Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μαστίχας στην Χίο

Παρουσία πλήθους επισήμων αλλά και ορισμένων μαστιχοπαραγωγών, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 τα εγκαίνια του Μουσείου Μαστίχας Χίου που βρίσκεται στη θέση Ράχη Τεπέκι, λίγο έξω από το Πυργί. Ένα έργο που εμπλουτίζει το πολιτιστικό προϊόν της Χίου και φιλοδοξεί να δώσει νέα προοπτική στα Μαστιχοχώρια
Το Μουσείο Μαστίχας, το όγδοο κατά σειρά μουσείο που ιδρύει το Πολιτιστικό ίδρυμα ομίλου Πειραιώς, αναδεικνύει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και της επεξεργασίας της Μαστίχας Χίου, της μοναδικής ρητίνης που παράγει ο σχίνος της ποικιλίας Pistacia lentiscus Chia, η οποία το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο.
Το Μουσείο Μαστίχας έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στο χώρο του πολιτισμού και της ιστορικής τεκμηρίωσης των νοτιοχώρων και θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσει τον κύριο πόλο έλξης για τους τουρίστες του νησιού μας.


Το μουσείο, στημένο σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές τάσεις, προσφέρει στον επισκέπτη μέσω εκθεμάτων, πολυμεσικών εφαρμογών και σύντομων video μια κατατοπιστική εικόνα της ιστορίας του προϊόντος, της εξέλιξης των διαδικασιών παραγωγής, της εκμετάλλευσης και της διάθεσης της μαστίχας.
Στόχος του Μουσείου η ανάδειξη της διαχρονίας και την αειφορίας της μοναδικής Μαστίχας Χίου, χρέος όλων μας η διαφύλαξη τόσο του φυσικού, όσο και του κοινωνικού περιβάλλοντος που διαμόρφωσαν τις συνθήκες η Μαστίχα να γίνει το σήμα κατατεθέν της Χίου.
Ο εκθεσιακός χώρος
Με πανοραμική θέα στον κάμπο του Πυργίου, αλλά και στα λατομεία της περιοχής, ο εκθεσιακός χώρος είναι χωρισμένος σε 3 θεματικές ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζεται η παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας στο χωράφι και στους οικισμούς, που από το 2014 έχει ενταχθεί στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.
Η δεύτερη ενότητα του μουσείου είναι αφιερωμένη στην ιστορία της μαστίχας στους γενοβέζικους και οθωμανικούς χρόνους και πως η εκμετάλλευσή της επέδρασε στην διαμόρφωση του αγροτικού και οικιστικού τοπίου των 24 Μαστιχοχωρίων.
Η τρίτη ενότητα παρουσιάζει τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και τη μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, που έχει πετύχει η μαστίχα σήμερα να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο.
Αφήνοντας το κτίριο του μουσείου, στο οποίο κυριαρχεί η πέτρα, το ξύλο και το γυαλί, η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση σε 10 σκάλες με μαστιχόδεντρα, στην οποία το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο  ευδοκιμεί.

*Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μήνας Ιούνιος είναι αφιερωμένος στην Χίο και την μαστίχα και πραγματοποιούνται πλήθος εκδηλώσεων  για την ανάδειξη του νησιού και των προϊόντων του!
Πληροφορίες
Ώρες Λειτουργίας
1η Μαρτίου – 15 Οκτωβρίου: 10:00 – 18:00
16 Οκτωβρίου – 28 Φεβρουαρίου: 10:00 – 17:00

Εισιτήριο
Γενική είσοδος: 3 ευρώ
Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου