Σίδηρος και τρόφιμα : πως αλληλεπιδρούν

Είναι πολύ συνηθισμένα τρόφιμα που όλοι γνωρίζουμε και τα βάζουμε σχεδόν σε κάθε γεύμα στο τραπέζι μας. Eίναι πολύ θρεπτικά, κάνουν καλό στην υγεία, αλλά μας «κλέβουν» τον σίδηρο (?)  

Σίδηρος και τρόφιμα έχουν μια σχέση (αλληλ)εξάρτησης, αφού οι λάθος συνδυασμοί των τροφών που καταναλώνουμε, μπορούν να αποβούν καθοριστικοί στην απορρόφηση αυτού του τόσου σημαντικού μετάλλου για τον οργανισμό μας. Για παράδειγμα αποφεύγουμε να πίνουμε τσάι μαζί με τα γεύματα και ιδιαίτερα μαύρο που είναι πλούσιο σε τανίνες γιατί μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου. Μπορούμε να πιούμε  2 ώρες πριν ή μετά από τα γεύματα.
Αποφεύγουμε: να πίνουμε καφέ μαζί με τα γεύματα ή και 1 ώρα μετά τα γεύματα, για τον ίδιο λόγο. Μπορούμε να πιούμε  1 ώρα πριν ή μετά από 2 ώρες.

Αποφεύγουμε: να πίνουμε κόκκινο κρασί μαζί με τα γεύματα για τον ίδιο λόγο. Να προτιμάμε το λευκό ή ακόμα και το ροζέ όταν είναι να το καταναλώσουμε μαζί με το φαγητό μας. Το κόκκινο κρασί μπορούμε να το πιούμε  2 ώρες πριν ή μετά από τα γεύματα.
Αποφεύγουμε: να αγοράζουμε τρόφιμα που στην συσκευασία τους αναφέρουν σαν συντηρητικό το EDTA(αιθύλενο-διάμινο-τετραοξικό οξύ) γιατί και αυτό εμποδίζει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου (του σιδήρου που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα)  έως και 50%.
Αποφεύγουμε: να τρώμε σόγια και τα προϊόντα της. Η πρωτεΐνη της σόγιας δεσμεύει τον μη αιμικό σίδηρο των υπόλοιπων τροφών που θα καταναλωθούν ταυτόχρονα μαζί της.
Αποφεύγουμε: να καταναλώνουμε αντιόξινα φαρμακευτικά σκευάσματα που καταπολεμούν την καούρα και τις στομαχικές διαταραχές ταυτόχρονα με τα γεύματα ή πριν από αυτά. Προκαλούν εξουδετέρωση του όξινου περιβάλλοντος του στομάχου και έτσι εμποδίζεται έτσι η απορρόφηση του σιδήρου. Αν είναι απαραίτητο, μπορούμε να τα λάβουμε περίπου 2 ώρες μετά.
Δεν καταναλώνουμε ποτέ γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί , γάλα, γιαούρτι, τυρί κρέμα κ.τ.λ.) ή/και συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν Ασβέστιο ταυτόχρονα με τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε Σίδηρο. Όλα τα γαλακτοκομικά και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούμε να τα καταναλώσουμε 2 ώρες μετά τα γεύματα. Ο σίδηρος σε συνδυασμό με τον ασβέστιο δημιουργούν ένα σύμπλοκο που καθιστά τα 2 στοιχεία μη απορροφήσιμα από τον οργανισμό.
Τέλος προτιμάμε το λευκό ψωμί, το μαύρο ή το σικάλεως και όχι το ολικής άλεσης εκτός αν έχουμε προβλήματα διαβήτη ή δυσκοιλιότητας. Μολονότι η φυτική ίνα που περιέχεται στο πίτουρο και στο φύτρο των σπόρων των  δημητριακών δεν επηρεάζει την απορρόφηση  του σιδήρου, το φυτικό οξύ που επίσης περιέχουν τα παραπάνω τρόφιμα, δεσμεύει την απορρόφηση του σε σημαντικό βαθμό και καλό θα ήταν να αποφεύγεται.

Νεστορή Βασιλική ~ Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

1 σχόλιο:

  1. Διαβάστε επίσης : ΣΙΔΗΡΟΣ : TΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΜΕΤΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

    http://food-isimo.blogspot.gr/2010/11/t.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή