Επιδημία η παιδική παχυσαρκία...

Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και τις ΗΠΑ, είναι οι χώρες όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα παχυσαρκίας μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών, καθώς περίπου ένα στα τρία παιδιά (ποσοστό άνω του 30%) είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ(*). Κατά μέσο όρο, στις χώρες του ΟΟΣΑ ένα στα πέντε παιδιά είναι παχύσαρκο και ο οργανισμός τονίζει ότι χρειάζονται περισσότερες και πιο συντονισμένες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.


Η έκθεση αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι (πάνω από το 50%) στις χώρες του ΟΟΣΑ έχουν βάρος πάνω από το κανονικό, είναι δηλαδή υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία δεν δείχνει τάση υποχώρησης και εξελίσσεται, όπως επισημαίνεται, σε μια επιδημία με δραματικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, εκθέτοντας έτσι έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι τα επίπεδα παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνουν στις περισσότερες χώρες κατά την τελευταία πενταετία, αλλά τουλάχιστον με πιο αργό ρυθμό από ό,τι πριν. Η παχυσαρκία έχει αυξηθεί 2-3% σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελβετία και έχει μείνει σταθερή στην Αγγλία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ κ.α.

Έως το 1980 λιγότερο από το 10% των ενηλίκων ανθρώπων στις χώρες του ΟΟΣΑ ήσαν παχύσαρκοι, αλλά το ποσοστό σήμερα έχει φθάσει το 18% (αντίθετα στις ασιατικές χώρες δεν ξεπερνά το 2-4%).

Ειδικότερα για την παιδική παχυσαρκία, οι πιο πολλές χώρες έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν τα ποσοστά της ή ακόμη και να τα μειώσουν ελαφρά σε σχέση με την παχυσαρκία των ενηλίκων.

Ακόμη, η έκθεση τονίζει ότι η παχυσαρκία αποτελεί ζήτημα και ανισότητας, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης οι πιο φτωχές οικογένειες αναγκάζονται να τρώνε φαγητό χαμηλότερης ποιότητας, συχνά με περισσότερες θερμίδες, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας. Γενικότερα, οι πιο φτωχοί και οι λιγότερο μορφωμένοι εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας (ιδίως οι γυναίκες).

Από την άλλη, αν και γενικά οι πιο μορφωμένοι άνθρωποι αποφεύγουν καλύτερα την παχυσαρκία, εμφανίζεται πλέον το φαινόμενο σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, οι άνθρωποι με ανώτερη εκπαίδευση να έχουν την ίδια πιθανότητα να είναι παχύσαρκοι με τα άτομα χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το μέσο ύψος και το μέσο βάρος των ανθρώπων αυξάνεται συνεχώς μετά τον 18ο αιώνα, παράλληλα με τη σταδιακή βελτίωση των εισοδημάτων, της εκπαίδευσης και των γενικότερων συνθηκών διαβίωσης. Όμως, ενώ έως ένα σημείο αυτή η αύξηση θεωρείται θετική και σχετίζεται με αύξηση του προσδόκιμου ζωής, από ένα σημείο και μετά γίνεται επικίνδυνη για τους ανθρώπους. 

Οι σοβαρά παχύσαρκοι άνθρωποι πεθαίνουν κατά μέσο όρο οκτώ έως δέκα χρόνια νωρίτερα από όσους έχουν φυσιολογικό βάρος. Κάθε έξτρα 15 κιλά βάρους αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 30% περίπου.

Από την άλλη, η παχυσαρκία ευθύνεται για το 1-3% των συνολικών δαπανών υγείας στις περισσότερες χώρες (στις ΗΠΑ φθάνει το 5-10%) και το κόστος αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Ακόμη, η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές απασχόλησης και μισθολογικών απολαβών ενός ανθρώπου.

Τα νέα στοιχεία θα παρουσιαστούν επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, που αρχίζει αύριο (28 Μαΐου) στη Σόφια της Βουλγαρίας.O ΟΟΣΑ αποτέλεσε τη συνέχεια του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας που μετά το 2Ο Παγκόσμιο Πόλεμο είχε την ευθύνη συντονισμού του σχεδίουMarshal. Στις 14 Δεκεμβρίου 1960, 20 χώρες υπέγραψαν τη συνθήκη ίδρυσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και σε αυτές τις συνθήκες ο ρόλος του ΟΟΣΑ αφορούσε δι-ατλαντική οικονομική συνεργασία.

Σήμερα, και μετά την προσχώρηση ακόμη 10 χωρών, ο ΟΟΣΑ απαρτίζεται από τις 30 περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, με σημαντική επιρροή στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι. Η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη ομάδα χωρών που επικύρωσαν τη συνθήκη δημιουργίας του το 1961.Για την Ελλάδα, καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για την πολιτική μας στον ΟΟΣΑ είναι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι χώρες μέλη ΟΟΣΑ είναι (σε παρένθεση ημερομηνία επικύρωσης της συνθήκης:  Αυστρία (1961), Βέλγιο (1961), Γαλλία (1961), Γερμανία (1961), Δανία (1961), Ελβετία (1961), Ελλάδα (1961), Ηνωμένο Βασίλειο (1961), ΗΠΑ (1961), Ιρλανδία (1961), Ισλανδία (1961), Τουρκία (1961), Ισπανία (1961), Φινλανδία (1961), Καναδάς (1961), Λουξεμβούργο (1961), Νορβηγία (1961), Ολλανδία (1961), Πορτογαλία (1961), Σουηδία (1961), Ιταλία (1962), Ιαπωνία (1964), Αυστραλία (1971), Νέα Ζηλανδία (1973), Μεξικό (1994), Τσεχία (1995), Κορέα (1996), Πολωνία (1996), Ουγγαρία (1996), Σλοβακία (2000).

Οι χώρες μέλη του ΟΟΣΑ έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, όπως, σεβασμός στις αρχές της δημοκρατικής διακυβέρνησης και στις αρχές της οικονομίας της αγοράς. Ο ΟΟΣΑ συνεργάζεται με 70 ακόμη χώρες καθώς και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Ο ΟΟΣΑ είναι περισσότερο γνωστός για τις μελέτες που εκπονεί για την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών σε διάφορους τομείς, καθώς και για τις στατιστικές μελέτες του. Λόγω της εγκυρότητάς τους, οι μελέτες και στατιστικές του ΟΟΣΑ αποτελούν συχνά, ακόμη και αρκετά χρόνια μετά την εκπόνησή τους, σοβαρή βάση για την ανάληψη αλλά και κριτική της αποτελεσματικότητας στρατηγικών και μέτρων πολιτικής.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr - minagric.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου