Σε καραντίνα η Βουλγαρία για τον αφθώδη πυρετό


Μέχρι 31 Μαρτίου ισχύει η απαγόρευση εισαγωγής όλων των ειδών ζωικής προέλευσης από συγκεκριμένες περιοχές της Βουλγαρίας (Burgas, Kardjali, Haskovo, Yambol, Sliven, Shumen και Varna), με βάση ευρωπαϊκή απόφαση που θέτει σε καραντίνα τη γειτονική χώρα λόγω υψηλού αριθμού κρουσμάτων αφθώδους πυρετού. 
Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε έγγραφο στο τελωνείο Προμαχώνα, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να ελέγχονται ακόμα και οι αποσκευές των εισερχόμενων ταξιδιωτών από τη Βουλγαρία για κρέας και γάλα από τη γειτονική χώρα ακόμα και για όσα προϊόντα δεν μπορεί να πιστοποιηθεί η ακριβής περιοχή προέλευσής τους.
Σημαντική επίπτωση αναμένεται να έχει το μέτρο της απαγόρευσης στην εγχώρια αγορά αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα, εφόσον εφαρμοστεί όπως πρέπει από τις τελωνειακές αρχές και εφόσον παραταθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Με την κοινοποιούμενη ευρωπαϊκή απόφαση απαγορεύεται μέχρι 31 Μαρτίου 2011 η αποστολή από ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας:
  • Ζώντων βοοειδών, αιγοπροβάτων, χοίρων και άλλων δίχηλων ζώων,
  • Κρεάτων βοοειδών αιγοπροβάτων, χοίρων και άλλων δίχηλων ζώων,
  • Προϊόντων κρέατος (συμπεριλαμβανομένων επεξεργασμένων στομάχων ουροδόχων κύστεων και εντέρων) βοοειδών, αιγοπροβάτων, χοίρων και άλλων δίχηλων ζώων,
  • Πρωτογάλακτος και γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων από ζώα ευπαθών στον αφθώδη πυρετό ειδών, είτε προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση ή όχι,
  • Σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων βοοειδών, αιγοπροβάτων, χοίρων και άλλων δίχηλων ζώων,
  • Δέρματος και πρόβειων βοοειδών, αιγοπροβάτων, χοίρων και άλλων δίχηλων ζώων,
  • Προϊόντα βοοειδών, αιγοπροβάτων, χοίρων και άλλων δίχηλων ζώων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει «τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργάζονται για τον έλεγχο των προσωπικών αποσκευών των επιβατών που ταξιδεύουν ιδίως από τις περιοχές υψηλού κινδύνου, καθώς και στο πλαίσιο ενημερωτικών εκστρατειών που πραγματοποιούνται για να προληφθεί η εισαγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης στην επικράτεια άλλων κρατών μελών, εκτός της Βουλγαρίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου