ΕΦΕΤ: Στον Εισαγγελέα η υπόθεση του μολυσμένου σολομού


Στην Εισαγγελία Πρέβεζας παραπέμπει ο ΕΦΕΤ την υπόθεση της επιχείρησης "Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού Και Σολομού" μετά και τα θανατηφόρα περιστατικά που παρατηρήθηκαν στη Ολλανδία και σχετίζονται με την κατανάλωση καπνιστού σολομού επιμολυσμένου με σαλμονέλα (Salmonella Thompson).  

Όπως δήλωσε, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας, ήδη έχουν μεταβεί στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ελεγκτές της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ Ηπείρου προκειμένου να προχωρήσουν στη δέσμευση του συνόλου των προϊόντων που διαθέτει η μονάδα, συμπεριλαμβανομένων και άλλων ειδών που παράγει πέραν του επεξεργασμένου σολομού, ενώ με απόφαση του ΕΦΕΤ συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.


Σημειώνεται ότι ο ΕΦΕΤ είχε προχωρήσει στις 5 Οκτωβρίου στην αναστολή λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού και Σολομού μετά την ανίχνευση σαλμονέλας (Salmonella Thompson) σε παρτίδες συσκευασμένου καπνιστού σολομού. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελεί θυγατρική μονάδα της ολλανδικής εταιρείας «Foppen Paling en Zalm», για λογαριασμό της οποίας γίνεται η παραγωγή.

Από τους σχετικούς ελέγχους, προέκυψε η μη διακίνηση των επιμολυσμένων παρτίδων καπνιστού σολομού στην εγχώρια αγορά. Αποκλειστικός πελάτης της είναι η μητρική εταιρεία «Foppen Paling en Zalm» στην Ολλανδία.

Όπως ανέφερε ο κ. Μίχας, η λήψη του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης έγινε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε η μη τήρηση από την επιχείρηση των οριζομένων από τον ΕΦΕΤ ενεργειών. Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Μίχας, η εταιρεία συνέχισε την παραγωγική της διαδικασία, ακόμη και με τη χρήση δεσμευμένων από τον ΕΦΕΤ πρώτων υλών και ενώ αναμένονταν σχετικά εργαστηριακά αποτελέσματα.

Ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τις ολλανδικές αρχές, ενημερώνοντας σχετικά για το θέμα. Επίσης, ο ΕΦΕΤ, ως σημείο επαφής της χώρας με το Παγκόσμιο Δίκτυο για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN) ενημερώνεται για τις τρέχουσες εξελίξεις και συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές.

Η Είδηση : Ανακαλείται σολομός με σαλμονέλα!

Η σαλμονέλα εντοπίστηκε σε συσκευασμένο καπνιστό σολομό και με εντολή του ΕΦΕΤ ανακαλείται ολόκληρη η παρτίδα από την αγορά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ έλαβε πληροφόρηση από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές σχετικά με ανίχνευση Salmonella Thompson σε παρτίδες συσκευασμένου καπνιστού σολομού, οι οποίες παρήχθησαν από την ελληνική επιχείρηση Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού & Σολομού στην Πρέβεζα. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελεί θυγατρική μονάδα της ολλανδικής εταιρείας Foppen Paling en Zalm, για λογαριασμό της οποίας γίνεται η παραγωγή.

Ο ΕΦΕΤ προέβη άμεσα στις προβλεπόμενες από τη σχετική νομοθεσία ενέργειες, ενημερώνοντας την επιχείρηση Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού & Σολομού για την ανάκληση/απόσυρση των επιμολυσμένων παρτίδων. Από τους σχετικούς ελέγχους και σύμφωνα με σχετική δήλωση της εταιρείας, προέκυψε η μη διακίνηση των επιμολυσμένων παρτίδων καπνιστού σολομού στην εσωτερική αγορά, καθώς αποκλειστικός πελάτης της είναι η μητρική εταιρεία Foppen Paling en Zalm στην Ολλανδία.

Οι σχετικοί έλεγχοι συνεχίζονται από κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ Ηπείρου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας ενώ ο ΕΦΕΤ είναι σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις ολλανδικές αρχές όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου