Λατρεμένη συνήθεια στην Αγγλία η Ελληνική σταφίδα

Λατρεμένη συνήθεια αποτελεί για τους Βρετανούς καταναλωτές η ελληνική σταφίδα καθώς η χώρα μας αποτελεί παραδοσιακά την βασική προμηθεύτρια σταφίδας στη Βρετανία και ειδικότερα, κατά τα τελευταία δύο έτη καλύπτει ποσοστό άνω του 95% του συνόλου εισαγωγών της σταφίδας. Αλλά και στα αποξηραμένα σύκα, η εμπορική χρονιά φέρθηκε πολύ καλά στις ελληνικές εξαγωγές, με βοήθεια από τη μείωση των εισαγωγές προς τη Βρετανία από την ανταγωνίστρια γειτονική χώρα Τουρκία.


Όπως διαπιστώνεται σε έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στο Λονδίνο, το 2012 οι ελληνικές εξαγωγές αποξηραμένων σύκων στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 635% σε ποσότητα και κατά 200% σε αξία, έναντι του 2011. Η Βρετανία φαίνεται πως έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα αποξηραμένα καθώς παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στην ΕΕ μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία.
Η δε ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση των Βρετανών ανέρχεται στο 1,5 κιλό με τους ίδιους να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στον αποξηραμένο ανανά και κατά σειρά προτίμησης στη σταφίδα, στο μάνγκο, στα σταφύλια και στα αποξηραμένα σύκα.
Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές αποξηραμένων σύκων το 2012, κάλυψαν ποσοστό 16,9% της συνολικά εισαχθείσας ποσότητας έναντι 1,2% του 2009. Σημαντική αύξηση καταγράφουν ωστόσο και οι εισαγωγές από την Ισπανία, ενώ έχουν μειωθεί οι αντίστοιχες από την Τουρκία.
Στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών αποξηραμένων φρούτων προς την Βρετανία για το 2012 διαπιστώνεται ωστόσο μείωση κατά 20,4% σε ποσότητες και κατά 11,7% σε αξία. Αναλυτικά, πέρυσι εξήχθησαν στη Γηραιά Αλβιώνα 10.762 τόνοι αποξηραμένων φρούτων αξίας 19,45 εκατ. λιρών.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η σταφίδα καλύπτει διαχρονικά ποσοστό μεγαλύτερο του 90% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών αποξηραμένων φρούτων στη Βρετανία. Ειδικότερα για το 2012 κάλυψε ποσοστό 96,6% της εξαγόμενης ποσότητας και 97,1% της αξίας. Τα αποξηραμένα σύκα κάλυψαν ποσοστό 3,06% της συνολικής ποσότητας αποξηραμένων φρούτων, καταγράφοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με το 2009, όταν κατείχαν μόλις το 0,37%.
Αντίθετη πορεία καταγράφεται στις εξαγωγές των αποξηραμένων σταφυλιών (πλην σταφίδας και σουλτανίνας) οι οποίες, από 5,6% του συνόλου το 2009, μειώθηκαν στο 0,22% το 2012 και σε αυτές της σουλτανίνας, οι οποίες από 0,59% σχεδόν μηδενίσθηκαν (0,05%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου