Τροφές που ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού μας


Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν ότι η διατροφή μπορεί όντως να ενισχύσει σημαντικά τη φυσική άμυνα του σώματός μας. Βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, βότανα και αμινοξέα φαίνεται πως μπορούν να ενισχύσουν την υγιή λειτουργία του αναπνευστικού και ανοσοποιητικού συστήματός μας.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η διατροφική μας κατάσταση επηρεάζει ακόμα και τη γενετική έκφραση των ιών. Ενας διατροφικά πλήρης οργανισμός μπορεί να αναστείλει την ίδια την ικανότητα του ιού να αναπαράγεται ελεύθερα και να «ευημερεί». Ακολούθως, παρατίθεται μια λίστα με θρεπτικά συστατικά και φυσικές ουσίες που φαίνεται πως μπορούν να βοηθήσουν τις φυσικές μας άμυνες.

Σελήνιο
Απαντάται σε ξηρούς καρπούς, δημητριακά, κρέας και κυρίως μοσχαρίσιο συκώτι, ψάρια, αβγά, τόνο, καβούρια και αστακό. Η χορήγηση μικρών δόσεων σεληνίου (και ψευδαργύρου) αυξάνει την ανοσολογική απάντηση στο εμβόλιο, μειώνοντας τη θνησιμότητα από αναπνευστικές λοιμώξεις. Σε πρόσφατη μελέτη υποστηρίζεται η προφυλακτική χρήση -έναντι του ιού Η5Ν1- ενός προσεκτικά σχεδιασμένου διατροφικού συμπληρώματος, που μπορεί να επηρεάσει τις παθογόνους διαδικασίες του ιού σε ανθρώπους. Κύρια συστατικά αυτού πρέπει να είναι -σύμφωνα με τους συγγραφείς- το σελήνιο, η βιταμίνη Ε, η γλουταθιόνη, η ρεσβερατόλη και η κερκετίνη.

Προβιοτικά
Το ανθρώπινο έντερο επενδύεται σε όλο το μήκος του με λεμφικό ιστό, που υποστηρίζεται από ευεργετικά βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά συνιστούν την εντερική μικροβιακή χλωρίδα και ονομάζονται (γενικά) προβιοτικά. Εκδηλώνουν πληθώρα ευεργετικών δράσεων, όπως π.χ. διατήρηση της ακεραιότητας του πεπτικού σωλήνα, σωστή κινητικότητα αυτού, παροχή ενεργειακών υποστρωμάτων για το έντερο και συμμετοχή τους στην ανοσοποίηση του οργανισμού. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά στελέχη προβιοτικών, με γνωστότερο το Lactobacillus acidophilus, που μπορούμε να λάβουμε από τα αντίστοιχα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά (ή τους χυμούς). Συμβουλευτείτε γιατρό ή κλινικό διαιτολόγο πριν από τη χρήση προβιοτικών συμπληρωμάτων.

Βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη)
Η βιταμίνη Ε απαντάται στις ελιές και στο ελαιόλαδο, στους ηλιόσπορους, στους ξηρούς καρπούς, στο σπανάκι και σε άλλα πράσινα φυλλώδη, στα φύτρα σιταριού και στα προϊόντα ολικής αλέσεως. Η έλλειψη βιταμίνης Ε συνεπάγεται μειωμένη ανοσολογική απάντηση, οπότε αυξάνονται οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις που οδηγούν σε πιθανή βλάβη των ιστών.

Βιταμίνη D (χοληκαλσιφερόλη, εργοκαλσιφερόλη)
Απαντάται σε συκώτι, αβγά, γαλακτοκομικά, σολομό, σαρδέλα και τόνο. Σημαντική επίσης ποσότητα παράγει το ίδιο το σώμα μας παρουσία ηλιακού φωτός. Η έλλειψή της συνδέεται άμεσα με το ανοσοποιητικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η γρίπη είναι πιο συχνή τους χειμερινούς μήνες, όταν το ηλιακό φως δεν είναι αρκετό. Μια ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί, με άλλα λόγια, να εμποδίσει την ικανότητα του σώματος να διατηρεί την υγεία και την ανοσοποίησή του.

Ρεσβερατρόλη
Απαντάται φυσικά στο φλοιό του σταφυλιού, στο κόκκινο κρασί, στα μούρα και άλλα σκούρα φρούτα και στα φιστίκια. Φαίνεται πως βελτιώνει την ανοσολογική απάντηση και μειώνει την έκταση και την ένταση της φλεγμονής.

Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)
Απαντάται σε εσπεριδοειδή φρούτα, πράσινες πιπεριές, φράουλες κ.ά. Φαίνεται πως το ασκορβικό οξύ, σε διαιρεμένες δόσεις, βοηθά στην ανοσοποίηση. Η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης C σε ασθενείς, υπό αντιβιοτική αγωγή λόγω πνευμονίας, φαίνεται να βελτιώνει την πορεία ανάρρωσης. Η ανεπάρκειά της, αντιθέτως, προκαλεί εντονότερη φλεγμονώδη αντίδραση, άρα και εντονότερα συμπτώματα.

Σκόρδο
Οι ενώσεις του σκόρδου εκδηλώνουν αποδεδειγμένα σημαντικές αντιϊκές δράσεις. Μεταξύ των ιών που επηρεάζονται από τα εκχυλίσματα σκόρδου συμπεριλαμβάνονται ο ανθρώπινος κυτταρομεγαλοϊός, ο ιός γρίπης τύπου Β, ο ιός έρπη τύπου 1 και 2, ο ιός της ευλογιάς, ο ιός της φυσαλιδώδους στοματίτιδας και ο ανθρώπινος ρινοϊός τύπου 2.




Φαρμακείο της φύσης
Εκτός από τα συστατικά των τροφίμων, πλήθος φυτικών ουσιών φέρονται να βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τα μικρόβια – εισβολείς. Το AHCC (Active Hexose Correlated Compound), που συνιστά εκχύλισμα από το μανιτάρι Basidiomycetes, φαίνεται πως βοηθά σημαντικά την ανοσολογική απόκριση. Η Andrographis paniculata, επίσης, έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει μια υγιή και ισορροπημένη ανοσολογική απάντηση.
Πολυάριθμες κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει την ικανότητά της να αυξάνει σημαντικά την κυτταρική ανοσία, ως απάντηση σε εποχιακές λοιμώξεις. Παρόμοιες δράσεις φαίνεται πως εκδηλώνουν ο Astragalus membranaceous -βότανο της Ανατολής- και η Echinacea (Echinacea purpurea και Echinacea angustifolia). 
Η Ε. purpurea φαίνεται πως έχει αντιιική δράση. Αφετέρου, ο μαύρος καρπός σαμπούκου (Sambucus nigra), που συνιστά τυποποιημένο εκχύλισμα, μπορεί να παρέχει προστασία από το οξειδωτικό στρες, αλλά και να ρυθμίσει την παραγωγή φλεγμονωδών κυτταροκινών, για την προστασία της αναπνευστικής λειτουργίας. Παρέχει βιταμίνες Α και C, καθώς και ανθοκυανίνες, που είναι ισχυροί δεσμευτές ελεύθερων ριζών.

Τέλος, οι πολυσακχαρίτες (arabinogalactans) του δέντρου Larch (Larix occidentalis) βοηθούν στη διατήρηση υγιούς εντερικής χλωρίδας και ενισχύουν τις δράσεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΛΕΣΗΣ, Msc, κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος, MSc Εφαρμοσμένης Κλινικής Διατροφής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου