ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΜΕΣΑΖΟΝΤΩΝ

Διαστάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα τείνει να πάρει το κίνημα για την διάθεση φθηνών τροφίμων, καθώς όλο και περισσότερες ομάδες εθελοντών αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να παραμεριστούν οι μεσάζοντες. Πρωτοπόροι ήταν οι εθελοντές της Πιερίας, ωστόσο, το κίνημα της πατάτες επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις αλλά και προϊόντα.
ΒΟΛΟΣ : Στον Βόλο την πρωτοβουλία πήρε μια νεοσύστατη ομάδα με τον τίτλο «Άνωση - Εθελοντές Βόλου». Ξεκίνησε αρχικά από το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο του Βόλου, αλλά πολύ γρήγορα βρήκε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου, το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ στον Βόλο, το Εργατικό Κέντρο Βόλου στηρίζουν την πρωτοβουλία.
Η ομάδα ήρθε σε επαφή με τους παραγωγούς στο Νευροκόπι και δέχονται μέχρι αύριο Παρασκευή παραγγελίες για μια πρώτη ποσότητα 30 τόνων με πατάτες που θα παραδοθούν το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο. Όπως και στην Κατερίνη, η τιμή διάθεσης της πατάτας θα είναι στα 25 λεπτά το κιλό. Επαφές είχαν και με αγρότες από τις Σέρρες για να προμηθευτούν ρύζι καθώς και με αγρότες από την Καστοριά για φασόλια.


ΗΜΑΘΙΑ
Στην Ημαθία δημιουργήθηκε η Οικολογική Ομάδα Βέροιας για να βοηθήσει στην διοχέτευση απευθείας από τους παραγωγούς και σε χαμηλές τιμές σε μια σειρά προϊόντων.
«Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πολύ καλά όλο το κύκλωμα της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, αφού η περιοχή είναι από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας και οι αγρότες δίνουν συνεχώς μάχη με τους μεσάζοντες» επισημαίνει ο εκπρόσωπος της ομάδας Νίκος Ασλάνογλου. «Ακολουθούμε την ''τεχνογνωσία'' της Εθελοντικής Ομάδας Ν. Πιερίας και στοχεύουμε στο να βοηθήσουμε ώστε να παραμεριστούν οι μεσάζοντες» σημειώνει.
Ήδη συγκεντρώθηκαν παραγγελίες άνω των 10 τόνων πατάτας. Η πρώτη παραγγελία θα είναι για 25 τόνους και η παράδοση θα γίνει από έναν παραγωγό του Νευροκοπίου απευθείας στους καταναλωτές στο κέντρο της Βέροιας, το μεθεπόμενο Σάββατο στις 10 Μαρτίου.

ΚΡΗΤΗ
Στη ρότα των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου ετοιμάζονται να κινηθούν και οι αγρότες της Κρήτηςμε το λάδι, τη σταφίδα, τα κηπευτικά και τα άλλα προϊόντα του νησιού. Παραγωγοί και αγροτικά στελέχη της Κρήτης μιλώντας στο «Έθνος» χαρακτήρισαν «επανάσταση» το επίτευγμα των συναδέλφων τους στο Νευροκόπι.
«Υπάρχει στην Κρήτη μεγάλο ενδιαφέρον για κάτι ανάλογο με το Νευροκόπι. Εξετάζουμε με ενδιαφέρον και προσοχή το θέμα, ώστε ό,τι γίνει να είναι οργανωμένο και παράλληλα αποτελεσματικό και μόνιμο» δήλωσαν στην εφημερίδα, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Γιώργος Τζωρτζάκης και Γιώργος Ντισπυράκης.
Όπως λένε οι παραγωγοί, είναι παραλογισμός το λάδι να έχει τιμή 10 ευρώ το λίτρο στα σούπερ μάρκετ και ο ελαιοπαραγωγός να πληρώνεται από τον έμπορο 1,70 ευρώ το κιλό.

ΠΙΕΡΙΑ
Στην πρωτοπόρο Πιερία, το Σάββατο (3/3/2012) η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης της Πιερίας θα διαθέσει ακόμη 75 τόνους πατάτας από το Νευροκόπι σε 1.100 πολίτες.
Παρόμοιες κινήσεις γίνονται στην Δράμα, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
Πρωτοβουλία για τη διανομή φθηνής πατάτας Νευροκοπίου, χωρίς μεσάζοντες, ανέλαβε και ο Δήμος Παλλήνης, στην Αττική, μετά την επιτυχημένη ανάλογη κίνηση στην Κατερίνη. Ο δήμος άρχισε ήδη να συλλέγει παραγγελίες κατοίκων, ώστε να φθάσουν οι αναγκαίες ποσότητες από τους πατατοπαραγωγούς. Η κοινωνία μπορεί να αυτοοργανωθεί, αφού το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση επισημαίνει η δημοτική αρχή Παλλήνης. Όπως λένε οι αρμόδιοι, η προσπάθεια θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα
Συγκεκριμένα, το σχέδιο του Δήμου Παλλήνης είναι να ορίσει μία συγκεκριμένη ημέρα, κατά την οποία οι πατατοπαραγωγοί θα έρθουν να πουλήσουν το προϊόν τους στους δημότες έναντι 28 λεπτών, όπως υπολογίζεται.
Ο δήμος δεν εμπλέκεται στην οικονομική συνδιαλλαγή μεταξύ παραγωγών και δημοτών, παρά μόνο θα προμηθεύσει με ένα κουπόνι εκείνους τους δημότες που έχουν κάνει παραγγελίες (έως τις 8 Μαρτίου), προκειμένου να το παραδώσουν στους παραγωγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου