Εκστρατεία του ΣΔΟΕ για να περάσει η μείωση του ΦΠΑ στις τιμές

Στον δρόμο βγαίνει ελεγκτικός μηχανισμός δυναμικότητας 2.500 ατόμων για τη διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία και καταστήματα τουριστικών περιοχών προκειμένου να διασφαλισθούν η φορολογική συμμόρφωση και η είσπραξη του ΦΠΑ.

Σε μόνιμη επιστράτευση τίθενται από την 1η Αυγούστου 2013 τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Δημόσιας Τάξης στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να περάσει και στις τιμές της αγοράς η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι Εφορίες, το ΣΔΟΕ, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ο ΕΦΕΤ, ο ΕΟΤ, η Τουριστική και η Οικονομική Αστυνομία θα κινητοποιήσουν συνολικά ένα ελεγκτικό δυναμικό 2.500 ατόμων.


Έως και το τέλος Σεπτεμβρίου θα διενεργεί πολυεπίπεδους ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία και σε καταστήματα τουριστικών περιοχών προκειμένου να διασφαλισθούν η φορολογική συμμόρφωση και η είσπραξη του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις του κλάδου. Η εκστρατεία είσπραξης του ΦΠΑ αναμένεται να συνεχισθεί και μετά τον Σεπτέμβριο, και να επεκταθεί πέραν της εστίασης. 

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέσα στους επόμενους επτά μήνες να εισπραχθούν έσοδα 8 δισ. ευρώ από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την εστίαση. Από την επιτυχία του στόχου αυτού θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της μείωσης του ΦΠΑ και θα εξαρτηθούν αφενός η μονιμοποίησή του από το 2014 και αφετέρου νέες μειώσεις φόρων στο μέλλον, καθώς η κυβέρνηση θα μπορεί να προβάλει το επιχείρημα στην τρόικα ότι η πολιτική αυτή όχι μόνο δεν μειώνει τα φορολογικά έσοδα αλλά, αντίθετα, οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης και των εισπράξεων του Δημοσίου.

Ο στρατηγικός σχεδιασμόςΤο υπουργείο Οικονομικών πριν ακόμη πάρει επισήμως την έγκριση της τρόικας για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% (από το 16% στο 9% στα νησιά του Αιγαίου) προχώρησε σε ειδικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση του μέτρου και την πλήρη εκμετάλλευση της επιτυχημένης τουριστικής σεζόν για την αύξηση των εσόδων από τους φόρους στην κατανάλωση και ειδικά από τον ΦΠΑ. 

Η στρατηγική που έχουν καταρτίσει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης προβλέπει αφενός αυξημένους φορολογικούς ελέγχους, αφετέρου σύμπραξη με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δημόσιας Τάξης για τον «πειθαναγκασμό» των επιχειρήσεων να περάσουν τη μείωση του φόρου στα  τιμολόγιά τους.

Ετσι, στη δύναμη των 700 ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος θα προστεθούν το επόμενο διάστημα ακόμη 700 εφοριακοί, δηλαδή το 8% του προσωπικού των Εφοριών που θα επικουρήσει το ΣΔΟΕ στους ελέγχους. Στόχος είναι να διενεργηθούν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 3.000 έλεγχοι, ώστε να εντοπισθούν επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις, δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ και δεν είναι συνεπείς με τη τήρηση των βιβλίων τους. 

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει σαφάρι σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια, οργανωμένες παραλίες και μπιτς μπαρ προκειμένου να εντοπισθούν τυχόν παραβάσεις ως προς την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση ΦΠΑ από τους επιχειρηματίες. Μάλιστα, οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ αναμένεται να φορούν ακόμη και βερμούδες ώστε προσποιούμενοι τούς πελάτες να πιάνουν στον ύπνο τους επιχειρηματίες που φοροκλέβουν. Πολλοί έλεγχοι θα προαναγγέλλονται ώστε οι καταστηματάρχες να έχουν «τον φόβο των Ιουδαίων».

Ελεγχοι τιμοκαταλόγων. Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει συγκεντρώσει από τις αρχές Μαΐου τιμοκαταλόγους επιχειρήσεων εστίασης απ' όλη τη χώρα. Η απόφαση αυτή ελήφθη με το σκεπτικό σύγκρισης των τιμών πριν και μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ετσι, έως τις 15 Αυγούστου, οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ θα πρέπει να αποστείλουν στην κεντρική υπηρεσία τα νέα στοιχεία τιμοκαταλόγων (περίπου 4.000 επιχειρήσεων), ώστε μέσα από τις διασταυρώσεις να διαπιστωθεί ποια επιχείρηση μείωσε τις τιμές και ποια όχι. 

Οι επιχειρήσεις που θα εμφανίζονται να μην έχουν μειώσει τον ΦΠΑ θα μπαίνουν σε λίστα για έλεγχο από το ΣΔΟΕ, αλλά και για αγορανομικό έλεγχο κατά προτεραιότητα από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Ανάλογα δε με την περιοχή θα διενεργούνται και έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ, τον ΕΟΤ, την Τουριστική και την Οικονομική Αστυνομία.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν στα «ΝΕΑ» πως οι τιμές στην αγορά διαμορφώνονται ελεύθερα βάσει του ανταγωνισμού και η κυβέρνηση δεν μπορεί να τις καθορίσει διοικητικά. Ωστόσο, μπορεί να ελέγξει τις επιχειρήσεις για θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αγορανομικές παραβάσεις κ.ο.κ. και να ασκήσει εμμέσως πίεση για προσαρμογή των τιμών. 

Μάλιστα, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς θα συναντηθούν με τις διοικήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και θα επιδιώξουν μια «συμφωνία κυρίων» για την εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και τη συνακόλουθη μείωση των τιμών στην αγορά.

Επέκταση των ελέγχων. Συνολικά το 2013 το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει τη διενέργεια 15.000 ελέγχων ΦΠΑ - με φυσική παρουσία των ελεγκτών -, από τους οποίους αναμένεται να βεβαιωθούν φόροι και πρόστιμα περίπου 300 εκατ. ευρώ. Βέβαια από αυτά τα 300 εκατ. ευρώ των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων θα εισπραχθεί εντός του 2013 στην καλύτερη περίπτωση περίπου το 22%-25%, ήτοι 80 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχουν σχεδιασθεί και προχωρούν ειδικά στοχευμένοι ηλεκτρονικοί έλεγχοι που βασίζονται σε ειδικές διασταυρώσεις που τρέχει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Πρόκειται για διασταυρώσεις στοιχείων επιχειρήσεων με μεγάλο τζίρο που δεν έχουν υποβάλει καμία προσωρινή δήλωση ΦΠΑ από τις αρχές του έτους, για διασταυρώσεις στοιχείων επιχειρήσεων με τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ οι οποίες εμφανίζονται να αποδίδουν το 2013 πολύ μικρότερα ποσά ΦΠΑ σε σχέση με το 2012 και για  διασταυρώσεις για τον εντοπισμό επιχειρήσεων που απέδωσαν στο Δημόσιο ΦΠΑ χαμηλότερο του 5% των ακαθάριστων εσόδων τους. Οι εν λόγω παραπάνω επιχειρήσεις θα έρθουν αντιμέτωπες με ελέγχους από το ΣΔΟΕ και σε περιπτώσεις που ο αποδιδόμενος φόρος ξεπερνά τα 75.000 ευρώ θα κινηθεί η διαδικασία του Αυτοφώρου.

Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών έχει στοχοποιήσει και φορολογουμένους που εμφανίζονται να πραγματοποιούν συχνές αγορές μέσα από υπηρεσίες του Διαδικτύου (eΒay) και πληρώνουν μέσω της υπηρεσίας paypal. Σε πολλές περιπτώσεις τα προϊόντα που αγοράζονται από το Ιντερνετ και δεν βαρύνονται με ΦΠΑ, διακινούνται από επιτήδειους εκ νέου στο Διαδίκτυο ή λαθραία στην ελληνική αγορά χωρίς παραστατικά και χωρίς να εισπράττεται ο ΦΠΑ.

Σαφάρι παντού
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει σαφάρι σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια, οργανωμένες παραλίες και μπιτς μπαρ προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις ως προς την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση ΦΠΑ από τους επιχειρηματίες. Μάλιστα, οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ αναμένεται να φορούν ακόμη και βερμούδες, ώστε  προσποιούμενοι τους πελάτες να αιφνιδιάσουν τους επιχειρηματίες που φοροδιαφεύγουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου