Η Heineken λειτουργεί την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ζυθοποιία

Η ολλανδικός κολοσσός Heineken διαχειρίζεται την πρώτη ζυθοποιία μεγάλης κλίμακας με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα στον κόσμο. Η ζυθοποιία Göss στην Αυστρία είναι μια υπεραποδοτική μονάδα που τροφοδοτείται από διάφορες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας και εφαρμόζει αρκετές περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές.
Η μπύρα Gösser θα εξακολουθήσει να παράγεται στη μονάδα και να διανέμεται σε όλη την Ευρώπη, χωρίς όμως να επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με εκπομπές άνθρακα. Τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης της ζυθοποιίας που ανήκει στον ολλανδικό κολοσσό Heineken ξεκίνησαν το 2003. Τώρα η μονάδα τροφοδοτείται εξολοκλήρου από ανανεώσιμες και επαναχρησιμοποιούμενες πηγές ενέργειας, αλλά η εταιρεία δεν έμεινε εκεί.
Η ζυθοποιία τροφοδοτείται από φωτοβολταϊκά πάνελ επιφάνειας 1500 τετρ. μέτρων, υδροηλεκτρική ενέργεια, καθώς επίσης και βιομάζα, και θερμική ενέργεια που παράγει μια γειτονική βιοτεχνία ξυλείας. Τα βασικά συστατικά της παραγόμενης μπύρας αποτελούν προϊόντα τοπικής παραγωγής, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μεταφορών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα υποπροϊόντα της παραγωγής χρησιμοποιούνται ως λίπασμα, ενώ η παραγόμενη θερμότητα αξιοποιείται σε ποσοστό 90% για τη θέρμανση νερού. Η μονάδα διαθέτει επίσης συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης και αποδοτικότητας. Συνολικά, τα νέα συστήματα θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από 3.000 τόνους ετησίως σε μηδέν.
«Μέσω ενός συνδυασμού καινοτόμων τεχνολογιών, δημιουργικής σκέψης και συνεργιών με την τοπική κοινότητα μετατρέψαμε μια μουσειακή μπυραρία στην πρώτη μεγάλη ζυθοποιία μηδενικών ρύπων του κόσμου» δήλωσε ο Αντρέας Βέρνερ, αρχιζυθοποιός της ζυθοποιίας Göss.
«Μπορεί να βρισκόμαστε σε μια μικρή πόλη, αλλά στόχος μας είναι οι εργασίες μας να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Είμαι περήφανος για αυτά που πετύχαμε με την Heineken και θέλουμε να παρακινήσουμε άλλες ζυθοποιίες και τον ευρύτερο κλάδο να εντάξει τις ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, όπως έχουμε κάνει εμείς».
Η Heineken έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 40% ως το 2020.
Πηγή : econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου