Ετοιμάζεται λόμπι για το ελαιόλαδο στην Ευρώπη


Οι Ευρωπαίοι ελαιοπαραγωγοί εδώ και καιρό παραπονιούνται ότι η φωνή τους δεν εισακούεται στις Βρυξέλλες, ίσως και λόγω της περιορισμένης σχετικά γεωγραφικής εξάπλωσης της ελιάς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αποθεματοποίησης, που ενεργοποιήθηκε καθυστερημένα και μετά από επανειλημμένες κρούσεις, κυρίως των Ισπανών, ενώ η Κομισιόν ενέργησε πιο γρήγορα για άλλα προϊόντα σε κρίση, όπως το γάλα.
Προκειμένου να αλλάξει αυτή η κατάσταση, δεκατρείς ευρωπαϊκές περιφέρειες, συγκροτούν ένα «Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Ελαιοπαραγωγικών Περιφερειών» με στόχο να υπερασπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα στρατηγικά συμφέροντα του κλάδου και να στηρίξει την ελαιοπαραγωγή στις περιφέρειες που συμμετέχουν, οι οποίες στην ουσία φιλοξενούν πάνω από τους μισούς ελαιώνες της Ευρώπης.
Οι εργασίες του Φόρουμ, η πρώτη συνάντηση του οποίου έγινε στις Βρυξέλλες, στις 7 Μαρτίου, σύμφωνα με την Κλάρα Αγκιλέρα, υπουργό Γεωργίας της Ανδαλουσίας, έχουν ως κύριο στόχο να επηρεάσουν τις πολιτικές της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα θα προωθήσει στρατηγικές συνεργασίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και τον καταναλωτή, που θα εστιάζουν στην αποδοτικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της παραγωγής. 
Μάλιστα θα δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο τιμών και κόστους παραγωγής, για να ασκεί πίεση για την ενεργοποίηση των μηχανισμών ρύθμισης των τιμών και την αναγνώριση των κρίσεων. Ακόμη θα ζητηθεί να επικαιροποιηθεί ο μηχανισμός της αποθεματοποίησης.
Επιπλέον, το Φόρουμ θα συντονίζει δράσεις προώθησης και μάρκετινγκ για την προβολή του ελαιολάδου ως ενός υγιεινού προϊόντος. Τέλος θα ζητηθεί η εκπόνηση εθνικών προγραμμάτων στήριξης, συγχρηματοδοτούμενων με ευρωπαϊκούς πόρους, σαν κι αυτά που εφαρμόζονται σε άλλους κλάδους που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές δυσκολίες, όπως οι ξηροί καρποί.
http://www.agronews.gr – Κουρμαδάς Λεωνίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου