«Φλερτ» ΜΕΒΓΑΛ με αμερικανικό-βρετανικό επενδυτικό fund

Νέο «μνηστήρα» για τη ΜΕΒΓΑΛ φαίνεται πως φέρνουν στο προσκήνιο τα μαύρα σύννεφα πάνω από τον περιλάλητο «αρραβώνα» με τη Δέλτα Τρόφιμα, που ανακοίνωσαν μεν περιχαρείς οι δύο γαλακτοβιομηχανίες στις 24 Απριλίου του 2014, αλλά τέσσερις μήνες μετά, ακόμη δεν έχει καταλήξει σε γάμο.
Η ολιγωρία στην υλοποίηση του προσυμφώνου μετοχικής συνεργασίας, που προέβλεπε τη μεταβίβαση στη θυγατρική της Vivartia του 43% (και μαζί με το 14,8% που ήδη κατείχε θα της έδινε την πλειοψηφία) της ΜΕΒΓΑΛ, ενεργοποίησε στο παιχνίδι της διεκδίκησης και άλλον «μνηστήρα», ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη και να βγάλει από τη δύσκολη, οικονομικά, θέση τη νύφη.
Αμερικανο-βρετανικό fund

Συγκλίνουσες πληροφορίες, από πηγές προσκείμενες στη μακεδονική γαλακτοβιομηχανία, αναφέρουν ότι από τα μέσα Ιουλίου έχει αναζωπυρωθεί ένα φλερτ μεταξύ της ΜΕΒΓΑΛ και ενός αμερικανο-βρετανικού fund, γνωστού, όπως λέγεται, στην ελληνική πραγματικότητα, που θέλει να επενδύσει στη βορειοελλαδική επιχείρηση, έχοντας διαγνώσει προοπτικές.
Έκτοτε έχει συνταχθεί από τους επίδοξους επενδυτές ένα εμπεριστατωμένο business plan (σ. σ. λέγεται πως σε βάθος χρόνου προβλέπει εκτίναξη του τζίρου της ΜΕΩΒΓΑΛ στα 250 εκατ. ευρώ), το οποίο κατατέθηκε στις πιστώτριες τράπεζες, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και τρεις συναντήσεις με τραπεζικά στελέχη, εκ των οποίων δύο δια ζώσης στην Αθήνα και μία με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να συζητηθούν και να αναλυθούν λεπτομέρειες. 
Οι πιστώτριες τράπεζες δεν φαίνεται να απορρίπτουν την ιδέα, από τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιες δεν θα χρειαστεί να βάλουν χρήματα στο εγχείρημα. Μέχρι να δοθεί και επίσημα η απάντησή τους, ωστόσο -κάτι που εκτός απροόπτου αναμένεται να γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο- όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Στρατηγικός επενδυτής

Το βασικό σενάριο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπει είσοδο του fund στη ΜΕΒΓΑΛ με τη μορφή στρατηγικού επενδυτή, εισφέροντας, κατά πως φαίνεται, ένα μεγάλο μέρος, αν όχι όλο, από τα περίπου 12 εκατ. ευρώ, που αναζητούσε η γαλακτοβιομηχανία, μέσω της σύναψης κοινοπρακτικού δανείου, για να καλύψει το κενό ρευστότητας που αντιμετωπίζει και να μπορέσει να αναπτυχθεί και να πληρώσει τα καθυστερούμενα σε προσωπικό, προμηθευτές και στους παραγωγούς.
Ενδεικτικό της πίεσης που υπάρχει στην εταιρεία για «ζεστό» χρήμα είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν λαμβάνειν μισθούς αρκετών μηνών, ενώ η καθυστέρηση πληρωμών στη ζώνη γάλακτος είναι κατά μέσο όρο στους σχεδόν 3,5 μήνες.
Θυμίζουμε πως η ΜΕΒΓΑΛ συνεργάζεται με περίπου 140-150 αγελαδοτρόφους και εισκομίζει καθημερινά γύρω στους 170 τόνους γάλα, ενώ ακριβώς λόγω της δυστοκίας που έχει στις εξοφλήσεις, πληρώνει περίπου 1,5 λεπτά το κιλό υψηλότερα από ό,τι οι μέσες τιμές του ΕΛΟΓΑΚ.
Ανάλογες συμφωνίες συνεργασίας έχει η γαλακτοβιομηχανία και με άλλους περίπου 800 αιγοπροβατοτρόφους, από τους οποίους προμηθεύεται γύρω στα 30 εκατ. κιλά γάλακτος, ετησίως. Εκτιμά δε, πως αν λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας και οι πληρωμές μπουν σε μια σειρά, θα μπορέσει να αυξήσει την εισκόμιση και να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα της.
Η νυν διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ πάλι, αφήνει να εννοηθεί πως οι σχέσεις με τη Δέλτα–Τρόφιμα δεν είναι το ίδιο θερμές όπως τον περασμένο Απρίλη, αλλά παρόλα αυτά δεν κλείνει την πόρτα. Θεωρεί, όμως, πιο θετική εξέλιξη ένα ενδεχόμενο deal με το αμερικανο-βρετανικό fund, διότι έτσι η επιχείρηση θα μπορέσει να διατηρήσει την αυτονομία της, πράγμα που δεν πρόκειται να συμβεί αν ξεκολλήσει (πράγμα δύσκολο, από τη στιγμή που επί τέσσερις μήνες δεν έχει αλλάξει καν η διοίκηση) η συμφωνία με τη θυγατρική της Vivartia. 
Αν πάλι επέλθει ναυάγιο, τότε θα είναι για δεύτερη φορά, τα τελευταία 5 χρόνια, καθώς αντίστοιχη απόπειρα εξαγοράς της ΜΕΒΓΑΛ από τη Δέλτα – Τρόφιμα είχε γίνει και το 2010, αλλά μετά από σχεδόν τρία χρόνια, το 2012, οι δύο πλευρές είχαν ανακοινώσει το διαζύγιό τους.
Λεωνίδας Λιάμης ~ agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου