Αντιδράσεις για το ΦΠΑ στο τσίπουρο και το κρασί

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου «υψώνει ουρανομήκη κραυγή: Ας μην γίνει η Ελλάδα αυτή η οποία, μόνη από όλα τα οινοπαραγωγά κράτη, θα ανοίξει την κερκόπορτα για την τελική άλωση ενός προϊόντος, το οποίο αυτή έφερε στον κόσμο και η οποία το προικοδότησε με τέτοιες πολιτισμικές βάσεις που σήμερα το αναδεικνύουν ως παγκόσμιο πολιτιστικό μήνυμα του μέτρου, της υγείας, της χαράς και ταυτόχρονα της τοπικότητας και της παγκοσμιότητας. 
Εάν απαιτούνται οπωσδήποτε χρήματα που θα πιάσουνε τόπο και θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, τότε ας απευθυνθεί η κυβέρνηση στα προϊόντα αλκοόλης. Είναι τεράστια τα ποσά που φοροδιαφεύγουν εκεί».

Την έντονη αντίδρασή τους στην επιβολή ΕΦΚ στο εμφιαλωμένο κρασί, εκφράζουν οι οινοποιοί της Κρήτης. Συγκεκριμένα σε ανοικτή επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης που υπογράφουν το Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου και το Δίκτυο Οινοποιών Νομού Χανίων Ρεθύμνης, τονίζεται ότι:

1. Σε καμία οινοπαραγωγική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υφίσταται αντίστοιχος φόρος, καλλιεργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
2. Το εμφιαλωμένο κρασί αποτελεί προϊόν πλήρους καθετοποίησης με αποτέλεσμα να πλήττονται όλα τα εμπλεκόμενα επαγγέλματα του οινικού κλάδου, μέσα στους οποίους προσμετρούνται 200.000 αμπελουργοί, πάνω από 700 οινοποιητικές μονάδες με πάνω από 20.000 εργαζόμενους και πολλοί άλλοι τομείς οι οποίοι συνδράμουν από το αμπέλι στο τελικό προϊόν.
3. Ο κλάδος της οινοποιίας, παρ’ όλες τις δυσκολίες της περιόδου αυτής, εξακολουθεί να παράγει, να υποστηρίζει την αγροτική οικονομία, να κάνει συγκροτημένες προσπάθειες εξωστρέφειας με απτά αποτελέσματα, να δημιουργεί εθνική ταυτότητα στο χώρο της αγροτικής οικονομίας και να διατηρεί εν γένει μια δυναμική την οποία λίγοι παραγωγικοί κλάδοι σήμερα διαθέτουν,
4. Η πλειονότητα των οινοποιητικών επιχειρήσεων είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, εκσυγχρονισμένες στο μέγιστο με επενδύσεις οι οποίες είχαν την προοπτική της ανάπτυξης πριν την περίοδο της κρίσης και όπου όλος ο σχεδιασμός τους έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό,
5. Η τοπική (ελληνική) αγορά εξακολουθεί να είναι η κύρια βάση απορρόφησης της παραγωγής του κλάδου, παρά την αύξηση των εξαγωγών την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας δε το σημαντικό ρόλο που παίζει η τουριστική αγορά της χώρας η οποία αποτελεί αφ’ ενός σημαντική βάση κατανάλωσης και αφ’ ετέρου γνωριμίας με το προϊόν, με ότι προφανή αντίκτυπο έχει αυτό στις εξαγωγές.

«Για όλους τους παραπάνω λόγους, τίθεται το ερώτημα με ποια λογική ένα μη εισαγόμενο προϊόν προερχόμενο από Έλληνες αγρότες και επιχειρηματίες, πρέπει να δεχθεί το βάρος του ισοδύναμου μέτρου, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή του. Αποδυνάμωση η οποία θα προέλθει από την αναπόφευκτα περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης του, δίνοντας παράλληλα χώρο στην αγορά για την ανάπτυξη άλλων εισαγόμενων ανταγωνιστικών προϊόντων» τονίζεται στην ανακοίνωση.


«Ουσιαστικά ένα τέτοιο μέτρο αποτελεί την ταφόπλακα της ελληνικής αμπελουργίας, και ενός προϊόντος που αποτελεί βασικό της ελληνικής διατροφής» αναφέρει ο τεχνικός διευθυντής του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αντώνης Γιαμαλίδης, τονίζοντας ότι τα εισαγώμενα κρασιά δεν επηρεάζονται, καθώς και το κόστος τους σε κάποιες περιπτώσεις είναι υψηλότερο από τη μία, ενώ κερδισμένα θα βγουν τα κρασιά φθηνού κόστους που εισάγωνται από χώρες της Βαλκανικής από τη μία, αλλά και το χύμα κρασί που κυκλοφορεί στην αγορά χωρίς να υπόκειται σε φορολογικούς και ποιοτικούς ελέγχους.

Ο κ. Γιαμαλίδης παράλληλα τονίζει ότι πρόκειται για την επιβολή ενός μέτρου το οποίο δεν συζητήθηκε με τους αρμόδιους οινοποιητικούς φορείς, αλλά και που πρακτικά δεν μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί! «Οι περισσότερες μονάδες είναι μικρές, και δεν διαθέτουν θεωρημένες αποθήκες, εκτός από αυτές που παράγουν τσίπουρο και μέσω των οποίων εισπράττεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Οπότε πως θα είναι σε θέση να εισπράξει τους φόρους η Πολιτεία;» αναρωτιούνται οι οινοπαραγωγοί. 

Όπως αναφέρεται παράλληλα, το σχετικό νομοσχέδιο κάνει λόγο για επιβολή ΕΦΚ και στην παραγωγή των υπόλοιπων αλκοολούχων ποτών που παράγονται στην Ελλάδα. Και απομένει να ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει «καπέλο» τόσο στη ζυθοποιία όσο και στο τσίπουρο και το ούζο, προϊόντα που μπορούν να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό στις εξαγωγές.
Την πλήρη αντίθεσή του στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, που φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση, εξέφρασε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο "τσακίζει την οικονομία και ιδιαίτερα τσακίζει το κρασί".
Ο κ.Μπουτάρης ξεκαθάρισε πως μιλώντας ως οινοπαραγωγός "είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε ιδέα επιβολής φόρου στο κρασί. Είναι σαν πρόστιμο στην κατανάλωση". Επιπλέον υποστήριξε πως ένας τέτοιος φόρος "επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες αμπελουργών, ενώ το κρασί είναι από τα ελάχιστα είδη στη χώρα μας που παρουσιάζει ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια".
"Οποιαδήποτε επιβολή φόρου είτε στο κρασί, είτε στο τσίπουρο, θα ανεβάσει την παραοικονομία, θα ανεβάσει την παρανομία στην παραγωγή και θα έχει ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί η νόμιμη παραγωγή και η κατανάλωση και να ανθίσει η παραοικονομία", πρόσθεσε ο κ.Μπουτάρης.
Πηγή : real.gr / newsit.gr / thessaliatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου