Πώς το εισόδημα επηρεάζει την Μεσογειακή Διατροφή ?


Η Μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχτεί ότι προάγει την μακροβιότητα και δρα προστατευτικά για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου κι έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως για τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει. Όπως έχει διαμορφωθεί  η κατάσταση σε λίγο καιρό οι κάτοικοι του Ευρωπαϊκού νότου, θα είναι οι μοναδικοί που δεν θα μπορούν να την απολαύσουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.  

Δείτε επίσης : Τα χαρακτηριστικά της Κρητικής Διατροφής!

Οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Τούρκοι, οι Ισπανοί δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά και τις διατροφικές συνήθειες της πατρίδας τους, επειδή το κόστος των προϊόντων θα είναι απαγορευτικό. Μεσογειακή διατροφή θα μπορούν να απολαμβάνουν οι Γερμανοί, οι Σκανδιναβοί και άλλοι, όχι όμως και οι λαοί της μεσογείου.
Επιστήμονες από το εργαστήριο Γενετικής και Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας του καθολικού πανεπιστημίου του Καμπομπάσο αφού ανέλυσαν τα οικονομικά στοιχεία και τις διατροφικές συνήθειες 13.000 ανθρώπων που τρέφονται μεσογειακά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όσο πιο φτωχός είναι κάποιος απομακρύνεται από τη μεσογειακή διατροφή και όσο πιο πλούσιος, τη χρησιμοποιεί συχνότερα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal- Open".

Όπως είπαν οι Ιταλοί επιστήμονες τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι φτωχοί τρέφονται λιγότερο υγιεινά, καθώς καταφεύγουν συχνότερα στο έτοιμο και φτηνό Junk food, το οποίο είναι φυσικά κατά πολύ φθηνότερο από το να αγοράσει κάποιος φρέσκα μεσογειακά προϊόντα. Ίσως είναι και αυτός ο λόγος που στους μεσογειακούς λαούς παρατηρείται μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας, αν και δεν θα έπρεπε.
«Το να προσκομίζουμε συνεχώς αποδείξεις για τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής, δεν πρέπει να είναι πια η μόνη μας μέριμνα. Πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε ότι ο καθένας έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευθεί όντως αυτά τα οφέλη», υπογράμμισε ο ιταλός ερευνητής δρ Τζιοβάνι ντε Γκαετάνο, επικεφαλής της έρευνας.

1 σχόλιο:

  1. Πώς το εισόδημά μας επηρεάζει την Διατροφή μας

    Το είδος και η ποιότητα της τροφής που επιλέγουμε δεν καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τις διατροφικές μας ανάγκες αλλά από πολλούς και διάφορους παράγοντες. Η οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους, αφού καθορίζει πόσα χρήματα μπορεί ο καθένας μας να διαθέσει για την αγορά της τροφής του. Με βάση αυτά, έχουμε περισσότερες ή λιγότερες επιλογές σχετικά με τα τρόφιμα που τελικά τρώμε, είτε σε ποιοτικό, είτε σε ποσοτικό επίπεδο.

    http://food-isimo.blogspot.gr/2012/01/blog-post_9156.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή