Αυστηρότεροι κανόνες σήμανσης για χοιρινό, αιγοπρόβειο κρέας και πουλερικά

Περισσότερες πληροφορίες θα έχουν στη διάθεσή τους οι Ευρωπαίοι καταναλωτές από την 1η Απριλίου 2015 σχετικά με την προέλευση, την εκτροφή, την σφαγή και την τυποποίηση του χοιρινού, αιγοπρόβειου κρέατος και πουλερικών. 
Πρόκειται για το νέο σύστημα σήμανσης κρεάτων που διακινούνται εντός της Ε.Ε. και στηρίχτηκε σε πρόταση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία εισάγεται υποχρεωτικό το σύστημα αδειοδότησης, το οποίο δημιουργεί άμεση σύνδεση του υπό πώληση κρέατος με το ζώο από το οποίο προήλθε.

Με τους νέους κανόνες θα υπάρχει αναλυτική καταγραφή σε ετικέτα της προέλευσης του κρέατος (καταγωγή) αλλά όχι μόνο του τόπου γέννησης του αλλά και του τόπου εκτροφής και σφαγής του.

Η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του κρέατος, όπως επισημαίνεται σε μελέτη που δημοσίευσε η Κομισιόν, θα αυξήσει ελαφρώς το κόστος της επεξεργασίας κρέατος, την κοπή δηλαδή και την τυποποίησή του. Επίσης ενδέχεται να μειωθούν οι εισαγωγές και συγκεκριμένα για την Ελλάδα προβλέπεται μείωση των εισαγωγών αιγοπρόβειου κρέατος κατά 2,5% από τη στιγμή που εφαρμοστεί το μέτρο.

Αναμένεται η επίσημη έγκριση της πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η δημοσίευση της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Να σημειωθεί τέλος ότι αντίστοιχοι κανόνες ισχύουν ήδη από το 2011 για το βόειο κρέας.

Πηγή : meatplace

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου