ. Και πράγματι είναι πολλοί εκείνοι, των οποίων η αγάπη για τα ζώα, τους έκανε να σταματήσουν να τρώνε κρέας.

Είκοσι έξι χρόνια δεν τρώει κρέας η 45χρονη Σόφι, καταστηματάρχης στο κέντρο της Αθήνας, που άρχισε τη χορτοφαγία από την υπερβολική αγάπη της στα ζώα. Στη δίαιτά της περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια τρώει και ψάρι.

Όπως δηλώνει στο ΑΜΠΕ δεν έχει αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα υγείας και οι πρόσφατες εξετάσεις αίματος που έκανε έδειξαν ότι δεν έχει κάποιες ελλείψεις. Όσο για το αν είναι περιορισμένες οι επιλογές της σε πιάτα, λόγω της απουσίας κρέατος από τη διατροφή της, η ίδια λέει ότι η ελληνική κουζίνα και η μεσογειακή διατροφή έχουν τόση ποικιλία σε συνταγές χωρίς κρέας που δεν ένιωσε ποτέ μονοτονία.

Στην Ελλάδα, πολλοί είναι και οι νέοι που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ η διαιτολόγος - διατροφολόγος, επιστημονική συνεργάτης του MedNutrition, Μαρία Ζερβού, που επισημαίνει ότι αυτή η στροφή προς τη χορτοφαγική ή φυτοφαγική δίαιτα εμπεριέχει σε μεγάλο βαθμό και την περιβαλλοντολογική συνείδηση, που έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η χορτοφαγία είναι είδος διατροφής από την οποία έχει αποκλειστεί η κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και των υποπροϊόντων τους. Στις πιο αυστηρές μορφές της αποκλείονται τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά.

Στον αντίποδα, ο ενδοκρινολόγος- διαβητολόγος, Χρήστος Μπέης, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ελλιπή διατροφή η χορτοφαγία, καθώς δεν περιλαμβάνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως είναι οι ζωικές και δεν επαρκεί για την πρόσληψη όλων των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων.

Από τις πιο σημαντικές συνέπειες που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό, λέει ότι είναι η έλλειψη σιδήρου και η έλλειψη Β12, μεγάλης σημασίας για το νευρικό σύστημα. «Δεν είναι κακή διατροφή, αλλά δεν είναι πλήρης και σίγουρα δεν μπορούν να την ακολουθήσουν όλοι», υπογραμμίζει ο κ. Μπέης.

Κι εγώ προσωπικά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για την επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου διατροφής. Η εβδομαδιαία κατανάλωση κρεατικών (οι  μερίδες κρέατος κ υποπροϊόντων έχει αυξηθεί στις μέρες μας) δεν κάνει καλό στον οργανισμό μας, αλλά ας μην φτάσουμε κ στο άλλο άκρο. Κάθε τροφική ομάδα έχει κάτι να μας προσφέρει, αρκεί να υπάρχει ισορροπία στην διατροφή μας.

Το πλήρες ρεπορτάζ της Κ. Μίχα στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΜΠΕ - http://www.mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου