Η Ιστορία της Κρεατοφαγίας...

>Η προέλευση της κρεατοφαγίας και του κυνηγιού
Πριν από 4 με 5 δισεκατομμύρια χρόνια, συνταρακτικές αλλαγές στο Κλίμα της Γης δημιούργησαν μεγάλους βοσκοτόπους ιδανικούς για να τραφούν τεράστια θηλαστικά. Ουσιαστικά η εξέλιξη αυτή έδωσε την ευκαιρία στους πρωτόγονους ανθρώπους να τραφούν με κρέας. Το αρχαιότερο εύρημα κρεατοφαγίας από άνθρωπο χρονολογείται πριν από 2,6 εκατομμύρια χρόνια, όταν έγιναν τομές σε κόκαλα ζώων αποδόθηκαν στην πρόσφατη τότε χρήση λίθινων εργαλείων.

Πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια οι άνθρωποι ξεκίνησαν να κυνηγούν. Όχι για να διασκεδάσουν, αλλά για να φάνε και να επιβιώσουν. Έστηναν ενέδρες (ή όπως τις ονομάζουν οι κυνηγοί “καρτέρια”) για να πιάσουν τα θηράματα τους. Η ανακάλυψη της φωτιάς κατέστησε δυνατό το ψήσιμο του κρέατος πριν από 250.000 χρόνια.

 >Τα τελευταία μαμούθ
Το μαμούθ ήταν το τελευταίο γιγάντιο θηλαστικό που πάτησε το πόδι του στη Γη κατά την Πλειστόκαινο περίοδο. Κάποτε οι παλαιοντολόγοι πίστευαν ότι το μαμούθ κυνηγήθηκε μέχρι εξόντωσης από τον άνθρωπο. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα αποδίδουν την εξαφάνισή του στην αλλαγή των κλιματικών συνθηκών του πλανήτη 10.000-7.600 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού.

Η εξαφάνιση του μαμούθ συνέπεσε με τα πρώτα ευρήματα εξημέρωσης ζώων κτηνοτροφίας, σηματοδοτώντας μια σημαντική διαφοροποίηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι έβρισκαν το κρέας. Ο χοίρος ήταν το δεύτερο είδος που εξημερώθηκε μετά τον σκύλο (πιστό ακόλουθο του ανθρώπου στο κυνήγι) περίπου το 8000 πΧ για να ακολουθήσουν η αγελάδα και η κότα.

>Διατήρηση

Το αρχαιότερο εύρημα διατήρησης τροφής σε συνθήκες ψύξης χρονολογείται το 1700 πΧ. Στην Ασσυρία, το σημερινό Ιράκ, βρέθηκε μια απλή, θολωτή δομή με πάτωμα κάτω από το επίπεδο του εδάφους που προοριζόταν για ψυγείο. Πρόκειται για μια από τις πρώτες προσπάθειες του ανθρώπου να διατηρήσει το μαγειρεμένο κρέας.

>Υποκατάστατα

Τον 7ο αιώνα Βουδιστές μοναχοί στην Κίνα μαγειρεύοντας ανακάλυψαν ένα συστατικό: τη γνωστή μας γλουτένη σίτου.
Παρατήρησαν ότι η εμφάνιση, η υφή και η γεύση της θύμιζαν κρέας και τη “βάφτισαν” Mein Ching ή “Τροφή του Βούδα” διότι η θρησκεία τους δεν ενθαρρύνει τη βρώση κρέατος. Αυτό θεωρείται το πρώτο υποκατάστατο του κρέατος. 
>Βιομηχανοποίηση της κτηνοτροφίας

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, η κρεατοβιομηχανία είχε εκτοξευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1876 εγκαινιάστηκε η πρώτη βιομηχανική μονάδα βοοειδών κοντά στο Σικάγο σηματοδοτώντας μια κοσμογονική αλλαγή στον τρόπο εκτροφής των ζώων και το τέλος των παραδοσιακών μεθόδων βοσκής που δεν μπορούσαν πλέον να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για κρέας.
Ενώ το 1860 ο μέσος Αμερικάνος κτηνοτρόφος έτρεφε πέντε άτομα ως το 1960 ο αριθμός είχε πενταπλασιαστεί στα 25,8 άτομα.

>Το μέλλον του κρέατος

Στα τέλη του 19ου αιώνα ορισμένοι άνθρωποι είχαν αρχίσει να αναρωτιούνται για την αυξανόμενη κατανάλωση κρέατος. Ήδη από το 1894, ο Γάλλος χημικός Πιερ-Εζέν Μαρσελέν Μπερτελό είχε προβλέψει την έλευση του εργαστηριακού κρέατος. Σε συνέντευξή του στον Τύπο της εποχής είχε κάνει την πρόγνωση ότι ως το 2000 οι άνθρωποι δεν θα βασίζονται στην κτηνοτροφία και τη γεωργία για να τραφούν.

Όταν ερωτήθηκε για τις δυσκολίες δημιουργίας κρέατος στο εργαστήριο, επέμεινε ότι πρόκειται για μια φυσική εξέλιξη της ανθρώπινης προόδου με τον ίδιο τρόπο που ο ηλεκτρικός φωτισμός υποκατέστησε το κερί.

Μια αντίστοιχη πρόβλεψη είχε κάνει το 1931 και ο Γουίνστον Τσόρτσιλ που σε άρθρο του 1931 στο Strand Magazine είχε υποστηρίξει ότι “θα ξεμπερδέψουμε με τον παραλογισμό της εκτροφής ενός ολόκληρου κοτόπουλου για να φάμε ένα μπούτι ή μια φτερούγα, αναπτύσσοντας αυτά τα μέρη ξεχωριστά χρησιμοποιώντας το κατάλληλο μέσο”.

>Κτηνοτροφικά εργοστάσια

Το 1950 η μετάβαση στην βιομηχανική κτηνοτροφία είχε γίνει ήδη αισθητή. Ζώα ζουν σε πολύ περιορισμένους χώρους και γίνεται χρήση αντιβιοτικών και άλλων παρεμβάσεων για να αντισταθμιστούν οι συνέπειες των συνθηκών διαβίωσης.
Η βιομηχανική κτηνοτροφία αποτελεί τη βασική πηγή παραγωγής κρέατος και βρίσκεται στο στόχαστρο περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων. Η έκρηξη της βιομηχανικής κτηνοτροφίας έχει συνδεθεί με τεράστια διατροφικά σκάνδαλα, όπως η εμφάνιση της εκφυλιστικής νόσου Κρόϊτσφελντ - Γιάκομπ (Νόσος των τρελών αγελάδων). Όσο για τη μέση παραγωγικότητα αυτή εκτινάχθηκε από τα 25,8 άτομα ανά μέσο Αμερικανό κτηνοτρόφο το 1960 στα 155 άτομα το 2005.

>Γρήγορο φαγητό

Το πρώτο fast-food της ιστορίας ήταν το White Castle που εγκαινιάστηκε το 1916 στη Γουιτσιτά των ΗΠΑ. Η ειρωνεία είναι ότι την εποχή εκείνη, τα ταχυφαγεία θεωρούνται καταστήματα “εμπιστοσύνης” διότι ο πελάτης έβλεπε το φαγητό να παρασκευάζεται μπροστά στα μάτια του.
Το 1948 τα McDonald’s υιοθέτησαν το ίδιο μοντέλο εξελισσόμενα στον πολυεθνικό γίγαντα που γνωρίζουμε: το 1958 πούλησαν το 100 εκατομμυριοστό μπέργκερ τους. Το 1994 το 100 δισεκατομμυριοστό και μετά σταμάτησαν το μέτρημα.
Η εμφάνιση του fast food αποτέλεσε ένα ακόμα επίπεδο διαμεσολάβησης ανάμεσα στον καταναλωτή και το ζώο αντίστοιχα με τις βιομηχανικές φάρμες, τις υπερπόντιες μεταφορές και τους υπόλοιπους μεσάζοντες.
> Εργαστηριακό κρέας

Το 1995, ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χρήση εργαστηριακών τεχνικών (in-vitro) για την παραγωγή τεχνητού κρέατος.

Η πρώτη κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία ανήκει στον Ολλανδό ερευνητή Γουίλεμ βαν Ήλεν το 1999 και οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου μπέργκερ εργαστηρίου το καλοκαίρι του 2013 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχ. 

Τη δημιουργία εργαστηριακού κρέατος υποστηρίζει και η διεθνής φιλοζωική οργάνωση PETA προσφέροντας χρηματικό βραβείο 1 εκατ. δολαρίων στους ερευνητές που θα δημιουργήσουν ένα εμπορικά εκμεταλλεύσιμο υποκατάστατο κρέατος κοτόπουλου.


Πηγή : Econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου