Οι Επιπτώσεις της Ραδιενέργειας στην τροφική αλυσίδαΗ Ιαπωνία αντιμετωπίζει το φάσμα της πυρηνικής καταστροφής έπειτα από τις αλυσιδωτές βλάβες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα που προκάλεσαν απελευθέρωση ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα και την αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού. Το ερώτημα που τείθεται τώρα είναι σε ποιό βαθμό αυτό το συμβάν μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής στην γύρω περιοχή, καθώς και ποιές θα είναι οι επιπτώσεις για το περιβάλλον και την τροφική αλυσίδα!


Ραδιενεργά υλικά που διασκορπίστηκαν στο αέρα μετά τις εκρήξεις που προκάλεσε ο σεισμός στην Ιαπωνία, μπορεί να μολύνουν τα τρόφιμα και το νερό, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εμφάνισης διαφορετικών μορφών καρκίνου ειδικά σε παιδιά και σε έμβρυα.
«Οι εκρήξεις είναι πιθανό να εκθέσουν τον πληθυσμό στη ραδιενέργεια μακροπρόθεσμα, που σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μορφών καρκίνου, όπως του θυρεοειδούς, των οστών και λευχαιμία. Τα παιδιά και τα έμβρυα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα», τόνισε ο Λαμ Τσινγκ-ουάν, χημικός παθολόγος από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.«Για ορισμένους ανθρώπους ακόμα και μια μικρή ποσότητα ραδιενέργειας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», επισημαίνει ο Λαμ, που είναι επίσης μέλος του Αμερικανικού Συμβουλίου Τοξικολόγων.
Τα ραδιενεργά υλικά μεταφέρονται στον αέρα με ελάχιστα σταγονίδια υγρασίας. Μπορεί ένας άνθρωπος να τα εισπνεύσει, αλλά επίσης να βρεθούν στη θάλασσα και στη γη, μολύνοντας καλλιέργειες, το πόσιμο νερό και τη θαλάσσια ζωή.


Ο Λι Τιν-λαπ, τοξικολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ υπογραμμίζει πως είναι απαραίτητο να μετρηθεί το επίπεδο ραδιενέργειας στα ύδατα γύρω από την Ιαπωνία. «Κανείς δεν μετρά τα επίπεδα ραδιενέργειας στη θάλασσα», τονίζει. «Ο ατμός που απελευθερώνεται στον αέρα τελικά θα καταλήξει στο νερό και θα επηρεάσει τη θαλάσσια ζωή...και όταν βρέξει θα μολυνθεί και το πόσιμο νερό», πρόσθεσε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ιαπωνία λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες της από την ραδιενέργεια.

Η ραδιενέργεια είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί να προκαλέσει αλλαγές ή μεταλλάξεις στο DNA, οι οποίες είναι πιθανό να προκαλέσουν την εμφάνιση καρκίνου. Αν και ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αποκαταστήσει τις αλλαγές ή τις βλάβες του DNA, ένας άνθρωπος είναι ασφαλής μόνο όταν η διαδικασία αποκατάστασης επέλθει γρηγορότερα από τον χρόνο που απαιτείται για να αντιγραφεί το υλικό που έχει καταστραφεί ή έχει μεταλλαχθεί.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως τα παιδιά και τα έμβρυα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο γιατί τα κύτταρά τους διαχωρίζονται γρηγορότερα από αυτά των ενηλίκων!
Επίσης οι ομάδες αυτές καταναλώνουν περισσότερο γάλα αγελάδας απ' ότι οι ενήλικες και έτσι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, σύμφωνα με Ιάπωνα επιστήμονα που ανέλαβε πολλά θύματα της έκρηξης στη Χιροσίμα.
«Οι αγελάδες είναι σαν τις ηλεκτρικές σκούπες, ρουφούν το ραδιενεργό ιώδιο που επικάθεται σε μεγάλες περιοχές βοσκής και αυτά τα σωματίδια πολύ εύκολα περνούν στο γάλα», επισήμανε ο ίδιος ειδικός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Αυτό συνέβη στο Τσερνόμπιλ και δυστυχώς οι γονείς δεν ενημερώθηκαν για τους κινδύνους», κατέληξε.

http://www.chinapost.com.tw - By Tan Ee Lyn, Reuters


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου