Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο για τον Βερόπουλο

Θα είναι η εξαγορά της Βερόπουλος από τον όμιλο Παντελιάδη (Μy Market, Metro Cash & Carry, ΟΠΤΙΜΑ) το πρώτο επιτυχημένο deal μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Την απορία αυτή έχουν και οι διοικήσεις των δύο ομίλων καθώς οι δύο οικογένειες έχουν δώσει τα χέρια και το μόνο που περιμένουν είναι το πράσινο φως από την πλευρά των τραπεζών.
Η αλυσίδα Σκλαβενίτης η οποία πριν από ένα περίπου χρόνο είχε εξαγοράσει την Makro Cash & Carry μπαίνοντας στην αγορά του χονδρεμπορίου και στην συνέχεια το ποσοστό της Βερόπουλος στην κρητική Χαλκιαδάκης είχε ξεκινήσει συζητήσεις με τον Νίκο Βερόπουλο ώστε να αποκτήσει τα καταστήματα του ομώνυμου ομίλου στην Ελλάδα. Τίποτα όμως δεν ήταν οριστικό καθώς οι υπογραφές δεν είχαν πέσει, χαλόντας έτσι η συμφωνία.

Το καταλάβαινε κανείς και από την έντονη διαφημιστική καμπάνια της Βερόπουλος με πρωταγωνιστή τον Γιάννης Ζουγανέλη. Ποιος αλήθεια δαπανά χρήματα σε μία αλυσίδα που τυπικά βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς;

Τα capital control, η επιβράδυνση στην δαπάνη και τα υψηλά δάνεια και οι ζημιές - φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ -  του ομίλου Βερόπουλου φαίνεται να είναι οι λόγοι «φόβισαν» την προσεκτική στις κινήσεις της οικογένειας Σκλαβενίτη για την οποία το βήμα αυτό μπορεί να την έφερνε στην κορυφή του κλάδου θα είχε όμως αποδυναμώσει αρκετά την οικονομική της υγεία. 

Πληροφορίες θέλουν την αλυσίδα Βερόπουλος να κινείται πλέον σε πωλήσεις κάτω των 500 εκατ. ευρώ για το 2015 ενώ και αρκετοί προμηθευτές έχουν πάψει να τροφοδοτούν λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στις αποπληρωμές. Πλέον από την μεριά της η εταιρεία Σκλαβενίτης εξετάζει είτε την αυτόνομη της έξοδο στην επαρχία καθώς το προ δύο μηνών πείραμα στην Κόρινθο είναι απόλυτα ενθαρρυντικό ή την απόκτηση μικρότερων περιφερειακών αλυσίδων ώστε να καλύψει το κενό.

Το news247 συνομίλησε στο περιθώριο των Βραβείων Κούρος με τον Αριστοτέλη Παντελιάδη, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Ανάπτυξης και Καινοτομίας. Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη οι χρόνοι είναι πιεστικοί ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση στην Βερόπουλος τόσο σε ότι αφορά τις σχέσεις της με τους προμηθευτές όσο και με τους πελάτες της. «Τον λόγο έχουν πλέον οι τράπεζες. Έχουμε καταθέσει και στις 4 πιστώτριες τράπεζες διαφορετικά σενάρια βάσει των οποίων θα μπορούσε να υλοποιηθεί η συμφωνία για την εξυγίανση της “Βερόπουλος”, και περιμένουμε. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και ότι πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει έως τις αρχές Δεκεμβρίου».

Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο πλευρές έχουν έρθει σε συμφωνία ώστε η αλυσίδα Βερόπουλος, η οποία διαθέτει περίπου 180 καταστήματα στην Ελλάδα (σ.σ. οι δραστηριότητες εξωτερικού θα παραμείνουν στον Νίκο Βερόπουλο) να εξαγοραστεί από τον όμιλο METRO έναντι ενός συμβολικού τιμήματος με τον πρώην βασικό μέτοχο να έχει συμμετοχή στην αποπληρωμή χρεών. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι υποχρεώσεις της «Βερόπουλος» προς τις τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς τους προμηθευτές ήταν της τάξης των 60 εκατ. ευρώ στο τέλος του Αυγούστου.

Σε ότι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό η πρόταση προβλέπει μείωση του επιτοκίου δανεισμού (σ.σ. σήμερα η αλυσίδα φέρεται να δανείζεται με επιτόκιο της τάξης του 8%) και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της.

Η σωτηρία της Βερόπουλος είναι ένα σημαντικό στοίχημα για τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο καθώς πέρα από τους 5.000 εργαζόμενους που απασχολεί ένα «ατύχημα» θα είχε επιπτώσεις σε μεγάλο βαθμό και σε ελληνικές βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που είναι προμηθευτές της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου